Cinema Jove atorga el Premi Lluna de València al cronista social dels Estats Units contemporanis, Sean Baker
El director, guionista i editor estatunidenc visitarà València per a rebre el premi i presentar una retrospectiva parcial de la seua filmografia
La 38a edició de Cinema Jove atorgarà enguany el Premi Lluna de València a un dels directors més lliures, renovadors i compromesos del cinema ‘indie’ estatunidenc recent, Sean Baker (Nova Jersey, 1971). El realitzador i guionista serà reconegut presencialment durant la gala d’inauguració del Festival Internacional de Cinema de València, el 22 de juny al Palau de les Arts.
Entre el 23 i el 28 de juny, el Festival Internacional de Cinema, organitzat per l’IVC, dedicarà una retrospectiva parcial a la seua obra, que inclourà els llargmetratges ‘Take Out’, ‘Tangerine’, ‘The Florida Project’ i ‘Red Rocket’.
El director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC, Francesc Felipe, ha assenyalat que Cinema Jove premia enguany “una de les principals figures del cinema independent nord-americà actual i un dels cronistes més implacables i precisos del vessant més fosc i depriment del somni americà. En les seues pel·lícules, Baker centra la mirada, no exempta d’humor, en les classes marginals que malviuen en la perifèria de les grans ciutats estatunidenques”.
Sean Baker és un guionista, director, productor i editor que ha realitzat set llargmetratges independents en les últimes dues dècades. La seua aclamada pel·lícula ‘The Florida Project’ (2017) va rebre un premi al millor director del Cercle de Crítics de Cinema de Nova York i una nominació a l’Oscar al millor actor de repartiment per a Willem Dafoe. El seu projecte anterior, ‘Tangerine’ (2015), va guanyar un Independent Spirit Award i dos Gotham Awards. El film més recent de Baker, ‘Red Rocket’ (2021), es va estrenar en el Festival de Canes amb gran èxit de crítica i va ser distribuït per A24 als Estats Units i per Focus Features a escala internacional. El cineasta acaba de finalitzar la producció del seu pròxim llargmetratge.
“Sean Baker és el gran retratista d’ecosistemes al marge; algú que posa el focus en no-llocs, en personatges que tracten d’alçar el cap o trobar un poc de comoditat dins del seu hàbitat”, ha destacat el director de Cinema Jove, Carlos Madrid.
El seu cinema acostuma a posar el focus sobre col·lectius infrarepresentats en l’audiovisual, personatges que viuen en els marges de la societat, però en el seu retrat, mai falta l’humor. Així, la seua òpera prima, ‘Take Out’ (2004), donava el protagonisme a un immigrant xinés a Nova York que treballa frenèticament per a reunir els diners suficients en propines per a pagar un deute amb uns contrabandistes, i en ‘The Florida Project’, a una xiqueta que viu en un dels motels de lloguer setmanl situats en l’entorn de Disney World. Al costat del considerat com al “lloc més feliç del món” habiten famílies en serioses dificultats econòmiques.
La cara B de la prosperitat americana
“La filmografia de Baker està trufada de personatges joves, adolescents, xiquets... enmig d’un dilema o que simplement busquen el seu lloc en el món. La càmera de Baker els tracta amb gran respecte, afecte i solidaritat, sense que per això ens estalvie la cruesa, la cara B de la prosperitat americana”, ha valorat Madrid.
La seua trajectòria ha estat marcada per abraçar tant el format analògic com el digital. El director alterna el tarannà experimental que li aporta l’ús de càmeres digitals amb la defensa de l’ús de pel·lícula. Així, en 2015 va acaparar l’atenció en Sundance amb ‘Tangerine’, on va emprar un iPhone 5S encaixat en un sistema estabilitzador de Steadicam per a indagar en la vida de dues treballadores sexuals transgènere, mentre que en 2022 va filmar ‘Red Rocket’ en 16 mil·límetres i anamòrfic, amb l’experiència de la pantalla gran en ment per a endinsar-se en el retorn d’un fracassat actor porno al seu Texas local.
John Waters va incloure el seu últim llargmetratge fins ara en la seua llista de 10 millors pel·lícules de l’any 2021 per retornar al cinema d’autor “les cardades, les baralles i els nus frontals”.
Un altre tret fonamental de la seua cinematografia és el cromatisme pop. En les seues pel·lícules, la ciutat esdevé un personatge més al qual associa una paleta de color. Hi va succeir amb Kissimmee en ‘The Florida Project’ i amb Texas City en ‘Red Rocket’.