CHIVA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

La nova planta solar de Chiva subministrarà energia a 80.000 llars i generarà 500 llocs de treball directes

ELPERIODIC.COM - 09/03/2021

Durant els pròxims 35 anys, l'empresa que impulsa el projecte abonarà 600.000 euros anuals en concepte d'IBI

 

Chiva serà l'escenari d'una nova planta solar gràcies a la inversió de 110 milions d'euros de l'empresa Falck Renewables, que subministrarà energia a 80.000 llars.

L'empresa ha detallat que la implantació generarà 500 llocs de treball directes amb prioritat a la mà d'obra local i deixarà quatre milions d'euros per la llicència d'obra en les arques municipals. Durant els pròxims 35 anys, temps de vida útil de les cèl·lules fotovoltaiques, l'empresa abonarà 600.000 euros anuals en concepte d'IBI, contribuirà al desenvolupament dels objectius estatals de transició ecològica i generarà beneficis i avantatges per a la zona i els seus habitants.

L'empresa respon a les critiques de l'Ajuntament de Chiva que, tal com els va comptar elperiodic.com, deia que "ha recopilat els resultats de l'enquesta de participació ciutadana en la qual sol·licitava als veïns de la localitat que mostraren la seua opinió sobre la instal·lació d'una planta solar fotovoltaica en la zona compresa per la Cova Morica, Els Corralicos, El Prat Bru, Les Salinas i El Pla de Brihuela".

En l'enquesta, segons el consistori, de les 586 persones que han participat, el 73% opina que l'elecció d'aquest paratge natural per a la seua ubicació és poc o gens adequat. A més, un 63,2% considera que aquest projecte és desfavorable o molt desfavorable per al municipi, enfront d'un 33,1% que el creu favorable.

L'empresa ha respost que són 586 els participants (3,8%) dels 15.414 habitants amb els quals compta el municipi, 427 veïns (2,7%) han posat de manifest que no estan d'acord amb el projecte.

D'altra banda, volen deixar constància per part de l'empresa que ja existeix un preacord amb quasi 300 dels 350 propietaris necessaris per a l'adquisició dels terrenys, alguna cosa que subratlla l'alt grau d'interés i acceptació que té el projecte per a ells.

La planta contribuirà amb les metes de l'Agenda 2030

Dins dels 17 objectius de l'agenda 2030, l'energia assequible i no contaminant constitueix el seté objectiu per a garantir l'accés a una energia segura, sostenible i moderna per a totes les persones. L'agenda té com a meta d'ara en avant i fins a 2030 augmentar la proporció d'energia renovable en el conjunt de fonts energètiques.

Per a això, posen en marxa iniciatives de generació elèctrica basades exclusivament en energies renovables. Inversions com les que Falck Renewables preveu realitzar a Chiva, entre altres, ajudaran a aconseguir els objectius marcats en els tres pilars per a la descarbonització de l'economia espanyola, recollits en el Marc Estratègic d'Energia i Clima: el PNIEC, l'avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic i l'Estratègia de Transició Justa.

Aquestes normes disposen, entre altres mesures, que en 2030 les renovables aporten el 32% de l'energia en el mix energètic. Més a llarg termini, l'objectiu és aconseguir que Espanya siga un país neutre en carboni i que les renovables aporten el 100% de l'electricitat en 2050.

Reduir a la meitat la tarifa elèctrica

Aconseguir tals objectius suposaria una reducció de la tarifa elèctrica d'un 30-35% en 2030 i d'un 50-55% en 2050. Per a això, es posen en marxa iniciatives de generació elèctrica basades exclusivament en energies renovables. La de Chiva serà una d'elles i ajudarà, juntament amb unes altres, a una transició intel·ligent cap a un model energètic sostenible.

Experiència, solidesa i sensibilitat són les claus de Falck Renewables per a executar aquest projecte, que beneficia a València i a Espanya en l'impuls de les energies renovables. Una aposta que començarà a donar els seus fruits, convertint les energies “netes” en una alternativa real per a reduir la dependència energètica del país i complir amb el compromís marcat per la Unió Europea amb horitzó en 2030.

Les plantes solars de Falck Renewables contribuiran al triomf d'aquesta "revolució", que busca augmentar en una dècada la tecnologia solar fotovoltaica fins als 36,8 gigavatios (GW) enfront dels sis que hi havia quan es va aprovar el Pla Nacional d'Energia i Clima (2019); l'eòlica, fins a 50,2 GW (23 en 2019); i la solar termoelèctrica fins als 7 GW (2,3 en 2019).