Chiva acull l’exposició ‘Prehistoria y comic’ de la Diputació de València
El Museu de Prehistòria de la Diputació, en col·laboració amb l'Ajuntament de Chiva, porta l'exposició comissariada per Helena Bonet i Álvaro Pons al municipi de la Hoya de Buñol
L’objectiu és “acostar la prehistòria a les comarques valencianes a través d'esta mostra itinerant”, destaca el diputat de Cultura, Xavier Rius
Chiva acull la mostra temporal Prehistoria y cómic, una exposició produïda pel Museu de Prehistòria, dependent de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València, que aborda la complexa relació entre els temps prehistòrics i les històries d'herois i heroïnes de ficció.
La mostra, que es podrà visitar de dimarts a dissabte al centre cultural El lavadero, ha sigut inaugurada per l'alcalde de Chiva, Emilio Morales, el regidor de Cultura, Héctor Tarín i el diputat de Cultura, Xavier Rius, qui ha destacat que “es tracta d'una explicació lúdica i didàctica de la prehistòria, amb molts elements d’interès per a acostar als més joves i a tota mena de públic este període històric”.
Prehistòria i còmic oferix una mirada sobre el món del còmic des de la prehistòria, de la mà de les grans icones universals presents en el nostre imaginari i que ens remeten directament als temps més remots. Recull una gran diversitat de còmics, més d'un centenar d'exemplars, que abasten des de principis del segle XX fins a l'actualitat.
El recorregut comença amb una reflexió científica sobre la representació gràfica de la prehistòria, que pivota sobre tres aspectes relacionats estretament amb el món de la narració gràfica. Un àmbit inicial que propicia un recorregut per les primeres il·lustracions de l'origen de la Humanitat; des de la meitat del segle XIX fins a l'actualitat; una referència a l'art rupestre llevantí com la primera narració gràfica existent en les nostres terres; i, finalment, la novel·la de ficció com a font d'inspiració de molts autors de còmics.
Seguidament, es mostren els diferents personatges que apareixen als còmics, des de la visió infantil i caricaturesca fins a la més realista, passant pels herois selvàtics i els primitius monstruosos. A través seu es descobrix un món fantàstic poblat per protagonistes inoblidables del còmic espanyol com Purk, el Hombre de piedra, el Pequeño Pantera Negra, Altamiro de la cueva o Hug el troglodita, que compartixen escenari amb icones del còmic americà, com Alley Oop, Tor, Los Picapiedra o Turok, a més d'altres herois prehistòrics del còmic francòfon no menys coneguts com Tounga, Rahan, o les noves heroïnes Lucy o Vo’ hounâ.
El tercer àmbit s'estructura en cinc blocs corresponents als conceptes clau que l'imaginari col·lectiu identifica amb la prehistòria: els útils, el foc, el món de les feres, l'art paleolític i el megalitisme. Tot este desplegament de paper se secunda amb rèpliques de materials arqueològics del Museu de Prehistòria com fòssils de grans mamífers, plaquetes gravades, adorns o armes, entre altres.
La mostra Prehistòria i còmic pot visitar-se de dimarts a dissabte al centre cultural El lavadero de Chiva fins al pròxim més de maig. Posteriorment, l'exposició viatjarà a Jaén.