Dos centres de Tavernes de la Valldigna y Cinctorres reben els Premis Baldiri Reixac
Aquesta distinció s'emmarca dins la 46a edició dels Premis Baldiri Reixac, organitzats per la Fundació Carulla, que han reconegut projectes educatius innovadors que aborden l'emergència linguÌística del català i promouen experiències creatives a l'aula. Els Premis Baldiri 23-24 han rebut un total de 141 propostes de projectes educatius, dels quals 29 han obtingut un premi. Enguany s’hi han presentat 18 projectes d’escoles de la Comunitat Valenciana i 4 de les Illes Balears.
Una escola per a la vida, i una vida per aprendre del CEIP Divina Aurora de Tavernes de la Valldigna (València): projecte que introdueix les arts en el projecte educatiu amb la llengua com a element vertebrador mitjançant la música, l’art, la ràdio, el cinema i la creació.
Cent llenguatges per créixer i ser: tastets d’art del CRA Celumbres, Cinctorres (Castelló): projecte multigrau que utilitza les llengües en diferents expressions artístiques per oferir tallers en els quals l’alumnat pot conèixer, connectar i reflexionar de forma crítica sobre la realitat artística i cultural del territori. Anualment, es fa una exposició itinerant dels productes dels tallers a les sales dels ajuntaments dels pobles i els alumnes en fan una visita guiada.
En tota la seva trajectòria els Premis Baldiri Reixac han permès a gairebé 600 escoles i 22.000 alumnes tirar endavant les seves iniciatives transformadores.
Els Premis Baldiri Reixac tenen com a objectiu impulsar i reconèixer projectes educatius que utilitzin l’art i la cultura per a millorar i transformar la societat. L'edició d'enguany ha destacat els projectes educatius que donen resposta a l’emergència lingüística del català a les escoles i experiències d’aula creatives i innovadores.
Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, destaca que "la integració de la cultura i les arts en els projectes guardonats amb els Premis Baldiri ha proporcionat als estudiants una plataforma per explorar noves formes d'expressió, ha reforçat les seves habilitats creatives i ha establert una connexió profunda amb el seu entorn cultural. Aquest reconeixement posa de manifest la importància de promoure la innovació i la diversitat en l'educació."
L’entrega dels premis s’ha celebrat aquest dissabte 8 de juny al Museu Terra de L’Espluga de Francolí a la jornada de la “Festa de la llengua, la cultura i l’educació” que ha comptat amb diverses activitats educatives pels alumnes, professors i famílies. Els tallers han permès als assistents reflexionar sobre els elements de la naturalesa, la sostenibilitat i el món rural així com fer una visita a l’exposició “Tros de dona”, que reivindica les dones al llarg de la història.