Els centres educatius valencians podrien començar el curs escolar més tard si ho necessiten
La Conselleria d'Educació obri la porta a una volta a les classes de manera escalonada o progressiva “en funció de les necessitats d'organització de cada centre”
El conseller d'Educació, Vicent Marzà, no descarta la possibilitat que alguns centres educatius comencen el nou curs més tard del que es preveu si ho necessitaren per a adaptar els protocols a les seues instal·lacions. Així ho ha aclarit el conseller d'Educació, Vicent Marzà, qui s'ha mostrat obert al fet que els centres educatius puguen escalonar la data de la 'volta al col·le' per etapes.
Això és un tema de gran importància que es tractarà aquest divendres en una reunió amb la comunitat educativa, just un dia després de la Conferència Sectorial prevista per a aquest dijous en la qual els ministeris de Sanitat i Educació i Formació Professional es reuniran amb les comunitats autònomes per a abordar aquest assumpte.
Aquest dimecres ha tingut lloc una reunió de treball entre el president de la Generalitat, Ximo Puig, el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicente Marzà, i amb la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, per a abordar les actuacions dutes a terme per a la volta a les aules en la Comunitat Valenciana.
“Des de finals de juliol tots els centres disposen d'un protocol que marca el que és la volta als col·legis i que haurà de ser flexible per les derivades associades a la pandèmia”, ha recordat Puig, qui ha insistit en la voluntat del Consell que hi haja “la màxima presencialitat possible” en els centres escolars valencians perquè, en la seua opinió, “pedagògica, moral i èticament cal fer-ho”.
Segons el president, “cal ser conscients que no hi ha risc zero i que pot haver-hi algun rebrot o alguna situació de dificultat en algun col·legi” i, en aquest sentit, ha explicat que a més del protocol general hi haurà un més específic d'atenció entre les conselleries de Sanitat i Educació i que atendrà el que es decidisca en la Conferència Sectorial conjunta d'aquestes àrees convocada per a aquest dijous.
Sobre la petició d'algunes associacions de pares i docents sobre la docència no presencial, és a dir, que els alumnes no vagen a les aules, tant el president com el conseller han insistit en la necessitat de garantir la “màxima presencialitat a les aules”.
De fet, Marzà ha recordat que l'educació és obligatòria i s'haurà de complir amb aqueixa obligació: “Ja hem tingut seqüeles de la no presencialitat durant aquests mesos per al conjunt de la població”. El conseller ha reiterat que, igual que l'arrancada escalonada a partir del 7 de setembre, l'hora d'entrada i eixida dels centres educatius també podrà ser també escalonada: “Per exemple, hi ha centres que tenen tres portes i altres que únicament tenen una, per la qual cosa dependrà de la casuística de cadascun”, ha explicat.
Des d'Educació recorden que s'ha dissenyat un protocol concret per a donar ensenyament telemàtic en cas que hagen rebrots, es tanque una aula o un col·legi sencer, “alguna cosa que també és probable”, reconeix.
La via telemàtica també està prevista per a aquells alumnes en situació de reg per patir alguna patologia en la qual el seu metge de referència determine que l'assistència al centre educatiu posa en perill la seua salut. En aquests casos, el pla contempla un sistema telemàtic o assistència domiciliària a casa, recorda Marzà.