Cebrián: 'Hem volgut posar l'educació ambiental en primera línia dels objectius polítics del Govern del Botànic'
La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climà tic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, junt amb el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà , han presentat este matà la Guia d'Acció per a l'Educació Ambiental en el Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, (CEACV).
"Hemos volgut posar l'Educació Ambiental en primera lÃnia dels objectius polÃtics de la Conselleria i del Govern del Botà nic", ha recordat Elena Cebrián, però el treball comença ara, ja que la guia ha de plantejar-se com una ferramenta dinà mica, adaptable i avaluable. "Ãs necessari virar la mirada de l'educació ambiental cap a l'exterior, cap a la societat", ha afegit, "el coneixement, la conscienciació i la sensibilitat ha d'eixir dels documents i traslladar-se a les realitats de manera transversal i fluida".
L'educació ambiental ha de ser capaç "d'implicar, emocionar i inspirar, inclús de divertir i ajudar a "superar la barrera que fa veure encara les polÃtiques ambientals com a font de limitacions, restriccions o -pitjor encara- perills". Durant l'acte, Vicent Marzà ha valorat la transversalitat del treball entre conselleries, com en este cas. "Ãs una qüestió de Govern", ha recalcat, "i volem impregnar d'estos valors de convivència amb l'entorn al conjunt de la societat valenciana, que arriben a ser inclús uns dels seus elements diferencials".
La Guia d'Educació Ambiental, que porta el subtÃtol d'Educació Ambiental en Ruta (EAR), és un document que té com a finalitat servir de marc de referència per a la construcció d'un model basat en els principis de la sostenibilitat a la Comunitat Valenciana. Ha sigut elaborat amb la participació de més de 300 persones, representants de diferents col·lectius, als que els consellers han agraït la seua implicació.
Vicent Marzà ha subratllat la importà ncia que el professorat estiga format per transmetre una bona educació ambiental a l'alumnat. "Per açò quan arribarem al Govern vam introduir l'educació ambiental com a eix principal en el Pla de Formació del Professorat", ha recordat, aixà com l'impuls a "l'elaboració d'un catà leg d'itineraris didà ctics mediambientals que es desenrotllaran a partir del curs 18/19", i el suport a l'educació ambiental en la convocatòria de projectes d'innovació.
Entre els objectius que s'inclouen en l'EAR es troben promoure un canvi de pensament, valors i actituds per a avançar cap a un model basat en els principis de la sostenibilitat; fomentar moviments participatius que afavorisquen la implicació dels distints sectors de la societat, o disposar d'un marc de referència que reflectisca el compromÃs de l'administració i permeta articular estratègies transversals de sostenibilitat.
Per a la consecució d'estos objectius s'ha posat en marxa un Pla de Compromisos per a l'Acció que se sustenta en dos instruments principals: adhesions i compromisos. L'adhesió és la fórmula per mitjà de la qual una entitat manifesta estar d'acord amb els objectius i lÃnies d'acció de l'EAR per al seu sector i es compromet a treballar per aconseguir-los.
Els compromisos són aquelles activitats o programes que desenrotllen les administracions i les entitats adherides per a assolir els objectius i les lÃnies d'acció del document. La primera institució a sumar-se a este pla ha sigut la Conselleria d'Educació.
Â