CATARROJA | SOCIETAT

El nou “Menjar a casa” de Catarroja millora el servei i introdueix plats típics de la cuina catarrogina al menú dels usuaris

ELPERIODIC.COM - 12/09/2023

El nou contracte que entrarà en vigor el proper mes d’octubre será el primer gestionat des de l’Ajuntament

El programa “Menjar a casa” té com a objectiu proporcionar benestar nutricional físic i social a les persones en situació de vulnerabilitat, contribuint així a millorar la seua qualitat de vida. El servei que fins fa poc era de competència autonómica i, per tant, es gestionava des de la Conselleria d’Inclusió passa amb este nou contracte a gestionar-se directament des de l’Ajuntament, el que ha permés tindre en compte detalls propis del municipi com la inclusió de plats tradicionals de Catarroja. A mes a mes, comporta un avantatge important, ja que les persones usuaries només pagaran un 34% del cost del servei.

Així doncs, més de 215.000 euros, un contracte de 3 anys (més un de possible pròrroga) i una disponibilitat de 365 dies, són les dades del nou contracte de “menjar a casa” licitat i adjudicat per primera vegada per l’àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Catarroja. El fet que la competència siga ara municipal ha permés augmentar el pressupost per arribar a més persones, introduir millores amb criteris de sostenibilitat i adaptar el servei a la realitat del poble. El millor exemple d’açò és que ara els ususaris tindran inclosos  al menú menjars tradicionals catarrogins com l’all i pebre, l’arròs amb fessols i naps o ‘l’ensaladilla de llisa’. Igualmente, els dinars estaran cuinats amb productes de proximitat  la qual cosa, tal i com explica la regidora de Benestar Social, Núria Blanch “suposa un bot molt destacat en la qualitat del menjar. Per a nosaltres era molt important que el menjar que es serveix als usuaris fóra saludable i contribuirà a millorar el seu benestar i amb este nou contracte o hem aconseguit”.

Un servei més sostenible

A més de la qualitat i la diversitat dels plats el nou contracte introdueix altres avantatges, com la possibilitat de què els usuaris trien si volen rebre el menjar només de dilluns a divendres o també els dies festius. “Era important introduir criteris que feren el servei més flexible perquè poguera adaptar-se a la situación dels i les usuàries” ha explicat Núria Blanch.

I si la qualitat del menjar i la flexibilitat del servei han sigut molt importants a l’hora d’adjudicar el contracte també s’han tingut molt en compte requisits de sostenibilitat i d’inclusió. L'Ajuntament ha valorat positivament criteris mediambientals com el fet que els vehicles acrediten la no emissió de gasos, intermediant l'acreditació de la DGT, així com la reutilització dels envasos. Ames s’han incorporat criteris socials, com que l'empresa tinga contractades persones amb risc de vulnerabilitat, amb més de 45 anys i dones.