L’ecoparc de l’EMTRE a Catarroja estrena lluminàries amb una nova tecnologia LED més respectuosa amb el medi ambient
La Diputació de València subvenciona la major part de la inversión
L’últim avanç en matèria d’il·luminació LED ha arribat als ecoparcs fixes que l’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) gestiona a l’area metropolitana, entre elles a Catarroja. Es tracta de la tecnologia LED PC-Ambre, pensada per a protegir el medi ambient. L’EMTRE ha invertit vora 37.000 euros en la renovació de les antigues lluminàries, 30.000 dels quals han estat aportats per la Diputació de València per mitjà d’una subvenció.
Les lluminàries amb tecnologia LED PC-Ambre són les més adequades per a il·luminar els espais oberts amb llum artificial i respectar el medi ambient nocturn en no emetre llum blava, la més contaminant des del punt de vista lumínic. Dos funcions que, fins fa ben poc, no es podien fer alhora amb la tecnologia LED tradicional. La fauna adaptada per a viure en el món nocturn caça, s’alimenta, es reproduïx i s’amaga dels seus depredadors en la foscor. Són espècies molt sensibles a la radiació de la llum amb tonalitat blava, mentre que la tonalitat taronja de la tecnologia LED PC-Ambre és més adequada per a elles i no pertorba els seus cicles vitals.
Les noves lluminàries també s’han instal·lat de manera que no emeten llum cap a l’hemisferi superior, només cap a terra, i per tant reduïm al mínim la contaminació lumínica. A més, la tecnologia LED PC-Ambre és la més apropiada per a il·luminar zones d’interés astronòmic o, senzillament, per a apreciar amb més nitidesa el cel nocturn.
Per al president de l’EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, “esta tecnologia ens permet estalviar una gran quantitat de diners en la factura de la llum però, a més, té l’avantatge de reduir moltíssim la contaminació lumínica”.
Les lluminàries de tecnologia LED PC-Ambre conserven tots els avantatges de les làmpades LED sobre les tradicionals com ara l’estalvi energètic, amb la reducció que això implica d’emissions de CO2. Tampoc contenen mercuri, un metall pesat molt tòxic i contaminant. A més, la seua vida útil és més llarga i són més resistents als colps i les vibracions. Tot plegat, representa un estalvi important en els costos de manteniment.
“Aquest canvi era totalment necessari perquè les anteriors lluminàries provocaven contaminació lumínica, amb l’agreujament de la proximitat al Parc Natural de l’Albufera”, explica Elisa Gimeno, regidora de Medi Ambient. Per la seua banda, la diputada i regidora de Catarroja, Dolors Gimeno, ha incidit com “des de la Diputació de València treballem colze a colze per a millorar la vida de les persones i en aquest cas concret col·laborant amb una entitat tan important com l’EMTRE que s’encarrega d’una tasca tan important com el tractament de residus”.