Verònica Ruiz: “Les xarxes socials és l'espai on més micromasclismes podem trobar”
La regidora de Feminisme i LGTBI de Castelló de la Plana ha atés en entrevista a elperiodic.com
Castelló de la Plana es prepara per a commemorar el 25N, Dia Internacional contra l’Erradicació de la Violència de Gènere, amb una composició artística molt impactant al Parc Ribalta, elaborada de manera comunitària amb 30 entitats socials de la ciutat, a més de xarrades i cinema.
Tot això amb la finalitat d’educar en igualtat i en respecte cap a les dones per erradicar una lacra que a Castelló afecta, segons les dades que disposa l’Ajuntament, a una setentena de persones.
Elperiodic.com ha entrevistat a Verònica Ruiz, regidora de Feminisme i LGTBI, per a qui “la desigualtat, les violències masclistes contra les dones, ens afecta i existeix tots els dies de l’any”, per això des del servei d’igualtat de l’Ajuntament aposten també, durant tots els dies de l’any, per tal que Castelló siga una ciutat lliure de violència masclista.
En el que portem de 2021, quantes dones ha atés l’Ajuntament de Castelló per violència masclista?
A més dones del que voldriem, perquè només una dona que haja estat víctima de violència masclista ja és massa. En este moment estem atenent a més de 70 dones a través del servei d’atenció i protección per a víctimes de la violència de gènere, és a dir, dones que ja han denunciat. D’altra banda, com que l’Ajuntament oferim atenció psicológica i jurídica gratuïta, també atenem a dones que, de moment, no volen o no estan preparades per a denunciar per diferents motius. En aquest servei estem atenent a 47 dones. Així que, davant esta realitat, podem afirmar que malgrat treballar de manera ingent contra aquesta xacra, encara queda molt per fer,
Respecte a anys anteriors, esta xifra ha anat en augment o ha disminuït?
El servei d’ATENPRO compta amb un telèfon d’atenció 24 hores 365 dies. Les dades anuals d’atenció dels últims anys han estat entre els 70 i 80 dones ateses. Al 2018 van ser 77, al 2019 van ser 76 i al 2020, 71. Ara, a 31 d’octubre de 2021 seguim amb unes xifres similars.
Quin és el protocol en estos casos?
En cas de denúncia, front al jutjat o a la policía, el protocol interinstitucional està perfectament definit, i policia nacional, local, jutjat, centre 24 hores i demés institucions estem coordinades i s’activa el protocol d’atenció i protecció a la víctima. Si no hi ha denuncia, a l’Ajuntament de Castelló hem desenvolupat el Protocol Municipal d'Actuació Coordinada per a l'Atenció Integral de les Dones Víctimes de Violència de Gènere. Es tracta d’un document que estableix els procediments d’actuació i coordinació dels diferents departaments i serveis implicats en la intervenció de casos de la violència contra les dones que no han denunciat encara per tal de actuar, amb la major celeritat possible, perquè ixca d’eixa situació de violència amb tots els recursos de que disposem. Sota el protocol interdepartamental, el SIO gestiona les alertes que es reben d’altres àrees i centralitza l’atenció i el seguiment d’aquestes dones i de les seues filles i fills.
Podriem dir que gràcies al seguiment s’han salvat vides i famílies? Quina valoració en fa?
A tota Espanya tenim la desgràcia que, en el que portem d’any, el masclisme ha assassinat 37 dones i 5 criatures. Unes dades que per llàstima quedaran desfasades en acabar l’any. Per tant la valoració sempre serà dolenta, els assassinats conformen la màxima representació de les formes de violència masclista i suposa una de les majors aberracions contra drets humans.
La tasca pedagògica que s’està fent per a erradicar esta lacra és suficient? En que creu que s’ha d’incidir?
Hem d’insistir en la prevenció, en la conscienciació, en educar des de tots els àmbits possibles i ficant l’accent en l’adolescència, amb els valors del feminisme, la coeducació, la cooperació, el respecte i la igualtat real. Posant sempre el focus en l’agressor, i no en la víctima. Perquè les dones ens volem vives i ens volem lliures.
Quins programes educatius s’estan fent als centres educatius o es preveuen fer per a educar als més menuts i joves sobre esta lacra?
Al llarg d’aquest últim trimestre de l’any s’està desenvolupant un programa de prevenció de la violència masclista en l’àmbit educatiu. Concretament en l’alumnat d’educació secundària i batxillerat, on estem duent a terme tallers de sensibilització sobre prostitució i tracta de persones amb fins d’explotació sexual i, també, tallers de prevenció de la violència de gènere. A banda, també duem a terme accions durant tot l’any com a part del programa de prevenció i sensibilització sobre la violència de gènere en l’adolescència.
Com han canviat en els últims anys les polítiques de l’Ajuntament de Castelló per a concienciar i erradicar la violència de gènere? Amb l’Acord de Fadrell ha hagut un increment d’accions?
L’Ajuntament de Castelló vam ser pioner en l’elaboració dels pressupostos municipals amb perspectiva de gènere, i això suposa prioritzar accions i estratègies en tots els nostres departaments per la igualtat efectiva entre homes i dones, de manera transversal. A més, som el primer ajuntament en tindre el Protocol Municipal d'Actuació Coordinada per l'Atenció Integral de Dones Víctimes de Violència de Gènere, per treballar en la prevenció, la detecció i l’atenció. Continuament fem campanyes, com la del passat mes d’octubre i podeu veure a través del web elcomplice.org, contra la tracta de persones amb finalitat sexual. El proper 25N fem una composició artística molt impactant també al Parc Ribalta, elaborada de manera comunitaria amb 30 entitats socials que han rebut formació en igualtat, i moltíssimes més accions com per exemple exposicions, xerrades o cinema, que ens permeten visibilitzar i conscienciar sobre aquesta xacra i treballar en la igualtat. A més, realitzem fomació a escoles i instituts, tant a alumnat com per al professorat en matèria d’igualtat i de violències contra les dones. I com no, col·laborem amb tot el teixit associatiu de dones de la ciutat per fomentar aquests valor en la ciutadania i, com no, amb les entitas i ong’s que treballen pels drets de les dones.
El nostre Ajuntament, per suposat, també està adherit al Pacte Estatal i Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista per garantir drets, serveis i programes a les dones i fills i filles víctimes de violència de gènere. Tot i que l’extrema dreta intenta tombar els drets de les dones, nosaltres seguim treballant integralment per defensar-los.
Des d’ací, també vull agrair el treball de la meua companya Mònica Oltra, que des de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha presentant I’ Estratègia Valenciana contra les Violències Sexuals, i que ens servirà a totes com a full de ruta, en els propers anys, per a l’erradicació de la violència contra les dones.
A banda del 25N, data clau i que tots tenim marcada al calendari, quines accions es fan al llarg de l’any?
La desigualtat, les violències masclistes contra les dones, ens afecta i existeix tots els dies de l’any. Per això, des del servei d’igualtat de l’Ajuntament treballem fermanent i de manera transversal , també, durant tots els dies de l’any per tal que Castelló siga una ciutat lliure de violència masclista.
Per això fem tallers amb col·lectius i associacions, tallers també entre l’alumnat de primària i secundaria, entre el professorat, tenim l’Escola d’igualtat, fem campanyes durant tot l’any, cicles de cinema, participem en jornades de prevenció, hem posat en marxa serveis d’atenció i protecció, d’atenció psicològica gratuïta, i un llarg etc.
Les xarxes socials i els canals com WhatsApp son molt positius, però quin paper juguen en la violència masclista?
Les xarxes socials esdevenen un paradigma, de vegades, incontrolable. Tot el que tenen de positiu i ens ha ajudat a visibilitzar, mobilitzar-nos i plantar cara als discursos d’odi i discriminatoris, també ho tenen de negatiu. És probablement l’espai on més micromasclismes podem trobar, fer tweets justificant comportaments inapropiats, riure les gràcies, abusos a menors... El masclisme no sols mata, l’assassinat és la punta de l’iceberg. Constantment també agredeix, fereix, acosa i humilia.