CASTELLÓN | FESTES

Vanesa Pérez, artista de la millor Gaiata de 2023: “Ens hem d'acoblar a les noves tecnologies i gustos però sense perdre l'essència”

CARLOS MEDINA - 16/03/2023

Lluminosa i amb un color diferent: Així és la Gaiata de Farola-Ravalet, primer premi d'aquesta Magdalena

La gaiata és un monument lluminós i efímer i la gran protagonista de les festes de la Magdalena Castelló, que cada any recorda la seua fundació l'any 1251.

Unes creacions úniques en el món que tracten d'homenatjar i rememorar als primers fundadors de la ciutat que, segons conta el mite popular, van baixar amb fanals des des Castell Vell fins a la Plana, ubicació de l'actual capital.

Enguany la Gaiata 6 Farola-Ravalet ha guanyat el premi a millor monument de la Magdalena de 2023. Però, qui s'amaga darrere d'aquest disseny i quins detalls ofereix?

En elperiodic.com hem xarrat amb Vanesa Pérez, l'artista gaiatera que ha confeccionat el monument guanyador.

Com és la gaiata d'enguany?

Té una característica molt especial que és el color. És una gaiata molt clara perquè volíem donar-li molta lluminositat i que en encendre-la a la nit el centre, que és tot vidriera de fons blanc, s'unira als braços dels costats.

És aqueix color blanc, que emula una pedra, el que fa que la gaiata cresca en volum i en luminosisdad. Això això pel que hem apostat enguany.

No és habitual aquest color

Normalment quasi totes les gaiates utilitzem els colors verds, rojos, grocs, molt de colors fusta o terra i això el que fa és enfosquir una mica el monument i s'ha de tractar molt bé perquè no ho enfosquisca massa.

Jo vaig pensar que enguany havíem de donar-li un acabat diferent per a eixir d'aqueix estàndard i no fer tots el mateix.

Això sí, ens ha costat molt aconseguir el resultat que volíem, perquè a més la talla és molt xicoteta i això complica el treball, perquè costa més de fer el dibuix i pintar-lo i donar-li el resultat final.

Es podria dir que és un reconeixement als anys durs de la pandèmia?

Al final, tenir un primer premi és un reconeixement a tot l'esforç que has estat fent en l'últim any i els anteriors i puc dir que ha valgut la pena el no dormir i el passar fred.

Cal tenir en compte que Esteban Gual, el president de la gaiata durant aquests anys, és part de l'equip d'Escorxador (com anomenen als boxs on treballen, situats sobre un antic escorxador) i ell és la peça principal.

Jo sóc l'artista, faig el disseny i els càlculs i indique el camí a seguir, però ell és el que organitza aquests treballs i porta la batuta en l'escorxador sobre el que es farà.

Sempre presenteu algun element diferencial, l'any passat era un ocell fènix, enguany la lluminositat

A mi m'agrada que els monuments gaiaters tinguen una mica d'essència personal meua. La gent m'ho diu, que quan les veu les reconeix.

M'agrada donar-li un toc personal, com posar-li figures, perquè antigament tenien figures, encara que és cert que el monument ha evolucionat i ha canviat molt.

Jo crec que ens hem d'acoblar a les noves tecnologies i als gustos que les persones que veuen les gaiates, però sense perdre l'essència del monument original, que era molt figurista.

Aquesta d'enguany és una gaiata clàssica i es pot veure en detalls com els querubins que sostenen l'escut de l'ajuntament, amb el que intentem donar-li personalitat i que l'escut de Castelló siga una figura principal.

La infantil també ha aconseguit un segon premi

La infantil és de Jaime Ortiz, un dels millors artistes gaiateros que hi ha a Castelló en l'actualitat i és molt delicada, amb molts detalls, feta en fusta i en escaiola, amb les vidrieres pintades amb una tècnica diferent a l'habitual perquè tinga un acabat mes dolç, de gaiata infantil.

A més té tres braços diferents, fets amb tècniques de pintures diferents i detalels com els fanals, tots diferents entre ells també.

MÉS FOTOS