CASTELLÓN | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

La Universitat Jaume I aconsegueix més d’un milió dos-cents mil euros per a equipament del programa operatiu FEDER Comunitat Valenciana

ELPERIODIC.COM - 10/07/2021

Els fons aconseguits de la GVA serviran per a enfortir la recerca bàsica i els serveis tecnològics en els camps de la neurologia, els materials avançats i la biomedicina

La Universitat Jaume I de Castelló ha aconseguit més d’1.200.000 euros per a tres projectes d’investigació en la convocatòria de la Generalitat Valenciana d’infraestructures i equipament d’R+D+I per al període 2021-2022, cofinançada a través del programa operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Els projectes beneficiaris, dirigits pels catedràtics César Ávila, Juan Bisquert i Vicente Moliner, estan relacionats amb el cervell, la fabricació de materials avançats i el disseny de fàrmacs per ordinador contra la COVID-19.

En les convocatòries dels últims dos anys l’UJI ha aconseguit uns 5,8 milions d’euros per a la creació de noves infraestructures, com el Centre d'Investigació en Robòtica i Tecnologies Submarines (CIRTESU) de la Comunitat Valenciana i ara el Laboratori Intel·ligent de Fabricació de Materials Avançats, o la millora de les existents, com la dotació d’equipament al Servei Central d’Instrumentació Científica o a l’Institut Universitari de Plaguicides i Aigües.

En opinió del vicerector d’Investigació i Transferència, Jesús Lancis, «la dotació econòmica permetrà crear noves infraestructures investigadores que serviran per a enfortir la recerca bàsica, però també la transferència de resultats d’investigació en l’entorn tecnològic i industrial en disciplines tan imprescindibles per a la societat com són la salut, centrades en el cervell o els fàrmacs, i la generació sostenible de nous materials».

PROJECTES

El projecte «Explorant el cervell d’individus amb dominància atípica del llenguatge», que es desenvoluparà al llarg de quatre anys, està dirigit pel catedràtic de Psicologia Bàsica César Ávila del Departament de Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiologia i ha obtingut un finançament de 428.000 euros. Els objectius específics són determinar les variables neurals, de desenvolupament i conductuals que porten a dues vies independents d’organització atípica del llenguatge en esquerrans i construir un marc de com, per què i quan s’estableixen aquestes vies, així com explorar els canvis en l’organització cerebral, els avantatges i desavantatges neurocognitius de les dues vies independents d’organització atípica del llenguatge.

El projecte «Disseny de fàrmacs assistits per ordinador per al tractament de la COVID-19 mitjançant l’ús d’aprenentatge automàtic i mètodes QM/MM» està dirigit pel catedràtic de Química Física Vicente Moliner del Departament de Química Física i Analítica i ha obtingut un finançament de 394.915,68 euros per dos anys. Els objectius específics són la generació d’una tecnologia basada en simulacions computacionals per a aplicar-la en biomedicina i el disseny de molècules capaces de bloquejar l’activitat dels enzims responsables de la proliferació de malalties causades per patògens com el coronavirus SARS-CoV-2 per al desenvolupament d’una teràpia per al seu tractament.

El projecte «Plataforma intel·ligent per a la fabricació escalable de materials avançats», que està dirigit pel catedràtic de Física Aplicada Juan Bisquert del Departament Física i director de l’Institut de Materials Avançats (INAM) de l’UJI, ha obtingut un finançament de 394.515 euros per dos anys. El seu objectiu és el desenvolupament d’un laboratori de fabricació robotitzada capaç de fabricar materials avançats amb propietats òptiques, redox i catalítiques de forma ràpida, eficient i escalable que permeta la generació de materials de múltiples escales i processos que integren tecnologies facilitadores per a la fabricació sostenible de materials, productes químiques, combustibles i energia. Aquesta és la tercera ajuda consecutiva obtinguda per l’Institut de Materials Avançats.