Què són els Tres Caigudes? L'acte de la Magdalena que molts desconeixen
D'origen medieval, té lloc durant la Tornà de la Romeria dels Canyes
Castelló ja ha donat el tret d'eixida de les festes de la Magdalena, els festejos fundacionals de Castelló de la Plana que durant nou dies viu els seus dies més grans amb una àmplia programació pensada per a tots els públics.
Centenars d'actes, alguns coneguts fins i tot fora de les fronteres de la ciutat i altres més desconeguts fins i tot per als seus veïns. Un d'ells és la tradició dels Tres Caigudes, que té lloc aquest diumenge durant la Tornà de la Magdalena.
Què són els Tres Caigudes?
Castelló celebra el dia de la Magdalena sempre el tercer diumenge de Quaresma. Sobre les 19.00 hores, els confrares es reuneixen en la Capella de la Puríssima Sang, juntament amb el Col·legi Apostòlic i es dirigeixen fins al Forn del Plà, on es troben amb la romeria que arriba des de l'ermita de la Magdalena, evocant el costum ancestral de rebre als romers que tornaven del ermitorio.
Aquesta processó està presidida per la imatge de Jesucrist Crucificado. En el moment de la trobada de les dues comitives, té lloc l'acte dels Tres Caigudes, acte de veneració de la Creu protagonitzat per tres xiquetes que encarnen les figures de les tres Marías: María la Mare de Jesús, María la de Cleofás i María Magdalena; i un xiquet que representa la figura de Sant Joan.
Per indicació de l'antigament anomenat “agüelo Reverències”, les tres Marías i Sant Joan inclinen tres vegades el cap i efectuen tres genuflexions davant la imatge del Crucificat, una bella talla de l'escultor castellonenc Juan Bautista Adsuara.
Finalitzat l'acte s'inicia la processó nocturna pels carrers de la ciutat, desfilant en primer lloc la comitiva religiosa i cívica que torna de la Magdalena, que finalitza a l'interior de la Cocatedral de Santa María, a continuació desfila la processó de Penitents en la qual en l'actualitat participen les diferents confraries de la Setmana Santa de Castelló.
La Confraria de la Puríssima Sang desfila en últim lloc, presidida per la imatge del Crucificat portada pels clavaris, tanca la comitiva el Prior de la Confraria revestit amb capa pluvial habitada, d'acord amb la litúrgia. Aquesta processó, que és la primera processó que se celebra a Espanya en el temps de la Quaresma, finalitza en la Capella de la Puríssima Sang.