El transport marítim i els ports espanyols comparteixen innovació i tendències en Smart Ports Forum 2022
PortCastelló participa en l'esdeveniment per a donar a conéixer el seu Pla de Transformació Digital
PortCastelló ha participat en la trobada sectorial Smart Ports Forum organitzat per Executive Forum, i que ha comptat a més amb representants de Puertos del Estado, dels ports d'Algesires, València, Barcelona i Huelva, i de les empreses Siemens, Nokia, Prodevelop, GMV, Signify i la Asociación Española del Transporte (AET) i de Eurotech.
La cap del Departament Creixement Blau de PortCastelló, María José Rubio, ha posat en valor el procés de transformació digital impulsat per l'Autoritat Portuària de Castelló “per a convertir-nos en un SmartPort”. En aquesta línia, ha explicat que aquesta transformació es basa en set dimensions fonamentals: tecnologia, estratègia, processos, clients, productes i serveis, informació i persones.
El pla forma part de les línies estratègiques de l'Autoritat Portuària de Castelló i compta amb una inversió de 607.500 euros i un termini d'execució de tres anys.
Aquest fòrum ha permés posar en valor l'estratègia de PortCastelló en matèria de transformació digital “per a adaptar-nos als processos i tendències que viu el sector portuari, per a ser més competitius, oferir millors serveis a la nostra Comunitat Portuària i implantar espais de treball més eficients i flexibles”.
La jornada ha estat composta per dos blocs de participants, moderats i introduïts per Juan Manuel Martínez, vicepresident de la AET. En el primer, Manuel Arana, director de Planificació i Desenvolupament de Puertos del Estado, ha presentat les línies estratègiques del nou Marc Estratègic del sistema portuari espanyol. Arana també ha esmentat les tres convocatòries del Fons Port 4.0, destacant que es tracta d'un “model adoptat d'innovació oberta corporativa per a atraure, secundar i facilitar l'aplicació del talent i l'emprenedoria al sector logístic-portuari espanyol públic i privat”.
Jesús Medina, cap de l'Àrea de Desenvolupament Tecnològic de la Autoridad Portuaria de la Bahía de Algeciras, ha assenyalat que la digitalització continua sent un factor clau en la transformació del sector logístic portuari. En aquest context, s'ha referit a la “ambició digital” amb la qual el port d'Algesires afronta el seu procés d'evolució per a ser un Smart Port, així com a la importància del factor humà per a dur a terme amb èxit aquesta transformació.
A continuació, Fernando Torres, Sènior Customer Success Manager a Iberia Siemens, i Raúl Salines, director de la Vertical Ports en Siemens Smart Infrastructure Spain, han indicat que la millora de l'eficiència energètica i la transformació digital de les infraestructures portuàries són dos factors determinants per al desenvolupament del transport marítim actual.
En representació de l'Autoritat Portuària de València, el seu cap de Planificació, Estratègia i Innovació, Juan Manuel Díez Orejas, també s'ha referit a la importància de l'eficiència energètica com un aspecte fonamental per al desenvolupament dels ports intel·ligents.
Jaume Figureras, director tècnic per a Empreses a Espanya i Portugal en Nokia, ha explicat com la digitalització i les xarxes privades sense fils són un factor clau per a impulsar el creixement i optimitzar les operacions en la gestió dels ports. D'aquesta manera, ha afegit que el port més intel·ligent serà aquell que utilitze aquesta digitalització per a impulsar el seu creixement i guanyar quota de mercat a nivell mundial.
El segon bloc de Smart Ports Forum ha començat amb la ponència de Carles Rua, Head of Innovation del Port de Barcelona, en la qual ha explicat el nou paradigma de la digitalització en el qual s'integren els ports actuals. En aquest sentit, ha presentat el quart Pla Estratègic del Port de Barcelona 2021-2025, que marca la línia que segueix aquest port per a convertir-se en el “hub logístic més smart del Mediterrani”.
Per part seua, Pepe Ferri, soci i director de Desenvolupament de Negoci de Prodevelop, s'ha referit a la importància del desenvolupament de “els ports col·laboratius de nova generació”. Entre les reflexions que ha compartit, Ferri ha posat l'accent en la possibilitat d'aprofitar els avantatges del SaaS (‘programari com a servei’) per a accelerar els terminis i mitigar els riscos en els processos de digitalització portuària.
Manuel Francisco Martínez, cap de Departament de Tecnologia de la Autoridad Portuaria de Huelva, ha comentat les iniciatives que s'estan desenvolupant per a complir amb l'objectiu final de transformar-se en un “node d'innovació tecnològica”, és a dir, en un “espai físic i virtual per a cobrir totes les etapes de la innovació tecnològica en l'àmbit de l'operativa portuària”.
Manuel Gómez Langley, Business Partners SPD-Infraestructures crítiques de GMV, ha presentat l'Espai de Dades (PET) per al sector logístic-portuari, sobre la base del qual treballa la companyia per a oferir les seues solucions digitals. Segons ha manifestat, l'Espai de Dades desenvolupat i proposat per GMV consisteix en un ecosistema on diversos actors no sols comparteixen dades, sinó que comparteixen l'ús de les seues dades de manera voluntària i segura.
Finalment, Igor Soto, membre del Departament Màrqueting Sector Públic en Signify, ha presentat l'aportació de la companyia al sector dels ports intel·ligents des de la “Smart lighting”.