CASTELLÓN | SANITAT I SALUT

Tapen el cartell de 'Urgències' del nou ambulatori de Castelló perquè Sanitat no veu necessari obrir-les

CARLOS MEDINA - 04/10/2022

Els veïns reclamen el servei i la conselleria creu que obrir un altre centre d'urgències seria “ineficient”

El president Ximo Puig va inaugurar fa un any l'últim centre de salut de Castelló, el del Raval Universitari, que dóna servei al barri més occidental, el que embolica la Universitat Jaume I.

El centre lluïa fins fa una setmana un flamant rètol que resava ‘Urgències’ en un roig de color viu. Una vegada en marxa l'ambulatori i les seues consultes, han passat els mesos però el servei d'urgències no ha vist la llum.

Davant les queixes dels veïns, finalment, la Conselleria de Sanitat va optar per tapar el rètol per a evitar confusions. Però el servei d'urgències no s'obrirà, almenys de moment.

Ricardo Tosca, gerent del departament de salut de Castelló, ha explicat aquest dimarts que la ciutat no necessita d'un nou servei d'urgències, que seria “ineficient”.

Tosca ha explicat en resposta als mitjans de comunicació que la capital ja compta amb dos centres d'urgències, un en Fernando el Catòlic i un altre en Hort Sogueros, a més de les urgències de l'hospital General.

“Donen servei a tota la ciutat i voltants sense problemes i fins i tot a l'estiu tenim problemes per a dotar-los de personal”, ha admès Tosca.

Així el gerent ha afirmat que “posar un tercer centre és diversificar dins de Castelló quan les distàncies són molt xicotetes i és molt mes eficient potenciar els dos centres que ja cal obrir un tercer: Posar en el Raval uns recursos que hauríem de llevar d'altres llocs és ineficient”.

Això sí, el gerent de l'àrea de salut ha explicat que el nou ambulatori sí que compta amb espai per a instal·lar unes urgències perquè “els centres de salut cal fer-los amb previsió de futur, perquè sinó es queden xicotets, com molts centres de la ciutat que ja van nàixer xicotets”.

De fet, segons ha indicat aquest nou ambulatori “és un 49% més gran del que és necessari preveient aqueix futur, perquè quan Castelló creix per aqueixa zona i siga una ciutat més gran igual seran necessàries, però no farà falta fer obres, ja estaran”.

“Hi haurà urgències algun dia però ara no té sentit posar recursos allí, potser dins de cinc anys és necessari tenir un tercer centre”, ha indicat.

Només un pediatre per a 2.000 xiquets

L'Associació de Veïns Raval Universitari, per si part, ha enviat un comunicat aquest dimarts on repliquen que un nou centre d'urgències assistiria a aquesta part de la ciutat i descongestionaria les de l'hospital General.

A més, consideren “lamentable” la gestió de les consultes i expliquen que el passat 7 de juliol l'associació va registrar 167 queixes de veïns per a sol·licitar la dotació de pediatra i metge familiar estable, l'atenció a les vesprades, per a facilitar la conciliació familiar i reduir els temps d'espera en les cites i l'obertura d'urgències.

La resposta obtinguda per Tosca, segons han comunicat, és que la falta de facultatius és un problema a nivell nacional i que el centre de salut de Columbretes cobriria les necessitats del Raval.

El 14 de setembre els veïns van tornar a enviar les seues queixes per registre d'entrada, indicant que, dos mesos després, la falta de mitjans humans feia insostenible una atenció sanitària en temps i de qualitat.

El 4 d'octubre de 2021 es va inaugurar el Consultori auxiliar del Raval Universitari, un edifici de nova construcció de més de 1.500 metres quadrats, que disposaria de tres consultes de Medicina Familiar, dues consultes de Pediatria, 5 consultes d'Infermeria, consulta de matrona, una àrea d'extraccions i la Unitat de Salut Sexual i Reproductiva, amb un equip format per 18 professionals, una inversió molt important, que, com admeten els veïns, “deixava arrere anys de reivindicacions per la nefasta dotació d'infraestructures a la urbanització del barri.”

“Passem de saturar el centre de Salut d'Illes Columbretes, al fet que ens donaren servei en un local llogat d'una antiga sucursal bancària, en la qual els carrets de bebès havien d'esperar fóra perquè dins no hi havia espai suficient”, recorden.

A més, incideixen en què aquest és un dels barris més joves de la ciutat, amb més de 6.400 habitants i que alberga proporcionalment la major població pediàtrica de la ciutat, uns 2.000 xiquets.

Per això, lamenten que el centre actualment només compte amb un pediatre, “la qual malgrat la disposició i voluntat amb la qual treballa no pot cobrir la necessitats de 2.000 xiquets”.

“Els professionals que arriben es troben desbordats i desmotivats per les pèssimes condicions laborals a les quals s'enfronten, per la qual cosa abandonen o es traslladen de centre”, denuncien els veïns.

Així mateix, lamenten que el centre de salut no de servei a les vesprades i critiquen que els temps d'espera per a aconseguir una cita ronden els 15 dies. És un contrasentit que col·lapsa els serveis d'urgències amb patologies que qualsevol facultatiu atendria en un centre de salut”, adverteixen.