La Societat Anatòmica Espanyola celebra el seu XXIX congrés a la Universitat Jaume I
El XXIX Congrés de la Societat Anatòmica Espanyola tindrà lloc a Castelló entre els dies 15 i 17 de setembre de 2021. La seu de la trobada serà l'edifici de l'Escola de Doctorat i Consell Social de l'UJI.
L'anatomia constitueix un pilar bàsic de la docència en tots els graus de ciències de la salut i especialitats mèdiques i sanitàries. També és un element central de la investigació biomèdica en molts dels seus vessants, per la qual cosa els seus avanços impliquen un bon desenvolupament ulterior de la innovació en els tractaments tant mèdics com quirúrgics.
El congrés, liderat per l'Àrea d'Anatomia de la Universitat Jaume I, a més de les ponències dels congressistes, comptarà amb cinc conferències plenàries d'especialistes de renom internacional i tres taules redones en les quals es debatrà la carrera acadèmica, la docència i la investigació anatòmica.
«Després del parèntesi de la pandèmia, és necessària una reflexió profunda de les solucions que l'anatomia ha aportat, està aportant i en el futur pot aportar a la resolució de crisis com aquesta en la qual estem immersos. Aquest congrés bianual té com a finalitat impulsar els objectius docents i investigadors en l'àmbit de l'anatomia», explica Francisco E. Olucha Bordonau, president i membre del Comité Científic del congrés i responsable de l'Àrea d'Anatomia i Embriologia Humana de la Facultat de Ciències de la Salut de l'UJI.
La primera de les conferències plenàries, a càrrec del professor Marc Landry de la Universitat de Bordeus, abordarà com el sistema nerviós constitueix un aspecte clau de la investigació biomèdica, imprescindible per a comprendre les malalties mentals.
La segona lectura plenària, que tindrà lloc el dijous, tractarà el desenvolupament de les connexions talamocorticals de la mà de la professora Guillermina López Bendito, de l'Institut de Neurociències d'Alacant, pertanyent al CSIC.
La tercera conferència plenària la desenvoluparà la professora Sara Castillo, de l'Hospital Juan Negrín de las Palmas de Gran Canaria, especialista en cirurgia toràcica. En la seua xarrada tractarà les diferents estratègies d'abordatge de la cirurgia en l'hil pulmonar, que inclourà el desenvolupament de models 3D com a pas previ al procés quirúrgic.
La doctora Carolyne Veyzey, del St. Mark’s Hospital London, abordarà el tema de l'estudi anatòmic en l'estratègia quirúrgica. Centrada en la cirurgia del sòl pelvià, s'analitzaran els principals aspectes que s'han de conèixer dels elements de conducció en l'àrea per al disseny de vies d'abordatge directes i mínimament iatrogèniques.
La conferència impartida pel professor Juan Hurlé, de la Universitat de Cantàbria, està enfocada a la morfogènesi i els sistemes de senyalització pels quals els òrgans i sistemes adquireixen la configuració funcional definitiva. La conferència programada se centrarà en la morfogènesi dels dits.
Pel que fa a les comunicacions orals, s'han plantejat quatre blocs temàtics: Desenvolupament, Neuroanatomia, Anatomia Física-Clínica-Quirúrgica i Docència Anatòmica. En aquestes sessions orals es prioritzaran les comunicacions d'investigadors joves i estudiants de doctorat.
A més, s'inclouran cada dia sessions de pòsters amb un format de discussió després de cada sessió de comunicacions orals. L'àmbit docent, a més d'una sessió de comunicacions orals i pòsters, s'abordarà en una taula redona específica sobre els principals models de pedagogia anatòmica: la disciplinària, basada en la concreció anatòmica, i la integrada, concebuda des del punt de vista de la transversalitat de l'anatomia respecte a altres disciplines de la biomedicina i la medicina clínica.
Especialment rellevant serà l'estudi i discussió referent al fet altruista del procés de donació del cos i la seua contribució a la docència anatòmica i a l'avanç de la ciència mèdica i quirúrgica.
Més d'un centenar de professionals, fonamentalment professors d'Anatomia, però també estudiants, s'han inscrit ja per a participar en aquest fòrum, que compta amb la col·laboració de la Diputació Provincial de Castelló, l'Ajuntament de Peníscola i la Fundació Universitat Jaume I-Empresa en l'organització i secretaria tècnica. El congrés està patrocinat per la Generalitat Valenciana i les empreses Elsevier, Scientific Anatomy Center, Editorial Médica Panamericana i Surgical Training.
Més informació i programa: www.fue.uji.es/anatomiacastellon2021