CASTELLÓN | MEDI AMBIENT

Els reptes davant la nova normativa europea de la qualitat de l'aire, a debat en la Universitat d'Estiu de l'UJI

ELPERIODIC.COM - 12/06/2024

L'UJI reprèn les activitats incloses en el programa de la Universitat d'Estiu amb la celebració del curs «La qualitat de l'aire a Espanya: Millán Millán» que se celebrarà els dies 18 i 19 de juny a Benicàssim. El seminari compta amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i està dirigit per l'investigador de l’IDAEA del CSIC, Xavier Querol, i pel catedràtic d'Enginyeria Química de l'UJI, Eliseo Monfort.

Enguany, el curs ret homenatge al científic i fundador del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), Millán Millán, que va morir el passat mes de gener i és considerat un dels especialistes en el canvi climàtic al Mediterrani. Precisament, Millán Millán va ser un dels que va elaborar el pla que va ajudar a eliminar la problemàtica mediambiental que en els anys 80 va provocar la central tèrmica d'Andorra a Terol en els municipis de la comarca dels Ports.

Un dels principals objectius del fòrum, segons explica Eliseo Monfort, és analitzar els nous reptes que s'han d'assumir davant la implantació de la nova directiva europea sobre la qualitat de l'aire que «recollirà nous valors límit d'immissió de l'aire, és a dir, els nivells màxims admissibles de contaminants en l'aire per a reduir els efectes nocius en la salut de les persones i en el medi ambient». La normativa, a punt d'aprovar-se, està previst que entre en vigor l'any 2030.

En aquesta trobada bianual que organitza la comunitat científica en coordinació amb la Universitat Jaume I participaran experts i tècnics de diversos governs autonòmics, membres del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques, experts de diverses universitats i representants del Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, entre altres.

Algunes de les ponències previstes són la «Modelització de la qualitat de l'aire per a respondre als nous reptes», «El pla nacional de l'ozó» o «Les emissions i qualitat de l'aire a zones industrials».