El PSPV presenta una Declaració a Castelló per a reclamar al Govern i la Generalitat mesures de suport al sector ceràmic
La proposta, que haurà de ser analitzada per tots els grups municipals en la Junta de Portaveus, subratlla la necessitat que totes dues administracions continuen desenvolupant mesures urgents i accessibles per a fer front als costos energètics
El Grup Municipal Socialista ha presentat una proposta de Declaració Institucional per a la seua aprovació en el pròxim ple per a reclamar al Govern d'Espanya i la Generalitat que potencien els seus plans de mesures de suport al sector ceràmic. Es tracta de la tercera indústria espanyola que més superàvit comercial aporta al país i amb una fortalesa exportadora aconseguida gràcies als esforços de la indústria en disseny i innovació, tant de producció, de comercialització com de producte.
Malgrat el seu avantatge competitiu, en els últims temps el clúster ceràmic espanyol s'ha vist greument afectat per l'augment dels costos energètics, per noves traves comercials i aranzelàries d'alguns mercats importadors com l'Aràbia Saudita i, més recentment, per l'esclat de la guerra a Ucraïna, ja que el mercat rus és un dels principals països importadors i a més les compres de caolí i argiles a Rússia i a Ucraïna suposen un important percentatge sobre el total.
Els empresaris del sector ja venien avisant de la dramàtica situació en la qual es trobaven. La magnitud geopolítica d'aquesta crisi fa fonamental i indispensable que des de les institucions estatal i autonòmica s'adopten mesures excepcionals i coherents per a ajudar a minimitzar el seu impacte en la indústria taulellera.
Per tot això, des del Grup Municipal Socialista es proposa al ple l'adopció d'un acord que recull diversos punts. En primer lloc, instar el Govern d'Espanya a continuar desenvolupant mesures urgents i accessibles per a fer front als costos energètics en el sector ceràmic, que complementen i reforcen tots els passos adoptats fins a la data, la qual cosa implica ampliar les ajudes directes als sectors gasintensius.
Així mateix, instar les institucions competents a adoptar totes les mesures necessàries per a reduir de manera directa i immediata el cost de totes les energies i dels seus usos, inclosos els industrials, amb especial atenció al preu del gas natural. Al costat d'això, demanar al Govern d'Espanya que aconseguisca la reducció dels peatges i càrrecs del subministrament de gas, de manera anàloga a la proposta de peatges d'electricitat als grans consumidors.
La Declaració Institucional també recull reclamar al Govern d'Espanya que revise la Llei General de Subvencions per a estudiar la modificació de l'article 13.3 bis amb l'objectiu que no supose una barrera per a l'accés a les ajudes públiques per part de les empreses del sector tauleller.
D'altra banda, s'insta la Conselleria d'Economia Sostenible a dotar d'una línia d'ajudes urgents i extraordinàries per a les empreses taulelleres, a més de reclamar a la Generalitat i al Govern que desbloquegen i agilitzen la tramitació de les iniciatives que promouen solucions alternatives al de l'ús del gas.
Finalment, s'exigeix a la Generalitat que implemente un Pacte Valencià de l'Hidrogen Verd, comptant amb els principals actors i sectors implicats en la generació, i que potencie l'ús d'aquesta font energètica amb la finalitat de, entre altres, reduir la dependència energètica i donar una major estabilitat en els costos de producció a les empreses que formen part del clúster de la ceràmica de Castelló.
El sector ceràmic de la Comunitat Valenciana és líder mundial per qualitat, disseny i funcionalitat, tecnològicament capdavanter i avançat en I+D+i, amb una estratègia basada fonamentalment en el valor i en la qualitat de producte. Un sector que té una facturació mitjana anual de 3.500 milions d'euros, que dona ocupació directa a més de 17.000 persones en la Comunitat Valenciana, i que representa el 14.4 per cent del PIB regional i més del 20 per cent del total del PIB a la província de Castelló.
Ajudes del Govern
Dins de tot aquest context, cal recordar que el passat 15 d'octubre el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme va publicar la proposta de resolució provisional de les ajudes de 450 milions d'euros per a la compensació dels costos addicionals deguts a l'augment excepcional dels preus del gas natural durant l'any 2022, unes ajudes que es basen en el Marc Temporal de Crisi i Transició de la Comissió Europea. Aquesta iniciativa respon al compromís explícit del Govern amb les empreses gasintensives, perquè sectors tan importants per a l'economia nacional puguen continuar amb la seua activitat productiva. D'aquesta quantitat, 94.583.671 euros van dirigits a 129 instal·lacions industrials de la Comunitat Valenciana.
El mecanisme d'ajuda va ser establit per Reial Decret Llei 20/2022, de 27 de desembre, que va donar el mandat al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme l'articulació d'una línia d'ajudes amb la finalitat de compensar els costos addicionals deguts a l'augment excepcional dels preus del gas natural durant 2022 per als consumidors industrials o sectors intensius en consum de gas natural (gasintensius). Aquest mandat es va complir mitjançant l'Ordre ICT/744/2023, de 7 de juliol, per la qual es regulen les bases de la línia d'ajudes, prèvia aprovació per la Comissió Europea.
En aquesta línia, el Butlletí Oficial de l'Estat va publicar l'últim dijous de juny una modificació de la Llei General de Subvencions que permetia una excepció de sis mesos al compliment de la Llei de Morositat per a les empreses que volien optar a les ajudes de 450 milions per a la indústria gasintensiva, donant resposta així a les peticions del sector. Amb això, les empreses interessades en les subvencions ni tenien l'obligació d'acreditar un període mitjà de pagament inferior a 60 dies, sent exigible aquest requisit als sis mesos.
PERTE de Descarbonització
Aquestes ajudes coincideixen amb la convocatòria imminent de la primera línia d'ajudes del PERTE de Descarbonització, que estarà dotada amb 1.000 milions d'euros, dels més de 3.100 que es preveuen d'inversió pública. Aquest PERTE servirà per a finançar les inversions precises per a avançar en l'eficiència energètica d'aquest sector, al qual el Govern acompanyarà en l'urgent procés de transformació ecològica sense que aquesta supose una disrupció.
Segons les dades del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, es preveu amb el PERTE una inversió pública de 3.100 milions d'euros que permetrà mobilitzar fins a 11.800 milions d'euros d'inversió total; un increment de la competitivitat del sector en al voltant d'un 10%; la creació d'unes 8.000 ocupacions; i una reducció de les emissions que podria aconseguir els 13 milions de tones de COâ a l'any.
Malgrat tot, el Govern i la Generalitat Valenciana no poden baixar la guàrdia i han d'abordar la situació de la ceràmica donant-li una solució estructural i abordant els desafiaments energètics de futur, que passen entre altres aspectes per fomentar l'hidrogen verd. Els costos energètics, en l'actual context, són, sens dubte, el gran repte per a garantir la supervivència d'un sector econòmic clau per a les comarques de Castelló.