El protocol de prevenció de violència masclista de Castelló ja ha derivat 40 dones per garantir una intervenció especialitzada
ELPERIODIC.COM - 20/07/2022L’objectiu és previndre possibles casos mitjançant l’atenció ràpida i eficaç a dones que poden estar en una situació de violència de gènere sense haver denunciat prèviament
La posada en marxa del protocol d’actuació coordinada de l’Ajuntament de Castelló per a l’atenció integral de les dones víctimes de violència de gènere ha estat tot un èxit ja que ha involucrat a tots els departaments en matèria de prevenció de violències masclistes. De fet, des que s’aprovara a setembre del 2020 ja s’han derivat 40 dones al Servei d’Igualtat d’Oportunitats (SIO) des d’on es realitza una intervenció especialitzada amb un itinerari personalitzat.
És a dir, en detectar possibles situacions de violència masclista en dones que prèviament no han denunciat i que arriben a l’Ajuntament a fer qualsevol tràmit, se’ls ofereix la possibilitat de rebre una atenció per part del SIO el qual desenvolupa un itinerari personalitzat i recursos per poder eixir d’eixe entorn de violència. Es tracta de recursos com ajuda psicològica, trobar independència econòmica i orientació laboral, allotjaments d’urgència o atenció social, entre d’altres, amb la finalitat de millorar la qualitat en l’atenció d’aquestes persones i previndre situacions desfavorables.
D’aquestes 40 derivacions que ja s’han realitzat, 23 han finalitzat l’intervenció per haver aconseguit els objectius proposats o haver estat derivats a altres recursos d’atenció, mentre que les altres 17 dones segueixen en intervenció o atenció per part del SIO.
Per tant, amb el protocol es garanteix coordinar totes les accions que els diferents departaments i serveis municipals duen a terme el relació amb aquesta matèria, el que permet optimitzar els recursos disponibles i oferir una atenció de qualitat a les víctimes, així com afavorir una resposta més ràpida, eficaç i contundent contra la violència masclista.
En aquesta línia, la regidora de Feminisme a la ciutat, Verònica Ruiz, ha destacat la necessitat de seguir avançant en matèria de prevenció en violència de gènere perquè “la prevenció és requisit sine qua non per no tindre que lamentar futurs minuts de silenci”. “La protecció, l’acompanyament i l’atenció són molt importants, però és estrictament necessari treballar en matèria de prevenció”, ha afegit l’edil Ruiz.
"Des de l'àrea de Seguretat Pública i Emergències estem satisfets del treball realitzat fins al moment per la unitat Viogen i per això continuarem treballant en la mateixa línia i col·laborant amb la resta d'àrees municipals implicades", ha destacat el regidor de Seguretat Pública i Emergències, Octavio Traver. Per part seua, la regidora de Benestar Social, Patrícia Porta, ha posat en valor les accions impulsades en el marc d'aquest protocol d'actuació coordinada, que ens permet reforçar l'atenció, l'assistència i la protecció de les víctimes".
Així doncs, el protocol de prevenció millora l’atenció integral a les dones víctimes de la violència de gènere impulsant la coordinació efectiva de tots els departaments municipals que intervenen d’un mode o altre en l’atenció de la violència masclista. L’objectiu és establir canals de comunicació directa i efectiva entre els departaments que detecten situacions de possible violència masclista per a la seua derivació immediata al SIO, des d’on s’analitzen les necessitats detectades i s’elabora un itinerari personalitzat d’atenció per a cada dona, prèviament consensuat amb ella.
La comissió de seguiment del protocol està constituïda per les regidories i el personal tècnic de les àrees de Feminisme i LGTBI, Benestar Social, i Seguretat Pública i Policia Local.