Una protesta veïnal paralitza les obres de l'avinguda de Lledó de Castelló
Els veïns anuncien mobilitzacions tots els dies per a obstruir la reforma
Arranca la segona fase de les obres de l'avinguda Lledó de Castelló i amb ella les mobilitzacions veïnals. Aquest divendres una trentena de veïns s'ha plantat davant les màquines per a paralitzar la reforma del vial a l'altura de la rotonda de la ronda nord.
“El dijous a la nit decidim fer un pas més i manifestar-nos en les obres”, explica Victoria Amores, representant de l'Associació de Veïns de Rafalafena, que adverteix que les manifestacions continuaran “tots els dies de dilluns a divendres”.
Així, pretenen parar les obres 20 minuts cada matí, per a mostrar el seu descontentament per un projecte de reforma amb el que es mostren en contra i en el qual denuncien que no hi ha hagut participació ciutadana.
Els veïns de l'associació, a més, encara tenen esperances en què la seua denúncia davant el Comitè de Peticions del Parlament Europeu siga fructífera i es rebutge aquest projecte que està cofinançat amb els fons europeus.
La setmana passada es va conèixer el primer dels informes d'aqueix procés, el de la Comissió Europea, la institució encarregada de repartir els fons europeus, que va elaborar aquest document a instancia del Comitè de peticions.
Un informe amb el qual la Comissió dóna la raó a l'Ajuntament i avala el projecte en considerar que compleix amb els objectius de descarbonització europeus en tallar al trànsit una de les entrades a la ciutat.
A més, s'argumenta que el projecte ha complit amb el pla de participació pública en totes les seues fases. Un argument que Amores assegura que “desmuntaran fil per randa” lliurant més documentació que certifique l'absència de reunions de l'Ajuntament amb els veïns.
Així, aquest mes de maig els veïns enviaran més documentació a Brussel·les, pas previ a les declaracions telemàtiques que faran les dues parts davant el Parlament Europeu per a donar les seues opinions sobre aquest tema.
Des de l'associació expliquen que “un dictamen negatiu seria vinculant perquè les obres estan cofinançades amb fons europeus” pel que “afectaria el pagament del finançament comunitari”.
Així, si la Unió Europea decidira retirar la seua participació del projecte, l'Ajuntament hauria de costejar-lo íntegrament, fent-se càrrec de la suma de 3’3 milions d'euros amb la qual està pressupostat.