CASTELLÓN | CULTURA I ESPECTACLES

Més de 120 propostes multidisciplinàries i 500 artistes donen pols a Castelló a una Nit de l’Art que es projecta per 80 escenaris urbans

ELPERIODIC.COM - 22/04/2025
Més de 120 propostes multidisciplinàries i 500 artistes donen pols a Castelló a una Nit de l’Art que es projecta per 80 escenaris urbans

La cita celebra la seua 17a edició els dies 9 i 10 de maig amb una programació que connecta l'amateur i el professional i aferma el seu perfil participatiu compartint art divers i obert al carrer

La Nit de l’Art emergeix més que mai en la seua 17a edició (9 i 10 de maig de 2025) com a projecte de ciutat per a convertir Castelló en epicentre de la creació contemporània autonòmica i estatal. Organitzada per l'Associació d'Art Contemporani de Castelló (Asaco), la cita compta amb el suport especial de l'Ajuntament i la seua Regidoria de Cultura i de la Generalitat Valenciana a través del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i l’Institut Valencià de Cultura (UJI), a més del suport de la Diputació Provincial, Al Port i la Universitat Jaume I.

Més de 120 propostes de 15 disciplines (de la dansa al teatre, les performances, la poesia, la música, el circ, els tallers participatius o les exposicions) girant sobre una xarxa escènica a l'aire lliure que arribarà a 80 localitzacions urbanes i amb mig miler d'artistes implicats (entre amateurs i professionals) per a fer possible aquesta posada en escena viva, emocional i oberta, resumeixen La Nit de l’Art 2025. “Una cita amb la virtut, any rere any, de sorprendre i reinventar-se, i que s'ha convertit ja en una senya d'identitat d'una capital que viu per, i per a la cultura”, ha destacat la regidora de Cultura de Castelló, María España.

Aquestes xifres perfilen l'essència d'aquest feedback amb l'art i en elles han posat el focus aquest dimarts, en la roda de premsa celebrada a l'Ajuntament de la capital de la Plana per a presentar el cartell de la cita, la secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, la regidora de Cultura de Castelló, María España, el director gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Nicolás Bugeda, la directora de La Nit de l'Art, Yvonne Bacas, el diputat provincial de Cultura, Alejandro Clausell i la vicerectora de Cultura de la Universitat Jaume I de Castelló, Carmen Lázaro.

Han apel·lat al caràcter participatiu del programa, palpable en les 11 performances en cartell, “caracteritzades per la versatilitat de disciplines que aborden moltes d'elles, combinant veu, música, dansa, poesia, pintura en directe i acció, i pels formats originals amb els quals aterren, com el dj set ‘Candimax Forte’ de Juana Varela; o la sessió de bookjockey preparada per l’Escola d’Art i Superior de Disseny”, ha detallat Yvonne Bacas.

Eixe diàleg amb el públic que busca La Nit de l’Art es veurà també en els 20 tallers participatius, sobre ceràmica, fotografia, pintura de figures relacionades amb el Grau, dibuix, dansa, iniciació a la solarigrafía per a construir una cambra amb llandes de refresc, collage, artteràpia i ecofeminisme, entre altres; en les set propostes de dansa, moltes itinerants i amb dosis d'acrobàcies, que recorreran la ciutat; la dotzena d'actuacions musicals i les tres cercaviles amb el circ (‘Pilots’, de La Finestra Nou Circ), la dolçaina i el tabal (amb l'Associació Cultural Dolçainers i Tabaleters del Grau) i la dansa (‘Chirigota’ de l'Acadèmia 3x4) com a protagonistes.

Pilar Tébar ha destacat la singularitat de La Nit de l’Art “que cada any s'avança a la celebració del Dia Internacional dels Museus i presenta una acció que trau l'art al carrer en un format accessible i divers i celebra la cultura estenent els seus valors més enllà dels centres museístics”. Tébar ha remarcat que “des dels seus inicis en 2006, el nostre entorn creatiu ha canviat molt, però La Nit de l’Art al costat de la fira MART, dos esdeveniments que naixen del propi sector creatiu, s'han mantingut, enriquint-se amb noves propostes, convertint Castelló en una cita obligada per a comprendre l'art contemporani més actual. A eixe compromís amb la ciutat, amb l'art i els seus artistes s'uneix, des de la seua primera edició, la Generalitat, a través del Consorci de Museus, amb el suport també de l’IVC”.

A aquesta col·laboració institucional “necessària” s'han referit també el diputat de Cultura, Alejandro Clausell, i la vicerectora de Cultura de l'UJI Carmen Lázaro. “La Nit de l’Art és un projecte il·lusionant, una activitat universal que obri Castelló a tota la província”, ha indicat 1Clausell. Lázaro ha ressaltat l'aportació de la cita per a construir “una societat culta, que sempre és més crítica i més lliure”.

“La Nit de l’Art és cultura en majúscules; art per a la ciutat i fet per la ciutat; perquè al costat dels 500 artistes que participen enguany en les diferents propostes, hi ha una presència del teixit associatiu cultural local enorme per a enriquir i innovar any rere any”, ha explicat María España. “Vint-i-dues associacions i col·lectius culturals i vuit centres educatius castellonencs s'uneixen al programa de La Nit de l’Art 2025; ho fan des de la fotografia, la música, les tradicions, els tallers o la dansa”, ha ressaltat l'edil.

És el cas de Botafocs, que celebra el seu 35 aniversari amb l'exposició ‘Ahir i avui dels dimonis al Grau’ en el centre cultural La Marina, la mostra de bestiari ‘La porta de l’Infern’ o un taller de collage, també al Grau; de l'Associació de Veïns Raval de la Trinitat, per la seu de la qual passaran exposicions, performances immersives i sessions de poesia dramatitzada; o de l'Associació Cultural de Belles Arts i Artesania de Castelló, que aterra en Dávalos Fletcher. També s'uneix la coral Veus Atrevides, el col·lectiu Arte Blanco amb la seua proposta multidisciplinària ‘Olor aMar’; Amart amb l'exposició col·lectiva ‘Arrels’ en el Casino Antic, el mateix escenari per a la proposta d'Artistes en Acció; o el concert sobre música de cinema i jazz que interpretarà al parc de La Panderola la Unió Musical del Grau.

Els centres educatius, amb el seu alumnat saltant a primera fila artística, potencien la diversitat de La Nit de l’Art. El de Música de l'IES Politècnic s'estrena en la cita amb ‘Nit de l’Art a l’Oest’, un concert al parc de l'Oest, que amplia així l'escenari urbà. També és la primera vegada per als estudiants de Batxillerat Artístic de l'IES Joan Baptista Porcar, amb l'exposició ‘Univers d’Artistes’. La dansa itinerant sobre la solidaritat després de la dana del Conservatori Professional de Dansa de Castelló, plasmada en ‘Tempesta de passos al crit del poble’; el mercat artístic i les desfilades de moda que tornen de la mà de l'alumnat de l’Escola d’Art i Superior de Disseny o la mostra ‘Narrativas de la materia’ del col·legi d'educació especial Penyeta Roja són “altres exemples palpables de la implicació social de La Nit de l’Art”, ha matisat María España.

Entre les novetats d'aquesta 17a edició figura precisament eixa expansió de la xarxa d'escenaris urbans, que triplica presència al Grau i s'aferma en els barris, com el ja citat parc de l'Oest amb estudiants de l'IES Politècnic o el Primer Molí, de la mà de l’Art Brut i de l'artista Iñaki Horta Ciriza, i arriba per primera vegada al cementeri municipal amb ‘Art funerari’, la visita teatralitzada entorn de personatges il·lustres de la cultura realitzada per l’Associació Viure la Mort.

Són 30 localitzacions més que l'any passat, i una desena noves, com la plaça de la Pau, epicentre de la performance La Nit de Gaza, o la capella de l’Espai Cultural Obert (ECO) Les Aules, eix de la comèdia teatral ‘Fast and Furius’, de la companyia Delapera. “A més, gràcies a la immersió de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), comptarem amb propostes en llocs tan especials com el Teatre Principal -per on passarà la dansa contemporània que acosta ‘Cruz a dos’ de Descara2 i la performance ‘Gabinete Poético’ de Vudú Teatro-; el pati del Museu de Belles Arts o l’Espai d’Art Contemporani”, afig Yvonne Bacas.

La Nit de l’Art es completa a més amb 64 exposicions i una desena d'instal·lacions sobre fotografia, light painting, audiovisual, escultura, disseny gràfic, ceràmica, de peces fetes amb resina o de titelles, il·lustració, dibuix en directe, disseny amb biomaterials i botànic o arquitectura.

Aquesta doble jornada de democratització cultural permetrà explorar un any més l'interior creatiu dels 17 estudis artístics que participen en les tres rutes pels ‘Open Studios’: Taller Collage de Dibujo y Pintura, Espai Creatiu Claudia de Vilafamés, Estudi de Sara Lloret, Espacio Take Away Contemporary Art i Poesia Vegetal en la ruta Magenta; Taller d’Art i d’Artista Paqui Fuster, Hospital Provincial de Castelló: experiència artística en salut mental, El Taller de Eva, Estudi d’Art i Disseny Gràfic Jorge Ortiz, Taller Turquaz i El Gaucho de Barro Estudio Cerámico en la ruta Groc Cadmi; i Studio d'Antoine Gozalbo amb Jaime Sidro, Matèria Col·lectiva, Agustina Ortega Racó del Rebutjat, Beatriz Mon Estudio, Estudi de Luis Bolumar i Ana Vernia Art Studio, de la ruta Blau Cian.

PROGRAMA COMPLET DE LA NIT DE L’ART 2025