PortCastelló preveu tancar 2020 amb un trànsit de 18 milions de tones malgrat la crisi del covid
Rafa Simó: “Hem aprovat un pla d'empresa que ens farà més competitius, impulsat l'estació intermodal, teixit sinergies amb agents soci-econòmics i potenciat la innovació”
El president de l'Autoritat Portuària de Castelló ha fet balanç dels seus primers cent dies al capdavant de l'organisme públic. Rafa Simó va prendre possessió del càrrec el passat 4 de setembre i va avançar els pilars fonamentals sobre els quals basarà la seua gestió: potenciar el paper de motor econòmic de PortCastelló, d'una manera sostenible i ser reconegut com el port de tota la província aportant un valor afegit a la societat.
Sobre la base d'aqueixos reptes, ha assenyalat que “hem marcat un full de ruta per a aconseguir aqueixos objectius econòmics, mediambientals i socials prioritaris per a l'Autoritat Portuària de Castelló”.
Rafa Simó s'ha referit en primer lloc a l'afecció en els trànsits portuaris derivada de la crisi del COVID-19 que ha provocat un descens generalitzat en tot el sistema portuari espanyol. En el cas del port de Castelló es preveu tancar l'any amb un trànsit de 18 milions de tones. No obstant això, ha indicat que “aquest descens del 10% al tancament s'ajusta a les previsions que realitzem a l'inici de la pandèmia”.
Per forma de presentació de les mercaderies en PortCastelló, en l'acumulat de l'any el granel sòlid -que baixa un 6% respecte a l'any anterior- és el que millor ha resistit els efectes de la pandèmia “gràcies a la seua hinterland més pròxim i al bon comportament del sector ceràmic”. Per part seua, el trànsit de granel líquid disminueix un 7,7% a causa de la menor demanda, mentre que la mercaderia general s'ha vist llastrada per la reducció del nombre de línies i contenidors, i descendeix un 35´2%.
En el seu vessant econòmic, el president de l'Autoritat Portuària ha destacat dels seus primers cent dies de gestió el vistiplau de la comissió mixta a l'estudi funcional de l'estació intermodal que se situarà en el traçat del nou accés ferroviari sud al port, “la qual cosa ens permet iniciar els tràmits per a la contractació del projecte constructiu i l'estudi econòmic financer d'una infraestructura que suposarà un estalvi en costos logístics per a les empreses castellonenques i permetrà incrementar els trànsits del port de Castelló”.
A més, l'Autoritat Portuària de Castelló té l'aval de l'Organisme Públic Ports de l'Estat al seu Pla d'Empresa 2020-2024, període en el qual s'invertiran 93,2 milions, dels quals la major part estan destinats als accessos ferroportuarios que situaran al port de Castelló entre els millor connectats del sistema portuari espanyol. A aquestes inversions se sumen les contemplades per a la urbanització i millora de la dàrsena sud que “estan configurant un posat espai més sostenible, amb alta connectivitat i atractiu per als clients”.
Rafa Simó ha ressaltat l'aposta de la iniciativa privada pel port de Castelló, amb inversions com la construcció d'un nou moll en la dàrsena sud o de magatzems i maquinària en el moll de la ceràmica per a dotar a les operatives de càrrega i descàrrega de graneles de mesures eficients de protecció ambiental.
En el seu vessant mediambiental, Rafa Simó s'ha referit al Codi de Bones Pràctiques Ambientals aprovat pel Consell d'Administració, “que reflecteix el nostre compromís amb la sostenibilitat ambiental”. El document té per objecte regular les operatives de manipulació de graneles sòlids que es desenvolupen en la zona de servei del port per a mitigar l'emissió de material particulado a l'atmosfera, així com establir les pràctiques operatives i condicions per a la manipulació d'aquesta mercaderia. “Volem créixer de manera sostenible i ser el millor aliat del nostre entorn”, ha recordat Rafa Simó.
D'altra banda, en breu es procedirà a la signatura d'un acord voluntari amb la Generalitat Valenciana perquè les dades dels cinc mesuradors de partícules instal·lats en tot el perímetre del port siguen visibles a la ciutadania través de la web corporativa de PortCastelló. “Invertir en sostenibilitat i transparència i informació de les nostres accions”, ha dit Rafa Simó. De fet, l'Autoritat Portuària de Castelló ha aconseguit situar-se al capdavant en el rànquing d'autoritats portuàries del sistema portuari espanyol en matèria de transparència. “És un primer pas que ens anima a seguir en aquesta línia”.
En el seu vessant social, Rafa Simó ha emprès dues línies d'actuació prioritàries, com són el foment de la innovació i la interacció port-província. Respecte a la primera d'elles, el port de Castelló ha llançat la marca Castelló Port Lab com a punt de partida per a implementar la innovació en l'entorn portuari.
L'objectiu és “pujar-nos al tren de la innovació com a element de competitivitat generant ponts amb aquelles institucions que són la base de la investigació”. Per això, ja s'han celebrat reunions amb la Universitat Jaume I de Castelló, Centre Europeu d'Empreses Innovadores, Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana i el Col·legi d'Enginyers Industrials. “Volem comptar amb tots ells com a aliats estratègics del port”.
Respecte a la interacció port-província, el president de l'Autoritat Portuària de Castelló ha mantingut nombroses trobades amb entitats, associacions i organismes amb la finalitat de teixir aliances per a situar al port de Castelló com el port de la província, com ara la Diputació de Castelló, els ajuntaments de Castelló, Vila-real i Almassora, o l'aeroport de Castelló.
A més, en aquests primers cent dies de Rafa Simó han permès consolidar i donar continuïtat a activitats com a Escala a Castelló, Premis Faro, Mar de Sons o el Concurs de Postals Nadalenques.
Finalment, Rafa Simó ha posat en valor el paper exercit per la comunitat portuària de PortCastelló durant aquest any de pandèmia. “Aquesta crisi ha visibilitzat la importància del seu treball, mantenint els subministraments de productes a la població i la indústria i evitant qualsevol tipus de desproveïment” i s'ha referit a l'important paper que juga el port per a la reactivació de l'economia de la província “en aquests moments tan complicats”. “Continuarem treballant perquè PortCastelló siga un port d'oportunitats al servei dels seus sectors productius”.