CASTELLÓN | ECONOMIA I NEGOCI

PortCastelló aconsegueix el seu rècord històric en superar els 21 milions de tones en mercaderies

ELPERIODIC.COM - 14/01/2022

Turquia, Ucraïna, Rússia, Nigèria, Itàlia i el Brasil són els principals països amb els quals el port manté relacions comercials

El port de Castelló tanca l'any 2021 movent 21.202.091 de tones de mercaderies, batent així el seu rècord i superant les xifres de trànsits previs a la pandèmia. De fet, el millor any fins hui va ser 2018, que va tancar amb 21 milions de tones. Amb aquesta dada, PortCastelló creix un 14,5% respecte de l'any passat i un 2,4% en comparació amb 2019.

Per tipus de trànsits, els granels sòlids són els que experimenten un major creixement en 2021, amb un augment del 39,5% respecte a l'últim any, en moure 9,3 milions de tones. Aquesta xifra permet al port de Castelló consolidar-se com el segon port del sistema portuari espanyol en aquesta mena de trànsits, que suposen el 44,2% sobre el total de mercaderia que mou gràcies al dinamisme del sector ceràmic. Les principals mercaderies relacionades amb aquest sector que més creixen en 2021 són el feldespat, amb quasi 4 milions de tones, la qual cosa suposa un augment del 53,8%; el caolí, amb un creixement del 44,1% i 732.000 tones; i les argiles, que amb 2,2 milions de tones de trànsit experimenten un augment d'un 32,6%.

No obstant això, el major trànsit en PortCastelló són els granels líquids, que representen el 46,7% del trànsit total. En 2021 es van moure 9,9 milions de tones d'aquesta mena de mercaderia, un 1,1% més que l'any anterior.

Finalment, descendeix un 3,7% el trànsit de mercaderia general, i es tanca 2021 movent 1,9 milions de tones.

Els principals països amb els quals el port de Castelló manté relacions comercials són, per aquest ordre, Turquia, Ucraïna, Rússia, Nigèria, Itàlia i el Brasil.

El president de l'Autoritat Portuària de Castelló, Rafa Simó, ha assenyalat que “aquestes dades són possibles gràcies a les empreses que confien en aquest port per a les seues importacions i exportacions, i també a la bona faena de la Comunitat Portuària i del personal de PortCastelló”.

Són declaracions efectuades en un acte que ha congregat a 21 representants de la Comunitat Portuària en el moll de la Ceràmica, per a visibilitzar que “junts som més i que només l'esforç col·lectiu fa possible collir èxits”, ha dit Rafa Simó.

El president de l'organisme públic ha incidit en què es tracta d'una fita històrica, “però sobretot és la demostració que aquest port pot anar a més i té capacitat de generar més activitat econòmica i crear llocs de treball de la mà dels seus clients i els seus serveis portuaris”. Finalment, ha assenyalat que “aquest rècord no és una meta, sinó un estímul per a treballar units i oferir serveis més competitius i eficients”.

Rafa Simó ha avançat que 2022 serà un any inversor en el qual s'avançarà en infraestructures productives en matèria de connectivitat, es donarà l'impuls definitiu a la dàrsena sud i s'intensificarà la política de bonificacions i rebaixa de taxes per a guanyar en competitivitat.