CASTELLÓN | SOCIETAT

El Policia Tutor de Castelló rep la Creu al Mèrit Policial per la seua destacada trajectòria en la protecció de menors

ELPERIODIC.COM - 08/12/2024

L'alcaldessa, Begoña Carrasco, felicita l'agent Antonio José Martínez per la seua labor i insisteix en el missatge que “l'Educació és l'arma més poderosa per a canviar el món, de manera especial entre els més xicotets”

En aquest curs escolar 2024-25 seran 14 els centres educatius d'educació secundària els que participen en el programa Comunica Jove!, impartit per aquest Oficial, havent-se impartit ja 163 xarrades presencials

L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha felicitat l'Agent Tutor a Castelló, Antonio José Martínez, que ha sigut guardonat amb la Creu al Mèrit Policial, un prestigiós reconeixement atorgat per l'Associació Nacional d'Agents Tutors. Al costat de l'alcaldessa han sigut presents el regidor de Seguretat, Antonio Ortolá, i la regidora d'Educació, María España.

Així, l'alcaldessa ha explicat que “aquest premi, rebut a Sevilla, destaca la seua trajectòria com a Oficial de la Policia Local de Castelló en la protecció i prevenció de riscos socials per a menors d'edat. La seua labor ha sigut clau en iniciatives com el programa Comunica Jove!, dirigit a enfortir la convivència escolar i previndre conductes de risc entre adolescents”.

Carrasco ha posat l'accent que “aquesta distinció és també extensible per al conjunt de la nostra Policia Local i la seua labor educativa i divulgativa. I, per extensió, és per a tota la ciutat de Castelló. Perquè l'Educació continua sent l'arma més poderosa per a canviar el món. I des de la nostra Policia Local, a través de l'Agent Tutor, estem portant també aquest missatge a les aules, apostant per la convivència, la protecció dels drets i la seguretat dels més joves”.

Per part seua, el regidor de Seguretat i Emergències, Antonio Ortolá, ha destacat l'impacte del programa i la labor de l'agent tutor: “El treball realitzat per Antonio José Martínez i tot el seu equip és fonamental per a conscienciar als més xicotets de la ciutat en matèria de seguretat en tots els sentits. No sols brinden un suport indispensable a la comunitat educativa, sinó que també construeixen un vincle de confiança amb els menors d'edat, actuant com a referents en el seu benestar i seguretat. Aquest reconeixement és més que merescut i reflecteix el compromís de Castelló amb la protecció de la infància i l'adolescència.”

Un total de 14 centres educatius, 163 xarrades presencials i 1.900 estudiants

El programa Comunica Jove!, creat per la Policia Local de Castelló fa set anys, té com a objectiu previndre situacions de violència, detectar incidències en l'àmbit escolar i brindar suport tant a l'alumnat com a les seues famílies. En aquest curs escolar 2024-25 seran 14 els centres educatius d'educació secundària els que participen, havent-se impartit ja 163 xarrades presencials que han impactat directament a 1.900 estudiants de 1r de l'ESO. A més, s'han realitzat sessions informatives amb tutors i professorat per a reforçar l'impacte preventiu.

Aquest programa ja havia sigut guardonat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies en 2020 com un projecte innovador. A més, ha sigut presentat en fòrums internacionals com el Congrés Internacional de Ciutats Educadores al Brasil, posicionant a Castelló com a referent en la protecció de la infància i l'adolescència.

En aquest sentit, cal recordar que les funcions de l'Agent Tutor inclouen intervencions tant en l'entorn educatiu com en l'espai públic, amb accions preventives que abasten des de xarrades sobre assetjament escolar i educació viària fins a la supervisió en zones de risc. Així mateix, la seua labor coordina amb els serveis socials, tant locals com d'àmbit autonòmic, i altres institucions com a Inspecció Educativa de la Conselleria d'Educació, Policia Nacional i fins i tot Fiscalia de Menors per a atendre casos més complexos.

Entre les problemàtiques abordades gràcies a aquest canal destaquen conflictes escolars, violència familiar, problemes de salut mental i prevenció de conductes autolesives. En dues ocasions, fins i tot, s'han detectat casos de menors en risc fora de la Comunitat Valenciana, la qual cosa va permetre coordinar la intervenció amb autoritats d'Astúries i Madrid per a garantir la seua protecció.