CASTELLÓN | FESTES

Polèmica en el Pregó de Castelló: la Junta de Festes nega "cap motivació política” i Vila-real insistix en la seua carrossa

ROSA PIQUER - 29/01/2024

La Junta de Festes de Castelló vol una desfilada més dinàmica i aposta per la formula “habitual en edicions anteriors”: les reines de la província en una carrossa i les dames a peu amb l'estampa típica o els grups folklòrics

La polèmica està servida. El Pregó de les festes de la Magdalena de Castelló de la Plana que se celebrarà el 2 de març s'ha convertit en l'actualitat provincial, i no per la part festiva sinó pel malestar mostrat públicament l'Ajuntament de Vila-real que demana que la Reina i dames de la Cort de 2023 puguen participar en este acte amb carrossa pròpia.

La Junta de Festes de Castelló ha pres la decisió de tornar al format que es fa des de fa anys per a dinamitzar la desfilada i que este no s'allargue tant en el temps, ja que una duració aproximada de cinc hores i, per tant, el final on participa el Pregoner, la carrossa de la Reina i la seua Cort d'Honor “es realitza amb poca afluència de públic”, segons el comunicat. Esta decisió ha trobat a l'Ajuntament de Vila-real, la Junta de Festes, la Reina i dames, i els seus familiars un mur, sembla ser que, infranquejable.

Com ja va anunciar la regidora de Festes, Miriam Caravaca, en les seues xarxes socials assegurant que “lluitarem perquè pugueu eixir amb la vostra carrossa en el Pregó de Castelló igual que les anteriors Corts”, un missatge dirigit a la Reina i dames de 2023, este matí, l'edila ha comparegut en roda de premsa per a reforçar el seu missatge i denunciar que la Reina i dames de Vila-real no poden participar en el Pregó com s'ha fet altres anys.

Després de conéixer que la Reina podrà participar en la carrossa de les Reines de les Festes de la província, i les dames hauran d'anar a peu al costat dels grups de balls típics o les estampes tradicionals de cada localitzeu, Miriam Caravaca va convocar a una reunió a la Junta de Festes de Vila-real, la Reina, les altres i les seues famílies. “Els fa il·lusió participar en el Pregó en un carrossa. És d'entendre”, expressa Caravaca, que respecta la decisió de la Junta de Festes de Castelló. En esta trobada, “ens van demanar que barallàrem fins al final” i si finalment no poden anar en carrossa totes juntes, la Reina va assegurar que “si no anava caminant amb la seua cort no eixiria” perquè “la seua voluntat és eixir, és el seu últim acte com a cort i no volen perdre l'oportunitat de representar al seu poble en la capital de la província”, segons Caravaca.

Què diu la Junta de Festes de Castelló?

A través d'un comunicat, la Junta de Festes de Castelló ha explicat que “les Reines de tota la província podran participar en les carrosses comarcals, que es preparen a este efecte com es feia tradicionalment” i únicament participen en carrossa, la Reina de Castelló, amb Dames i Padrines, les delegacions d'Alacant i València, i totes les reines dels municipis en les carrosses comarcals”.

Enguany no participaran la Fallera Major de la Vall d'Uixó i la Reina Fallera de Borriana en coincidir el Pregó amb la Cavalcada del Ninot de València.

Pepe Almela, membre de la Junta de Festes de Castelló, considera que es tracta de “una polèmica política” perquè “no hem rebut queixes de cap altre municipi” pel que “no entenem esta polèmica”.

En la seua compareixença, Miriam Caravaca ha explicat que l'Ajuntament de Vila-real va rebre un email en el qual els preguntaven si anaven a participar en el Pregó i si ho farien en carrossa. No obstant això, només un dia després, com explica Almela, la Junta de Festes de Castelló va remetre un altre escrit per a indicar-los que va haver-hi un error en la transcripció del formulari, “vaig parlar amb un responsable de Vila-real per a explicar-li el canvi” i “a mi, que soc l'interlocutor en este assumpte, no m'ha anomenat ningú de l'Ajuntament de Vila-real”.

Segons Almela, “volem donar un tracte igualitari a totes les poblacions que participen en el Pregó”. Perquè es pregunta si Vila-real és més que Todolella que té una dansa del segle XIV, la més antiga de la província. 

“Totes les Reines dels municipis de la província participen amb les mateixes condicions, no seria just que Vila-real poguera desfilar en unes condicions diferents a la resta de participants”, indiquen des de la Junta de Festes, per la qual cosa “no entenem la polèmica suscitada i neguem categòricament que en les nostres accions hi haja cap motivació política ni que existisca cap desavinença ni amb el municipi de Vila-real ni amb els vila-realenses, els qui gaudixen de tota la nostra estima i respecte”.