El nou planejament urbanístic identifica 17 àrees de regeneració, rehabilitació i renovació urbana a Castelló
El nou planejament urbanÃstic de Castelló inclou com a documentació complementà ria un estudi que ha permès identificar 17 Ãrees de Rehabilitació, Regeneració i Renovació Urbana (ARRU) en la ciutat de Castelló de la Plana i delimitar à rees d'intervenció priorità ries. Aquesta proposta s'ha elaborat a partir de l'anà lisi de 37 indicadors dividits en quatre à mbits: vulnerabilitat urbana; vulnerabilitat de l'edifici; vulnerabilitat sociodemogrà fica i vulnerabilitat socioeconòmica. Est ha sigut un dels aspectes exposats pel coordinador de Desenvolupament de la Ciutat, Fernando Calduch, i la cap de Planejament UrbanÃstic, Consuelo Leal, en la reunió del Districte Nord que ha tancat el cicle de sessions informatives sobre el Pla d'Ordenació Detallada.
L'impuls d'actuació de rehabilitació edificatòria i regeneració urbana en la ciutat consolidada és un dels objectius fixats en les polÃtiques de desenvolupament mundials que incideixen en els à mbits urbans, com posen de manifest l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i la Nova Agenda Urbana (NUA). En particular, un dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que defineix l'Agenda 2030 (en vigor des de l'1 de gener de 2016) és lâODS 11 que planteja un horitzó de sostenibilitat en el qual totes les ciutats i assentaments humans siguen inclusius, assegurances, resilients i sostenibles.
En la versió espanyola de l'agenda urbana, publicada al març de 2018, són varis els objectius especÃfics que posen en relleu el carà cter estratègic de la regeneració urbana integrada com a oportunitat d'intervenció fÃsic-espacial, social, econòmica i mediambiental veritablement útil i transformadora, la qual cosa implica localitzar à rees que permeten aplicar polÃtiques integrals en aqueix sentit.
Aquest model de ciutat, que fomenta la compacitat i habitabilitat urbana, coincideix perfectament amb la proposta de planejament per a la ciutat de Castelló, com pot comprovar-se en les directrius i en la zonificació proposades en el Pla General Estructural i que es detalla en aquest Pla d'Ordenació Detallada. Castalia-La Guinea; Alcalde Tárrega; Farola-Ravalet; Parc de l'Oest; 14 de juny-Grapa; Rafalafena o Grau són algunes de les ARRU identificades, segons han explicat els tècnics municipals en una reunió a la qual també ha assistit el regidor d'Urbanisme, Rafa Simó.
Totes les à rees proposades estan enfocades priorità riament a millorar determinades parts dels entorns urbans, ocupats principalment per edificacions construïdes entre els anys 50 i 80, integrats majorità riament per grups d'habitatge social, habitatge autoconstruït i edificacions en general en mal estat de conservació, desproveïdes d'aïllament tèrmic i acústic, sense adequades condicions d'accessibilitat, falta d'equipaments i de serveis bà sics, desconnexió del casc urbà ; coexistint amb problemes de l'entorn social: sota nivell educatiu, envelliment de la població, sota poder adquisitiu, produint-se freqüentment situacions de vulnerabilitat.
Aquesta configuració urbana actual es produeix a l'empara del Pla General d'Ordenació Urbana de l'any 1963 que va asseure les principals pautes del creixement de la ciutat. Aquest no va poder, d'una banda, desenvolupar detalladament el pla i d'altra banda, donar resposta a la massiva arribada d'immigrants procedents del camp. Açò va generar un teixit de grups perifèrics que segueix mantenint problemes de qualitat constructiva, conservació i falta de connexió amb el casc urbà .
Els grups d'habitatge social desenvolupats en l'època van haver de donar una rà pida resposta a aquesta demanda creixent d'immigrants, per la qual cosa els està ndards constructius són laxos. Aquests grups d'habitatge, en l'actualitat tenen al voltant de 50 anys, per la qual cosa en l'actualitat presenta importants problemes de conservació, baixa eficiència energètica, inaccessibilitat, etc.