CASTELLÓN | CULTURA I ESPECTACLES

Més de 450 persones tixen llaços amb el disseny en el Besign Fest 2024 de Castelló

ELPERIODIC.COM - 27/10/2024

La biennal del disseny que organitza La Exprimidora acomiada una cinquena edició amb més de 20 propostes en cartell: dels tallers d'animació i biomaterials a la vetlada ‘flash’ del Pechakucha Night i la marató de talent en el Teatre del Raval

Besign 2024 evidència “el moment dolç del disseny provincial i valencià” i la seua capacitat per a “donar resposta a problemes quotidians”, explica Pepa Casado, presidenta del col·lectiu provincial de dissenyadors i creatius

“Si hi ha alguna cosa que ha evidenciat la biennal Besign Fest 2024 és que la percepció del disseny està canviant i que la seua relació amb la societat és cada vegada més estreta; hi ha estima, perquè és conscient de l'impacte que té en la seua vida, la seua comoditat i necessitats, en el seu benestar; el disseny dona respostes a problemes quotidians”, diu Pepa Casado després de la clausura del seu primer Festival Multidisciplinari del Disseny de Castelló com a presidenta de La Exprimidora, l'Associació de Dissenyadors i Creatius de Castelló, organitzadora de l'esdeveniment amb APE Grup i la Diputació, i la col·laboració de l'Ajuntament.

Besign Fest ha acomiadat aquest cap de setmana a Castelló la seua cinquena edició amb més de 450 persones, entre professionals del disseny i públic general, abrigallant la vintena de propostes que ha acostat en les seues 72 hores de reflexió i feedback entorn del disseny. Un aparador que ratifica el “moment dolç” pel qual, assegura Casado, travessa el disseny provincial i valencià.

El sector continua projectant talent, com el que ha pogut veure's en l'exposició inaugural del Besign -amb 50 assistents en la seua presentació- sota el títol ‘Disseny a tres quarts 2024’ d’Intercrea, amb les propostes de l'alumnat de Disseny Industrial de la Universitat Jaume I, i que podrà visitar-se en ECO Les Aules fins al 5 de desembre. La mostra reuneix una selecció de peces, exhibides prèviament en el Saló Nude de la Fira Hàbitat València, i dissenyades en el marc de les tres últimes edicions d’Intercrea, una plataforma per a conéixer el talent emergent i l'enfocament innovador dels estudiants del Grau en Disseny Industrial i Desenvolupament de Productes de l'UJI i que propicia la interacció entre alumnat, professionals i signatures internacionals. Es tracta de prototips amb acabat professional, amb un punt de vista innovador i fresc, de mobiliaris i elements ornamentals i il·luminació amb
impacte en el benestar i el confort d'espais domèstics i de treball.

Àmplia ha sigut també l'acolliment que ha tingut el vessant més pràctic, i didàctic, del Besign: el reservat als tallers. Mig centenar de persones ha participat en el workshop d'Animació Experimental impartit per la realitzadora castellonenca Rocío Álvarez, autora del premiat curtmetratge ‘Simbiosis Carnal’, per a aprendre noves tècniques d'animació que, a través del treball manual, proposen formes d'expressió artesanals; i en el taller dirigit per Agro Biomaterials per a mostrar, pas a pas, com elaborar un material únic com el bioplàstic a partir de residus orgànics del dia a dia com la taronja com a base per al disseny de producte.

Un altre dels reptes del Festival Multidisciplinari del Disseny de Castelló, Besign 2024, era continuar obrint el ventall per a visibilitzar el treball que es fa no sols en les grans capitals, a les quals tradicionalment s'havia vist com a referents, donar espai a veus que no són les tradicionals en el disseny i a estudis que estan fent les coses d'una altra manera. També posar en valor la multidisciplinarietat que nodreix al sector, i eixa versatilitat i visibilitat del disseny “que creix en els marges” ha sigut palpable en dos de les cites principals de l'edició: Pechakucha Night i la sessió de conferències de la clausura.

El Pechakucha Night va abarrotar el divendres, i malgrat l'amenaça de tempesta, l'espai ECO Les Aules -més de 140 assistents- per a acostar, en el seu format àgil de microponències 20x20, els projectes dels deu estudis participants: Play Cube; L.A. Not From Cali; D’Oliva; Piano Piano; ITC-Laboratori 3D; Rafael Jordán; Ana Ramón Estudio; Thelab; Sayavera + Valeria Ibáñez; i Angelgráfico.

“En Pechakucha hem pogut veure projectes molt diferents entre si, però units per la idea del disseny com una manera de donar respostes als problemes actuals, des de la recuperació de tècniques artesanals de la ceràmica, passant pel disseny travessat per l'art del projecte de Sayavera Studio al costat de Valeria Ibáñez per a ‘Miradors de l'Horta’, o les propostes de Play Cube de tornar a introduir el joc en els museus per a atraure a les noves generacions”, explica la presidenta de La Exprimidora.

Multitudinària, “i divertida, gràcies, com sempre, a la nostra presentadora i mestra de cerimònies Lina Vila”, detalla Pepa Casado- va anar també la sessió de clausura en el Teatre del Raval el dissabte. Una marató de conferències amb Vero Fabregat, La única sepia creativa, Alejandra de la Torre, Kresta design, Ingrid Picanyol, Annadaniel, Jeannette Altherr, Lyona i Ana Moliz, que va atraure a quasi 200 persones.

Amb el cronòmetre, de nou, a zero, Besign prepara ja, per a 2026, el que serà el seu sisé enlairament a Castelló. “L'objectiu de la pròxima edició: tornar a posar de manifest la capacitat de Castelló en disseny, i aconseguir que ens connecte més encara amb el teixit del disseny a nivell nacional”, conclou la presidenta de La Exprimidora.

MÉS FOTOS