CASTELLÓN | ECONOMIA I NEGOCI

Parcs solars 'made in Castelló' en la 'zona zero' del desastre de Fukushima: Així diu 'adeu' el Japó a la nuclear

ELPERIODIC.COM - 05/09/2024

Una empresa energètica de Castelló ha desembarcat al Japó amb la construcció de parcs solars en la 'zona zero' del desastre nuclear de Fukushima, el Chernobil nipó.

La instal·lació, la novena al país asiàtic de l'empresa Valfortec de la capital de la Plana s'ha construït en el terme de la població de Tomioka, Districte de Futaba, Prefectura de Fukushima, servirà per a generar energia neta en una zona que es va veure totalment afectada per l'accident nuclear de Fukushima I al març de l'any 2011.

De fet, tots els ciutadans de la població van ser desallotjats, ja que el municipi es troba molt pròxim al que en el seu moment va ser la central nuclear de Fukushima I.

Aquella catàstrofe provocada per un tsunami originat per un virulent terratrémol va fer que el país nipó deixara de confiar plenament en l'energia nuclear i l'aposta després d'aquell desastre va ser clara: incentivar les energies renovables, amb la solar fotovoltaica i l'eòlica al capdavant.

Per això, el desplegament que ha fet Japó en l'última dècada és més que destacable. Pel que fa a energia solar fotovoltaica, el país compta hui dia amb una mica més de 90 GW de potència acumulada, una cosa destacable ja que fa una dècada tenia tan sols 23 GW.

El parc fotovoltaic Fukushima compta amb una potència de 517 kWp i tindrà una producció anual de 623.408 kWh i permetrà als ciutadans dels voltants disposar d'energia eficient, sostenible i econòmica.

Respecte a l'àrea tècnica, cal destacar que la instal·lació que va realitzar Valfortec consta de 840 mòduls de 615 Wp amb un punt de connexió a la xarxa de distribució elèctrica es localitza dins de la mateixa planta de Fukushima.

Des de la pròpia companyia, el seu director general, Fidel Roig destaca que amb la posada en marxa de la planta de Fukushima “hem portat energia verda produïda amb el sol a un territori que en 2011 va ser durament castigat per un accident nuclear. A partir d'aquella fita la balança es va decantar per les renovables”.