Pampliega: «Els periodistes estem obligats a ser la llum en un món cada vegada més fosc»
ELPERIODIC.COM - 07/11/2022 | Fotograf: Damián LlorensEl corresponsal inaugura la 16a edició del Màster en Noves Tendències i Processos d'Innovació en Comunicació de l'UJI
El periodista Antonio Pampliega, corresponsal en nombrosos conflictes bèl·lics i distingit amb diversos guardons nacionals i internacionals, ha assegurat avui a la Universitat Jaume I que «els periodistes som els ulls d'aquells que no poden veure i la veu dels qui no poden parlar. Estem obligats a ser la llum en un món cada vegada més fosc». Pampliega, que ha participat en la inauguració del Màster en Noves Tendències i Processos d'Innovació en Comunicació de la Universitat Jaume I de Castelló, ha afirmat que els periodistes «ens devem a la gent i a la veritat» i que, en la majoria de les ocasions, sense ells no es podria saber què ocorre en les guerres. «Hem d'anar on siga a denunciar el que siga», ha assegurat.
El periodista, que actualment és el presentador del podcast Costa Nostra, que es pot escoltar en Amazon Music, sobre les màfies a la Costa del Sol, ha intentat obrir els ulls als alumnes sobre el sofriment en les zones de guerra i com l'ètica dels periodistes no pot estar per damunt d'un reportatge o d'una fotografia.
En la seua intervenció, Pampliega, que fa més d'una dècada que recorre diverses zones en conflicte (Síria, l'Afganistan, l'Iraq, Somàlia o Ucraïna), ha acostat a l'alumnat del màster i del Grau en Periodisme, que també ha assistit a la sessió, la realitat d'una professió que «no viu el seu millor moment i que és qüestionada per la societat». Així, ha destacat la figura del freelance en el nou escenari dels mitjans de comunicació i el perill que implica cobrir zones de guerra (Pampliega va estar segrestat 299 dies per Al-Qaeda a Síria en 2015). Durant la conferència ha parlat, sense noses, sobre la dificultat que tenen els joves per a fer-se lloc en una professió que «maltracta» i paga autèntiques misèries als qui arrisquen la vida per a contar la veritat. «El meu pare, durant anys, m'ha repetit que jo no tinc una professió, sinó un hobby molt car, però fa 15 anys que lluite perquè la meua professió no siga un hobby, sinó una manera de guanyar-me la vida», ha afirmat.
En la inauguració del Màster en Noves Tendències i Processos d'Innovació en Comunicació han participat la vicerectora d'Estudis i Formació Continuada, Isabel García Izquierdo; el degà de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, Javier Vellón, i el coordinador del títol, Francisco Fernández Beltrán. El màster de l'UJI, que compta amb 41 alumnes, dels quals 26 són de nou ingrés, és el màster oficial en Comunicació més veterà de la Comunitat Valenciana i un dels que acumulen més edicions en el seu àmbit a escala nacional.