CASTELLÓN | CULTURA I ESPECTACLES

La novena edició de la Fira Valenciana de la Música es tanca amb el compromís dels agents per a reactivar el sector

ELPERIODIC.COM - 07/11/2021

Les jornades professionals han comptat amb taules rodones, exposicions i tallers pràctics

Enguany s'han facilitat els contactes entre els assistents i les reunions de negocis

Més de 40 artistes han actuat en diversos espais de la capital de la Plana Alta

La Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend ha tancat hui la seua novena edició després de desenvolupar un extens programa d’activitats professionals i de concerts. Des del passat dimecres 3 de novembre, desenes d’agents del sector musical s’han reunit a Castelló de la Plana per a reflexionar sobre la situació actual de la indústria després dels estralls de la pandèmia de la Covid-19. D’altra banda, més de 40 artistes han presentat els seus projectes en els diversos escenaris de l’Auditori de Castelló i en altres punts de la capital de la Plana Alta.

D’aquesta manera, la Fira Valenciana de la Música ha exercit d’aglutinant del món de la música una vegada s’han superat els pitjors moments de la crisi sanitària. Així mateix, s’ha constatat la necessitat de trobar-se de forma presencial i compartir experiències. Per tant, l’esdeveniment ha servit per prendre-li el pols al sector després de la seua paralització durant mesos i en el procés d’una lenta reactivació. A més, la Fira també s’ha convertit en el fòrum ideal on dissenyar els camins de recuperació del sector.

Novetats en les jornades professionals

El Trovam – Pro Weekend va obrir les portes el passat dimecres amb activitats destinades als membres del Circuit Cultural Valencià. El dijous 6, una vegada es va inaugurar oficialment la Fira, els assistents van poder conéixer de primera mà el Pla Estratègic de Cultura 2021-2023 dissenyat per la Conselleria de Cultura i les possibilitats que s’obrin amb l’arribada dels Fons Europeus de Recuperació. Un dia després, el divendres 7, l’Auditori de Castelló va albergar la 3a edició de les Jornades TIIM (Turisme & Indústria Musical), centrades en el turisme musical com a catalitzador econòmic i en el seu paper com a factor descentralitzador.

Per tercer any consecutiu, la Fira ha portat a terme les Converses del Trovam!, una oportunitat única per escoltar la veu d’artistes i treballadors de la indústria. Enguany, l’Auditori de Castelló ha comptat amb els testimonis de Rozalén i Santiago Auserón, els quals han repassat les seues respectives trajectòries i han aportat les seues visions al voltant de la cultura. S’ha de recordar que intèrprets com Luz Casal, Christina Rosenvinge, Raül Refree, Juanma Latorre (Vetusta Morla) o Samantha ja han participat en aquests diàlegs en edicions anteriors.

Les persones inscrites, més de 600, han tingut al seu abast tallers per resoldre qüestions pràctiques relacionades amb la dinamització del negoci musical. Diversos experts han realitzat sessions sobre la sostenibilitat en les sales de música; la normativa sobre espectacles musicals en la nova normalitat; les formes més innovadores per finançar els festivals; la distribució musical; la tecnologia aplicada al sector; i les estratègies de màrqueting i comunicació.

Enguany, la Fira ha implementat millores per afavorir els contactes entre els professionals. Així, els agents del sector han pogut fer servir la Plataforma Networking, un sistema per concertar cites entre els assistents. En aquest sentit, es va habilitar la Zona Pro per a la celebració de reunions de negocis en un entorn confortable. També s’ha de ressaltar l’espai reservat per a la presentació de projectes singulars. Aquests pitchings han abordat qüestions com la vertebració de la indústria musical i el paper de les empreses promotores i les agències de management.

Igualment, el Trovam – Pro Weekend ha congregat les principals organitzacions de la indústria musical. Així, s’ha celebrat l’assemblea anual de l’Associació Valenciana de Sales de Música en Directe (En Viu!) i l’assemblea anual de l’Associació Cultural Coordinadora Estatal de Sales Privades de Música en Directe (ACCES).

La programació artística

Un any més, l’organització ha incidit en la paritat, la diversitat territorial i lingüística i l’eclecticisme estilístic a l’hora de confeccionar el cartell artístic. Com és tradició, també s’ha apostat per apropar al públic espectacles d’estrena. Per això, Castelló de la Plana ha sigut el punt de partida de la gira Llavors de La Fúmiga, que acaben d’editar el disc Fotosíntesi, i del tour Les infelices, títol de l’àlbum més recent de Mafalda. Malauradament, Zoo no va poder posar de llarg el seu treball Llepolies com estava previst. El concert es va haver de suspendre pel positiu en Covid-19 del cantant de la formació, Toni Sánchez “Panxo”, quan totes les entrades estaven venudes. L’assistència als concerts s’ha situat en 6.000 persones, aproximadament.

Altres bandes i solistes valencians com Samantha, Àlex Blat, Nacho Mañó & Gisela Renes, Maluks, Sandra Monfort, Òscar Briz, Josep Aparicio Apa, Aina Palmer, Toni de l’Hostal, Sierra Leona, Rafa Xambó, Esther o MO’Roots, entre d’altres, han trobat en la Fira un aparador per als seus nous projectes. Les formacions Trobadorets i Iruixa+Skargots van oferir sengles espectacles per al públic familiar durant el matí del dissabte.

D’altra banda, la Fira ha comptat amb formacions d’altres punts de l’Estat. En aquest apartat, s’han de destacar els directes de Sidonie, amb el disc El regreso de Abba sota el braç; Ferran Palau i el seu pop electrònic atmosfèric; Albert Pla, amb un recital format per temes de tota la seua trajectòria; la cantautora madrilenya La Otra, amb lletres íntimes i crítiques a ritme de rap, pop, reggae i funk; Caminero Trío, banda que combina les melodies del jazz i el flamenc; Cintia Lund, qui va interpretar els ritmes de sintetitzadors que donen forma al disc Aquí en Madrid; Tanxugueiras, renovadores de la música tradicional gallega; Bulego, grup de música electrònica en eusquera que aborda assumptes quotidians des d’una perspectiva positiva i amb un llenguatge directe; Las Bajas Pasiones i la seua combinació d’electrònica i ritmes urbans de temàtica LGTBIQ+; i Liher, quartet rocker amb tints stoners del País Basc.

La Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend està organitzada per la Valencian Music Association (VAM!) en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura (IVC), la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castelló de la Plana i l’àrea de Cultura de la Diputació de Castelló. Així mateix, compta amb la participació d’À Punt Mèdia, l’Institut Nacional de les Arts Escèniques (INAEM), Turisme Comunitat Valenciana, la Direcció General de Política Lingüística, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), l’àrea de Cultura de la Diputació de València, la Berklee College of Music i Cerveza Turia, entre altres entitats.

MÉS FOTOS