CASTELLÓN | REPORTATGES

Els municipis de l'interior de Castelló: un valor afegit per a reactivar la província

ROSA PIQUER - 16/11/2020

La Diputació de Castelló contempla en la seua agenda fer front al repte demogràfic per a frenar la despoblació

Durant la pandèmia, el govern provincial ha aprovat ajudes per a compensar les pèrdues dels negocis de les zones rurals

El govern de la Diputació de Castelló té en la seua agenda com, una de les accions principals, fer front al reptedemogràfic de la província per a frenar la despoblació i aconseguir que els joves es queden en els municipis a treballar i a viure en els municipis de l'interior.

Per a això, ha de fer front a diverses línies d'acció com la millora de les infraestructures viàries i de telecomunicacions, cobertura digital i mòbil; millorar l'accés a l'habitatge. Tot això per a "generar noves oportunitats d'ocupació i fomentar l'emprenedoria", explica el diputat de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, qui considera és fonamental "donar visibilitat a aquest greu problema".

El responsable de Desenvolupament Rural assenyala les oportunitats que ofereix l'interior, que amb un tracte més humà, sòl i habitatge en general més barats i espais i forma de vida més sostenible, aporta valor afegit.

Amb l'arribada de la fibra i el teletreball, durant la pandèmia, "s'han trencat moltes barreres", assegura Santi Pérez, per la qual cosa "en les zones d'interior caben també professionals d'enginyeria, arquitectura, advocats, o empreses que aposten per productes tradicionals amb valor afegit i de proximitat, a més de sectors tradicionals com a ramaderia, turisme o energies renovables"

L'objectiu és "aconseguir que els joves es queden en els nostres municipis" i per a això el repte ha de ser "global i tranversal" pel que "totes les administracions hem de sumar i coordinar-nos".

Actualment, la Diputació està remenant diverses iniciatives de diferents àmbits com el ramader, agrícola, la millora de la digitalització i les ajudes a les empreses turístiques, i dotar de més múscul econòmic als ajuntaments que ajudaria a generar més inversió i, per tant, al manteniment i creació de nous llocs de treball. Tot això, sota el paraigua del programa "Reactivem Castelló" acordat per totes les forces polítiques.

Una fiscalitat més justa per a l'interior

Així mateix, Santi Pérez advoca per una fiscalitat més justa per als municipis de l'interior perquè "és injust que municipis i els seus ciutadans, que no tenen els mateixos serveis sanitaris, educatius o amb menys infraestructures, paguen els mateixos impostos que els de les ciutats. A menys serveis, menys imposats; això seria el just". Això és alguna cosa que "reivindiquem molts alcaldes, que des de fa dècades, demanàvem que l'agenda política, contemplara aquestes i altres mesures".

Línies d'ajudes i aposta per la formació

En plena situació de crisi sanitària, la Diputació de Castelló ha activatajudes de 3 milions d'euros dirigides als ajuntaments per a fer front al covid i reactivar amb iniciatives i compres les empreses locals. Amb la intenció de promocionar els productes de proximitat, per a les empreses de Castelló Ruta del Sabor s'han dirigit ajudes per 500.000 euros per a millorar el seu posicionament, web, comercialització i adquisició de material covid; a més de 2,5 milions d'euros per a la promoció turística, un dels sectors més perjudicats per l'actual pandèmia.

Així mateix, la Diputació de Castelló ha infrementado la formació en els centres CEDES dirigida als emprenedors de les zones d'interior, que han aprofundit en conceptes de comercialització online perquè puguen obrir el seu negoci al món.

El turisme genera noves possibilitats

"El turisme és un factor de desenvolupament important en els xicotets municipis", afirma el diputat provincial. Amb la pandèmia s'ha tornat a mirar feia els municipis d'interior com un lloc de contacte amb la naturalesa i amb el ric patrimoni cultural de la província. "És fonamental que es generen activitats complementàries per a aquells que ens visiten; això pot afermar més visitants i generar noves possibilitats".

MÉS FOTOS