Marisa Ribes, Premi Olímpia 2024: “Fa tres dècades pensar en dones les decisions de les quals mouen el món era una bogeria”
La ciutat ha reconegut a l'exconcejala per les celebracions del 8M
La històrica exconcejala Marisa Ribes ha rebut este divendres el Premi Olímpia 2024, en l'acte central de les celebracions pel 8M, Dia Internacional de la Dona de Castelló de la Plana.
Així, la ciutat que la va veure nàixer reconeix les seues quatre dècades de trajectòria política i social per la igualtat entre homes i dones.
“Fa tres dècades, quan comencem a caminar, pensar en dones les decisions de les quals mouen el món era una bogeria; hui és una realitat”, ha afirmat Ribes, qui ha agraït als seus 87 anys el premi amb emoció: “Plena de nou la meua capacitat de treballar fins als topalls”.
“La lluita perquè les dones tingueren veu i vot ha sigut la gasolina que m'ha portat a implicar-me de manera activa, des de l'associacionisme i la política”, ha recordat la premiada, qui ha fet una crida pública “a acabar amb els sostres de cristall”.
“Pot semblar que parlar d'Igualtat és una cosa molt moderna però a Castelló, fa més de 35 anys, un grup de joves creguem l'Associació de Dones Monoparentals en defensa de l'autonomia personal de les dones”, ha recordat la guardonada, que ha dedicat “una part d'este premi a aquelles que van saber superar tabús i que van iniciar una carrera que ens ha portat hui fins ací”.
Ribes també ha tingut paraules per a les persones cuidadores de les persones dependents, en la seua majoria dones, moltes de les quals “abandonen la seua carrera professional per a assumir estes funcions”. “Són dones en un 89%, unes dades de Creu Roja que són tota una evidència”.
Per part seua, l'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha destacat la “petjada inesborrable” que ha deixat una Marisa Ribes “valent i molt avançada per a la seua època”.
“Mai ha volgut tuteles”, ha recordat Carrasco sobre l'exconcejala, que ha receptat per als temps actuals “l'educació en valors, l'educació en igualtat, des de les edats més primerenques” com la clau “per a aconseguir avançar cap a eixe repte comú que és que homes i dones tinguen les mateixes oportunitats en la vida”.
Durant l'acte també ha intervingut Marisa Remolar, filla de la premiada, qui ha expressat la gratitud per l'educació rebuda i el llegat deixat.
“Sempre has anat per davant de tot i de tots. T'has avançat als temps i, gràcies a tu, Castelló i els seus veïns han comptat amb servicis pioners com els tres programes de voluntariat, la xarxa de centres per a majors o els horts urbans. Si eixim al carrer i preguntem per tu, potser eres una de les persones més estimades de la ciutat i, de manera molt especial, pel col·lectiu de les persones majors”.
Este acte ha servit també per al lliurament dels “Premis Relats de Dones 2023”. Premis que es convoquen des del Servici d'Igualtat d'Oportunitats de l'Ajuntament de Castelló, sent el primer premi per al relat 'Eixa no soc jo' de l'autora Nuria García i el segon premi al relat 'Quan no estaves', de Nélida Leal.
Marisa Ribes, una vida dedicada a la igualtat
María Luisa Ribes Ferrer va nàixer el 14 de novembre de 1937 a la ciutat de Castelló. Mare de tres fills (José Luis, Marisa i Javier) i àvia de quatre nets (Jose, Alejandra, Balma i Javier). És tècnic de Comerç i va treballar en esta especialitat en el Sindicat Vertical després de guanyar la seua plaça per oposició. També va treballar en el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Castelló.
Durant 24 anys Marisa Ribes va ser regidora de Gent gran, de Comerç i Consum, de Participació Ciutadana i de Sanitat a l'Ajuntament de Castelló. En el 1985 va fundar l'Associació de Dones Demòcrates, donant visibilitat i veu a un col·lectiu de dones que va posar en valor el pensament i la participació de les dones de la capital en l'àmbit polític i social, des d'un punt de vista liberal, Marisa va pensar que les dones havien de tindre la seua veu i vot.
Cal destacar que durant la seua etapa com a regidora de Participació Ciutadana va crear les Juntes de Districte per a implicar la ciutadania en la gestió municipal i tindre en compte les necessitats dels veïns en les decisions dels projectes de ciutat. Les Juntes de districte han complit recentment 30 anys.
En 1986 va ser presidenta de la Junta de Mestresses de casa, Usuaris i Consumidors Lledó. Un càrrec que li va permetre reivindicar i visibilitzar el paper de la dona i que li va fer fer el salt a la política municipal. Marisa Ribes també va impulsar l'Associació de Dones Monoparentals defenent el dret de totes elles a ser independents.
Treballadora infatigable, Marisa Ribes ha sigut, i continua sent, una persona que està bolcada a atendre i ajudar als castellonencs, demostrant una vocació de servici a la ciutat que va més enllà fins i tot de les seues responsabilitats directes polítiques, conscient del paper que la seua persona aporta a la societat i del valor que la seua experiència personal té, factors que van lligats a un compromís amb les seues idees i amb el progrés de Castelló des del punt de vista de les persones.
Marisa Ribes ha destacat, i ho continua fent, per la seua grandíssima humanitat, per la seua capacitat de diàleg i la seua implicació amb tots els col·lectius veïnals, als quals atenia no sols des d'un punt institucional i de representació, sinó que portava tots els assumptes fins al pla personal, per a ajudar en la mesura de les seues possibilitats a tot aquell que requerira de la seua mediació, amb la finalitat d'afavorir el benestar social de tots i cadascun dels ciutadans.
De totes les àrees i funcions que ha exercit, dos són les que han marcat profundament el seu expedient i la seua labor com a regidor a l'Ajuntament de Castelló: Gent gran i Participació Ciutadana, amb les quals seguix hui dia compromesa i participant activament.
Si hi ha un col·lectiu sobre el qual Marisa Ribes ha bolcat els seus esforços ha sigut el de les persones majors, deixant-se la pell per dignificar la seua vida. Ribes va crear la xarxa de Centres de Majors de Castelló, que continuen vigents, i vinculat a esta xarxa es troba el treball de promoció de l'associacionisme amb més de 30 associacions de persones majors que treballen per la defensa dels interessos d'este sector de població.
La tenacitat de Marisa i la seua implicació personal en este projecte va aconseguir que des de la Regidoria de Gent gran de l'Ajuntament es posaren en marxa tres programes de voluntariat desenvolupats per persones majors, que oferien el seu temps i el seu treball a la comunitat de manera altruista: el voluntariat de protecció escolar, el de guies i museus i el voluntariat d'acompanyament a l'Hospital Provincial. A més, durant la seua etapa com a regidor es va crear el centre Columbretes com a punt de referència de les persones majors de la ciutat.
Marisa Ribes va apostar per les Aules de la Tercera Edat, els Horts Urbans, la sensibilització contra el maltractament, l'acostament d'Europa als castellonencs, la recuperació i posada en valor de les tradicions com els ’Festes de Carrer’.
Marisa Ribes manté activa hui dia una important croada personal per la integració de les persones amb capacitats especials, especialment en el cas de la infància i joventut. Ha sigut des de sempre una activa defensora del paper de les AMPA en els col·legis, de fet continua implicada i ocupada en esta labor a la ciutat de Castelló.