CASTELLÓN | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

María España: “El Planetari descobrirà este estiu els secrets de MART en una exposició única”

ELPERIODIC.COM - 19/06/2024

“Marte. La conquesta d'un somni” s’inaugura este divendres i ens acosta a la fascinació que desperta el planeta roig i als reptes d'una futura colonització humana.

Coproduïda per la Ciutat de les Arts i les Ciències i la Fundació Telefònica, en la mostra han col·laborat institucions com l'Agència Espacial Europea (EIXA) i l'Institut Nacional d'Astrofísica d'Itàlia (*INAF).

El Planetari de Castelló inaugurarà divendres que ve i es podrà visitar gratuïtament fins setembre, una de les majors apostes didàctiques dels últims anys, l'exposició “Marte. La conquesta d'un somni”, que protagonitzarà la seua programació estival. Una mostra que aborda la fascinació i curiositat per Mart, documentada fa 4.500 anys, quan els assiris van ser els primers a referenciar el planeta roig. L'exposició ens acosta esta fascinació i aborda els reptes d'una futura colonització humana i l'impacte que suposaria esta fita, tant des del punt de vista científic com cultural i històric.

A través de cinc grans blocs, l'espectador s'acostarà a l'observació de Mart des del punt de vista científic i també des del prisma de la ciència-ficció. Per a això l'exposició inclou peces de gran valor històric o documental, mai abans exposades a la nostra ciutat. Rèpliques de llibres astronòmics de Nicolás Copèrnico o Johannes Kepler; facsímils de “La Guerra dels Mons”, una rèplica del primer telescopi de Galileu Galilei o un fragment de meteorit d'origen marcià que es va localitzar en 2017 a Mauritània. La regidora de Cultura, María España, ha destacat que “esta és la millor exposició sobre Marte que existix en el món, un dels grans atractius de la Ciutat de les Arts i les Ciències. Voldria felicitar els responsables del nostre Planetari, amb el seu director Jordi Artes al capdavant, perquè porten 5 anys intentant portar esta exposició a Castelló. Els visitants a l'exposició, totalment gratuïta, podran escoltar com sonaria la teua veu en Mart o quin seria el teu pes en el planeta roig”.

L'exposició està coproduïda per la Ciutat de les Arts i les Ciències (CACSA) al costat de Fundació Telefònica i en ella han col·laborat l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA), l'Agència Espacial Europea (EIXA) i l'Institut Nacional d'Astrofísica d'Itàlia (*INAF), tant en l'assessorament com en préstec de peces.