CASTELLÓN | SOCIETAT

Marco: ‘Europa és una finestra d'oportunitats per a transformar Castelló de forma global’

ELPERIODIC.COM - 09/05/2018

“Quan en 1986 el Govern espanyol va decidir entrar en la Unió Europea ja va veure a Europa possibilitats de desenvolupament per al nostre país, una finestra oberta al futur. Quan l'actual equip de Govern va entrar en l'Ajuntament de Castelló fa tres anys vam veure aqueixa mateixa finestra oberta al futur de la nostra ciutat i l'oportunitat de transformar Castelló de forma global”. L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha reivindicat així el paper estratègic de la Unió Europea en la transformació de la ciutat en els àmbits social, ambiental, urbanístic i econòmic així com en la generació de noves oportunitats.

Marco ha detallat les estratègies i programes europeus en els quals participa l'Ajuntament de Castelló i que contribuiran a consolidar un nou model de ciutat en l'acte convocat avui, 9 de maig, per a celebrar el Dia d'Europa i que ha reunit en el Casino Antic a representants institucionals, polítics, econòmics i socials de Castelló. “La nostra mirada segueix posada a Europa, sense deixar de valorar el nostre, perquè Europa és Castelló i Castelló és cada vegada més Europa”.

Fruit d'aqueixa voluntat, ha afegit la primera edil, “Castelló compta amb primera vegada amb una Oficina de Planificació i Projecció Econòmica que està especialitzada en l'obtenció i gestió de fons europeus amb els quals pretenem impulsar la transformació de la ciutat”.

Entre els programes europeus, destaca l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) que suposa la major inversió de fons europeus en la història de Castelló amb 20,2 milions d'euros cofinançats al 50% entre l'Ajuntament de Castelló i els fons operatius Feder. L’EDUSI_Castelló s'estructura a partir de quatre objectius temàtics per a avançar cap a l’Smart City (2,1 milions d'euros); afavorir la transició cap a una economia més sostenible (4,6 milions d'euros); conservar el medi ambient i promoure l'eficiència dels recursos (6,7 milions d'euros); i promoure la inclusió social i lluitar contra la pobresa i qualsevol forma de discriminació (6 milions d'euros). A més, també hi ha una partida de 800.000 euros destinada a la coordinació i gestió dels fons.

Aquests quatre objectius estratègics es concreten en projectes, com la construcció de cinc nous quilòmetres de carrils bici o el nou pont del riu Sec (ja adjudicats) o la millora de l'accessibilitat en parades públiques, en procés d'adjudicació. A més, segons ha anunciat l'alcaldessa de Castelló, també s'han incorporat projectes com la remodelació del camí Caminás entre Sant Jaume de Fadrell i la Basílica del Lledó; la regeneració urbana de barris; la rehabilitació del Mercat Central; la promoció d'espais verds urbans en el Grau; un edifici per al desenvolupament local de l'envelliment actiu; projectes d'innovació i economia social; millora de l'eficiència energètica en edificis públics o sensorització de parades de càrrega i descàrrega, aparcament per a persones amb mobilitat reduïda i parades de taxi.

Però els vincles amb Europa van més enllà de l’EDUSI. En aquest sentit, Amparo Marco ha detallat altres quatre programes en els quals l'Ajuntament de Castelló participa activament, en àmbits tan diversos com la sostenibilitat, la seguretat urbana, la promoció del talent, la compra pública innovadora, la innovació, l'eficiència energètica o el drenatge sostenible de l'aigua de pluja. A més, l'Ajuntament està pendent de la resolució d'altres tres projectes i programes: el GreenWet Marjaleria, el Sunbuilding i el Life.

Agenda a Brussel·les

“La vocació d'acostar Castelló a Europa no es limita a la petició de projectes únicament, sinó que també està en l'agenda municipal pel que l'Ajuntament de Castelló ha dissenyat una important estratègia i posicionament de la ciutat en l'escenari europeu. Aquesta estratègia passar per aconseguir una interlocució directa de l'Ajuntament amb les principals instituions comunitàries”, ha precisat l'alcaldessa.

En aquest sentit, ha anunciat que la setmana vinent mantindrà una intensa agenda de treball a Brussel·les amb responsables del Parlament Europeu, la Comissió Europea i el Comitè de les Regions “per a traslladar, compartir i defensar a Europa els interessos de Castelló i la seua ciutadania”. Així, estan previstes reunions amb membres de la Comissió LIBE que coordina els treballs del Parlament Europeu en matèria de seguretat per a analitzar les futures línies d'acció legislativa en aquesta matèria i poder així alinear millora la nostra política local de seguretat”, ha apuntat.

També es reunirà amb l'eurodiputada Inmaculada Rodríguez-Piñero per a abordar els principals aspectes relacionats amb la política europea i la seua afecció al sector ceràmic. I del Parlament Europeu a la Comissió Europea, on està previst que Marco es reunisca amb la Laura Hageman, responsable dels fons Feder en l'executiu comunitari. En la seu del Comitè de les Regions, l'alcaldessa Amparo Marco mantindrà una trobada amb el president de la Comissió de Cohesió Territorial, Peter Osvald, “en la qual reivindicarem la importància de reforçar el paper de les ciutats en la pròxima política de cohesió” i també es reunirà amb Jean-François Barnier, membre del comitè de les Regions pertanyent a la Comissió de Ciutadania, Governança i Afers Exteriors (CIVEX) per a compartir les principals línies de treball europees en matèria de ciutadania, participació i governança multinivell.

L'agenda europea de Marco es tancarà en la Comissió Europea per a mantenir una reunió amb els coordinadors del Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia, que servirà per a aprofundir en les principals línies polítiques i de finançament europeu en matèria d'adaptació al canvi climàtic.

MÉS FOTOS