CASTELLÓN | ESPORTS

L’UJI reconeix els seus esportistes d’elit i presenta una nova edició de les beques de la Càtedra Endavant Villarreal C.F.

ELPERIODIC.COM - 19/05/2023 | Fotograf: Damián Llorens

La Universitat Jaume I ha reconegut l’esforç dels seus esportistes d’elit, que compaginen els estudis universitaris amb la pràctica de l’esport d’alt nivell, i ha presentat les beques de la Càtedra Endavant Villarreal C.F. de l’Esport de l’UJI, que aquest any compleixen 10 anys, en un acte que ha comptat amb la presència de la rectora de l’UJI, Eva Alcón; el director del Servei d'Esports, Carlos Hernando, i l’ambaixador del Villarreal C.F. Marcos Senna.

Aquest curs acadèmic 2022-2023 formen part del Programa d’Esportistes d’Elit de l’UJI un total de 101 esportistes, 51 homes i 50 dones, de 25 modalitats diferents: atletisme, aeronàutica, bàsquet, handbol, caça, ciclisme, esgrima, futbol, futbol americà, halterofilia, hoquei, judo, karate, muntanya i escalada, motociclisme, natació, patinatge, pilota valenciana, pesca, piragüisme, rem, rugbi, salvament i socorrisme, taekwondo i voleibol. D’aquests, 25 pertanyen a l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, 18 a la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, 26 a la Facultat de  Ciències de la Salut i 31 a la Facultat de Ciències Humanes i Socials i un estudiant d'intercanvi, els quals estan matriculats en 27 graus diferents i dos màsters i un doctorat.

Aquest reconeixement es duu a terme cada any des que va entrar en vigor el programa l’any 1999, és a dir, la iniciativa compleix 24 anys de suport als esportistes d’elit perquè, com ha destacat la rectora Eva Alcón, «puguen fer realitat aquesta doble aposta professional, compaginant la vida acadèmica amb l’esportiva». Des que es va posar en marxa, un total de 848 esportistes s’han beneficiat del programa, que ha passat de quatre esportistes en el curs 1999-2000 als 101 actuals.

A més, el programa s’ha adaptat durant aquests anys a les necessitats dels esportistes. Per exemple, en 2002, es va afegir la possibilitat d’aconseguir crèdits; en 2007, es van augmentar les ajudes econòmiques i esportives i, en 2018, es va donar cabuda als esportistes de modalitats d’equip. Aquest curs l’UJI millora encara més el programa amb la integració de la Universitat en el projecte SAMEurope (Students Athletes Erasmus Mobility in Europe). Aquesta iniciativa, en la qual participen cinc universitats de França, Finlàndia, Alemanya, Suècia i l'UJI representant a Espanya, pretén impulsar la mobilitat de l'estudiantat que realitza una carrera dual (estudis superiors i esport d'alt nivell). Així, l'estudiantat podrà continuar els seus estudis i el seu programa d'entrenament en la universitat de la seua elecció.

Com ha explicat el director del Servei d’Esports, Carlos Hernando, aquesta iniciativa ha partit d’un qüestionari que les cinc universitats han fet als seus esportistes d’elit i els resultats evidencien que «el 74% dels esportistes d’elit de l’UJI està interessat en l’intercanvi i mobilitat», igual que les altres universitats. També ha desvetllat «els beneficis que més necessiten i dels que més ús fan» per a així poder continuar amb ells en el seu intercanvi a una altra universitat. 

D’altra banda, al reconeixement dels esportistes d’elit de l’UJI s’ha sumat la presentació d'una nova edició de les beques de la Càtedra Endavant Villarreal C.F. de l’Esport per al curs 2022-2023, unes ajudes per a l’estudiantat esportista de la Jaume I que es van iniciar en el curs 2012-2013 i que enguany han complit  el seu desé aniversàri. Marcos Senna ha felicitat els esportistes pel seu esforç i disciplina i ha assenyalat que «el Villarreal C.F. està molt agraït de poder ser partícip del programa i tant de bo seguim molts anys més donant suport a l'esport d'elit de la província».

El total acumulat de l'import de les beques arribava a 250.000 euros en el curs 2022-2023 i, des de la primera dotació, de 10.000 euros de l’any 2012, s’ha incrementat fins als actuals 30.000 euros anuals, que és l’import que s’ha mantingut des del curs 2016-2017.

Les beques persegueixen un doble objectiu: d’una banda, premiar el rendiment acadèmic de l’estudiantat esportista universitari en funció de la mitjana del seu expedient acadèmic i, d’una altra, valorar el seu elevat rendiment en l’àmbit esportiu tenint en compte la seua activitat o resultats en una modalitat esportiva específica. També tenen com a finalitat finançar part de les despeses ocasionades per l’estudi de les titulacions reglades en què està matriculat l’estudiantat esportista. 

La Càtedra Endavant Villarreal CF, es va crear mitjançant un conveni entre l’UJI i el Villarreal C.F. en 2015, tot i que la col·laboració entre les dues entitats a través de les beques va començar l'any 2012. Els seus objectius generals son el foment de la formació, la investigació, la difusió del coneixement i la innovació en l’àmbit de l’esport, així com la promoció de la pràctica i la competició esportiva entre l’estudiantat universitari a través de beques formatives. 

MÉS FOTOS