L'UJI presenta la Càtedra d'Activitat Física i Oncologia
La sala d'actes de la Facultat de Ciències de la Salut ha acollit la presentació de la Càtedra d'Activitat Física i Oncologia «Fundació José Soriano Ramos». Un acte al qual ha assistit la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón; el director de la Càtedra, Eladio Collado; la presidenta de la Fundació José Soriano Ramos, Sonia Soriano; la presidenta de la Fundació Le Cadó, Elvira Monferrer, i l'escriptora, il·lustradora i representant de les dones que han participat en el projecte amb pacients de càncer de mama, Anca Balaj.
La Càtedra impulsa i amplia el treball desenvolupat en aquest camp pel projecte «Activitat Física i Oncologia» del grup d'investigació «Cures i Salut» de la Facultat de Ciències de la Salut, amb la col·laboració dels hospitals de la província de Castelló. En aquest sentit, pretén aprofundir en els beneficis de l'activitat física sobre la qualitat de vida en els pacients que pateixen algun tipus de càncer i en com una bona condició física pot millorar i mitigar els efectes dels tractaments i els danys col·laterals que genera la malaltia. «L'activitat física és la intervenció no farmacològica més eficaç per a fomentar el benestar físic, mental i emocional de les pacients amb càncer» ha subratllat el director de la Càtedra, Eladio Collado.
Per part seua, la rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha destacat les possibilitats que obri la Càtedra d'Activitat Física i Oncologia. «Necessitem sumar per a avançar amb fermesa en el tractament d'aquesta malaltia. Per això, des de la Universitat volem posar tots els recursos possibles: coneixement, investigació i transferència, per a poder millorar la qualitat de vida de la nostra societat» ha assenyalat.
Finalment, Anca Balaj, una de les dones participants en el projecte amb pacients de càncer de mama ha comptat la seua experiència personal amb el programa i el que li ha aportat. «La diferència entre seguir o no el programa és impressionant. Per a nosaltres es tradueix en una major autonomia personal i millor qualitat de vida per a poder arribar a fer el que realment desitgem. Es tracta de viure, i no de sobreviure, aqueixa és la vertadera diferència» ha manifestat.
La càtedra ampliarà les seues accions a pacients d'altres tipologies de càncer. També està prevista la creació d'una unitat d'investigació especialitzada de referència orientada a explorar els beneficis d'aquesta mena d'activitat, obrint la possibilitat d'incorporar alumnes de doctorat i en general professionals de ciències de la salut, que vulguen desenvolupar la seua activitat investigadora dins dels objectius de desenvolupament de la Càtedra. Finalment, en l'àmbit formatiu posarà en marxa un postgrau d'especialització universitària en Activitat física i Càncer.