L'UJI inicia un programa de donació del cos a la ciència coincidint amb el Dia Nacional del Donant d'Òrgans i Teixits
La Unitat de Donació i Docència Anatòmica (UDIDA) de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I iniciarà el 2 de juny de 2021, coincidint amb el Dia Nacional del Donant d'Òrgans i Teixits, un programa per a gestionar la donació del cos en benefici de la ciència mèdica a l'UJI a través d'una nova pàgina web, www.donacioalaciencia.uji.es.
El programa permetrà que les persones que prenguen la decisió de donar el seu cos a la ciència s'informen sobre el procediment i puguen realitzar els tràmits del contracte de donació a través de la Unitat de Donació i Docència Anatòmica de l'UJI, que recollirà aquesta voluntat, oferirà les instruccions que han de seguir familiars o acompanyants del donant en cas de defunció i facilitarà el carnet de donant. També serà l'encarregada de rebre els cossos donats, de la seua adequada preservació, utilització i seguretat, vetlant pel comportament ètic de totes aquelles persones que hagen d’estar en contacte amb el cos. La Universitat es farà càrrec de les despeses derivades del trasllat en l'àmbit de la província de Castelló, i, una vegada conclòs el cicle de donació, generalment de dos anys, les restes del donant seran incinerades per la Facultat, sense que això supose una despesa per a la família, amb qui l'UJI es posarà en contacte després de la incineració per a entregar-les en un senzill acte d'agraïment.
La dissecció anatòmica va ser el primer mètode científic utilitzat pel saber mèdic per al desenvolupament global de les ciències mèdiques, ja que permet estudiar el cos humà en el seu conjunt, parcialment i amb les seues variacions, per la qual cosa és la pedra angular en la formació anatòmica, tant de futurs metges com d'especialistes en exercici.
La Universitat Jaume I, que disposa dels graus en Medicina i en Infermeria des de 2011, compta amb una Sala de Dissecció i una Osteoteca, en les quals es duu a terme la docència anatòmica d’aquestes titulacions a la Facultat de Ciències de la Salut. Compta a més amb una sala annexa dedicada a la recepció i preparació dels cossos donats al programa, mitjançant els mètodes de fixació més avançats.