CASTELLÓN | SANITAT I SALUT

L’UJI i la Fundació Hospital Optimista presenten els resultats del segon Baròmetre de l’Observatori d’Organitzacions Sanitàries Saludables

ELPERIODIC.COM - 15/10/2021

Els resultats obtinguts a partir d’un qüestionari realitzat a més de 1.800 professionals sanitaris reflecteixen una millora en 2020 de les variables de benestar psicosocial

L’equip d’investigació WANT de la Universitat Jaume I de Castelló i la Fundació Hospital Optimista juntament amb la col·laboració de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) han presentat el segon Baròmetre de l’Observatori d’Organitzacions Sanitàries Saludables (BOSS), un projecte orientat a la promoció de la salut psicosocial del personal sanitari des de l’àmbit de la Psicologia de la Salut Ocupacional amb l’enfocament de la psicologia positiva.

A l’acte ha assistit la rectora de l’UJI, Eva Alcón; Susana Llorens, investigadora principal del projecte UJISABIO, membre de l’equip WANT i professora titular de l’UJI; Marisa Salanova, catedràtica de Psicologia Organitzacional Positiva i directora del grup WANT-Research Team de l’UJI; Carmen Soler, secretària patrona de la Fundació Hospital Optimista, i Jesús Lancis, vicerector d’Investigació i Transferència.

Eva Alcón ha destacat l’aposta de l’UJI per generar espais de col·laboració entre els grups d’investigació i entitats i institucions per tal de fomentar la transferència de coneixement a través de projectes com UJISABIO. «El treball de l’equip WANT amb l’àmbit sanitari és un exemple de com posar la investigació al servei de la societat, en aquest cas amb l’objectiu d’ajudar a desenvolupar organitzacions més saludables i resilients», ha assenyalat la rectora.

Per la seua part, Carmen Soler ha agraït a l’equip WANT la seua disposició a col·laborar en aquest projecte de transformació de les organitzacions que es va posar en marxa fa sis anys amb els Premis de la Fundació Hospital Optimista, «una iniciativa que ha rebut més de 570 candidatures i en la qual més de 80.000 professionals sanitaris s’han vist impactats per la nostra tasca», ha apuntat.

Marisa Salanova ha explicat que des de l’equip d’investigació WANT «s’ha donat suport científic a aquest baròmetre a través del desenvolupament d’eines validades que permeten avaluar aquestes organitzacions quant a lideratge, demandes laborals, resiliència o optimisme, entre altres variables».

Finalment, la investigadora Susana Llorens ha presentat els resultats del Baròmetre, que es basa en el model «HERO CHECK HOS» de 52 indicadors sobre les percepcions de benestar i resultats organitzacionals. En línies generals, ha indicat que les puntuacions obtingudes en 2020 són més altes que en 2019 a pesar de la COVID-19 però que «no hem de quedar-nos en les avaluacions sinó que, ara que sabem les variables que cal treballar, hem de fer un salt per a fer intervencions específiques que milloren el benestar del personal sanitari».

L’objectiu del Baròmetre de l’Observatori d’Organitzacions Sanitàries Saludables és conèixer les palanques que fomenten el benestar psicosocial dels professionals sanitaris a partir d’una anàlisi de l’evolució en el temps de les variables que milloren la salut laboral i la qualitat de vida en el treball. A més, en aquesta edició també s’ha tingut en compte l’impacte que ha tingut la COVID-19 en aquests factors. D’aquesta manera, els professionals dedicats a la formació del personal poden proposar eines i processos per a generar ambients de treball psicològicament més saludables i protocols d’actuació per a afavorir bones pràctiques i intervencions positives.

Resultats del baròmetre

El segon Baròmetre de l’Observatori d’Organitzacions Sanitàries Saludables s’ha elaborat a partir d’un qüestionari emplenat per un total de 1.858 professionals (1.420 en 2019 i 438 en el període COVID de 2020) dels centres sanitaris que han participat en els premis de 2019 i 2020 de la Fundació Hospital Optimista.

En general, s’observa una millora en els resultats obtinguts en 2020. Concretament, el personal sanitari que ha participat en l’enquesta de 2020 ha mostrat una puntuació major respecte a 2019 en la percepció de les pràctiques organitzacionals saludables posades en marxa per l’hospital, per exemple, més pràctiques d’informació i comunicació, conciliació o desenvolupament d’habilitats.

En el cas de l’avaluació dels recursos laborals el personal sanitari mostra majors nivells d’autonomia, retroalimentació, clima de suport, coordinació, confiança horitzontal i vertical i lideratge positiu, en comparació amb els valors obtinguts l’any anterior.

Pel que fa a les demandes laborals, també segueixen aquest patró més positiu, de manera que s’obtenen menors nivells de conflicte de rol, rutina, mobbing o dissonància emocional. Pel contrari, hi ha una major sobrecàrrega emocional en 2020 que pot explicar-se per la situació de la pandèmia de la COVID-19.

En l’àmbit dels recursos personals i de benestar es mostra de nou una tendència positiva amb nivells més alts de competència mental i emocional i de compassió, així com d’engagement, resiliència, optimisme i eficàcia en el personal sanitari que ha participat en els Premis Hospital Optimista 2020.

En resultats organitzacionals saludables, el personal sanitari ha mostrat majors nivells d'acompliment extra-rol i major compromís organitzacional. No obstant això, no s’observen diferències significatives en les demandes laborals de sobrecàrrega quantitativa, sobrecàrrega mental, ambigüitat de rol, cura compassiva, burnout i acompliment intra-rol quan es comparen les dues anualitats.

Finalment, s’han identificat una sèrie de variables que permeten potenciar el benestar i els resultats organitzacionals saludables en el context sanitari. Aquestes variables són la competència emocional (que afecta en un 88% al benestar i a l’acompliment), compassió i confiança vertical (afecta en un 75%), ambigüitat de rol, confiança horitzontal i coordinació (afecta en un 63%) i la cura compassiva i la rutina (afecta en un 50%).

MÉS FOTOS