L'UJI i Fisabio patenten ERGOMIC, un nou dispositiu no invasiu per a la micció femenina en dones allitades
Personal investigador del Departament d'Enginyeria de Sistemes Industrials i Disseny de la Universitat Jaume I de Castelló i el Grup d'Innovació en Infermeria associat a Fisabio dels Departaments de Salut d'Alcoi i Xàtiva-Ontinyent han desenvolupat un dispositiu de micció per a dones en decúbit supí (ficada al llit boca amunt), que facilita el flux de fluid cap a l'exterior i evita vessaments. La nova invenció està orientada a les indústries que fabriquen i comercialitzen dispositius de micció i aquelles relacionades amb els productes higiènics.
Els dispositius coneguts fins al moment presenten problemes de confort i de segellament, per la qual cosa es produeixen fugues a causa d'una mala estanquitat, falta d'ajust i fixació. La particular configuració de la invenció evita pèrdues en l'ús del dispositiu en estar pensat específicament per a l'anatomia femenina en posició decúbit supí.
L'efecte Coanda és una de les seues causes, a causa de la tendència del fluid a adherir-se a una superfície pròxima, la qual cosa provoca vessaments indesitjats, així com irritació en la pell i la dificultat per a dirigir el flux de manera precisa. «A moltes persones de sexe femení els resulta desagradable i inconfortable orinar en l'actual tascó, el nostre objectiu ha sigut ajudar-los intentant donar solució a aqueix problema», comenta Ana Mesa, investigadora de Fisabio en el Grup d'Innovació en Infermeria dels Departaments de Salut d'Alcoi i Xàtiva-Ontinyent
Segons explica un dels creadors, l'investigador Jaume Gual de l'UJI, «la seua configuració volumètrica està dissenyada per a solucionar aspectes d'acoblament al cos de la pacient i de circulació del fluid de micció. Així, d'una banda, en la seua zona proximal presenta una geometria toroidal d'específica que s'acobla manera estanca al cos femení, mentre que, d'altra banda, la resta de la volumetria del dispositiu presenta una trajectòria concreta, realitzada mitjançant corbes tipus NURBS, perquè el fluid de micció es decante de manera eficient cap a qualsevol dispositiu de recollida».
El dispositiu és senzill, econòmic, no invasiu i reutilitzable. No és necessari deixar-lo col·locat perquè només s'usa en el moment de la micció; és configurable per a diverses talles i ajustable a qualsevol dispositiu de recollida; i és aplicable a diverses patologies. «La forma final obtinguda, explica Gual, ha sigut la conseqüència d'un procés de refinament geomètric sobre la base dels resultats obtinguts amb una sèrie de prototips realitzats en laboratori mitjançant fabricació additiva». Està validat a escala experimental en l'entorn de laboratori i cerca el seu desenvolupament i adaptació a aplicacions concretes mitjançant acords específics.
La Universitat Jaume I, a través de l'Oficina de Cooperació i Desenvolupament Tecnològic i el Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica i la Fundació Fisabio faciliten la transferència científica i tecnològica del seu personal investigador amb el propòsit d'avançar en la seua vocació de transmissió i difusió del coneixement científic, tècnic, social i humanístic.
La investigació s'està duent a terme en el marc del programa UniSalut i és finançada pel subprograma UJISABIO de col·laboració entre Fisabio i l'UJI. El programa UniSalut té com a objectiu generar sinergies entre el personal investigador i professionals de Fisabio i l'UJI, entre altres universitats, que donen lloc a projectes d'investigació i innovació amb gran potencial cientificotècnic orientats cap a temes innovadors, amb atractiu per a aconseguir inversió pública i privada de convocatòries nacionals i internacionals d'interès.