L’UJI finalitza la fase arbòria del Bosc de la Sostenibilitat
La Universitat Jaume I ha completat la fase arbòria del Bosc de la Sostenibilitat, coincidint amb la celebració del Dia de l’Arbre de la Comunitat Valenciana. La plantació de l’últim arbre ha sigut per part de la vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat, Elsa González Esteban, i el vicerector d’Infraestructures i Sostenibilitat, Vicent Cervera Mateu, acompanyats del secretari d’Amics de Palanques, David Molinos, i el tècnic de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat David Joan Marí.
Actualment, hi ha al voltant de 180 arbres i arbustos al Bosc de la Sostenibilitat. A partir d’ara, s’acompanyarà d’altres tipus de plantes menors i s’obri un període de reflexió per a estudiar futures iniciatives que permitisquen augmentar la massa arbòria global per tal de capturar CO2 i tractar de disminuir la velocitat de l’escalfament global i el canvi climàtic.
El Bosc de la Sostenibilitat es va iniciar en setembre de 2017, en el segon aniversari de l’Agenda 2030 i els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb la plantació de 17 lledoners (Celtis australis) amb fons provinents de la matrícula de la Universitat de Tardor de la Cooperació Universitària Valenciana, amb l’objectiu de pal·liar l’empremta ecològica d'aquesta.
Des d’aleshores, s’han succeït nombroses plantacions que han combinat els objectius de captació de CO2 i manteniment de la biodiversitat, tant local com global. En aquest sentit, cal destacar el treball conjunt amb l’associació ambientalista Amics de Palanques i l’establiment al Bosc de tres parcs nodrissa de fajos, pins blaus i argans.
Els fajos (Fagus sylvatica) són arbres recentment extints al territori valencià i, per a la creació d' aquest parc nodrissa, s’ha emprat material procedent de la segona fageda més meridional del món, situada a Beseit.
Pel que fa als pins blaus (Pinus maximartinezii), són un exponent de la biodiversitat planetària en greu perill de desaparèixer i que produeix un dels pinyons comestibles de major mida del món.
Finalment, els argans (Argania spinosa) poden ser estratègics per a ajudar a diversificar i enriquir les produccions agrícoles mediterrànies atès que produeixen un dels olis alimentaris i cosmètics més cotitzats del món.
A més, al Bosc hi ha altres espècies (teixos, figueres, arboços, carrasques, etc.) que també incrementen el patrimoni natural de l’UJI i de Castelló.
Cal destacar que, en aquesta línia d’accions, també està prevista una repoblació forestal a Assuévar que tindrà lloc el proper 11 de febrer mitjançant el programa UJI Voluntària de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat.