CASTELLÓN | MEDI AMBIENT

L’UJI es converteix en ambaixadora regional del projecte «Vigilants de l’aire» de la Fundació Ibercivis

ELPERIODIC.COM - 20/10/2020

La Universitat Jaume I de Castelló ha repartit dimarts 20 d’octubre de 2020 un centenar de plantes de maduixa entre l’alumnat del Grau en Enginyeria Agroalimentària per a la seua participació en el projecte de la Fundació Ibercivis «Vigilants de l’aire», una iniciativa de ciència ciutadana que monitoritzarà la contaminació atmosfèrica durant tres mesos, en concret la presència de metalls pesats.

L’acte ha comptat amb la participació de la rectora, Eva Alcón, el responsable del Projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat d’Investigació i Transferència, Lluís Martínez, i la vicedirectora de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals i responsable del Grau en Enginyeria Agroalimentària, Gemma Camañes. La universitat pública de Castelló és un dels dèsset ambaixadors regionals que col·laboren en el repartiment de plantes amb la finalitat d’elaborar un mapa de la qualitat de l’aire a Espanya.

La rectora ha explicat que «l’UJI s’ha sumat a aquesta iniciativa de la Fundació Ibercivis a través del Projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana i dins del nostre compromís institucional per combatre el canvi climàtic i sensibilitzar la ciutadania sobre els seus efectes». En aquest sentit, Alcón ha agraït la participació de l’estudiantat del Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural, així com la implicació del professorat. «Amb Vigilants de l’Aire l'estudiantat es converteix en part de la comunitat de científics i científiques ciutadanes que fan possible una recerca que no podria desenvolupar-se igual sense elles i ells», ha subratllat la rectora de l’UJI.

A més de l’alumnat universitari del grau i del Màster de Professor/a d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d’Idiomes, participen en el projecte coordinat per l’UJI com a ambaixadors regionals altres centres educatius com els CEIPsBlasco Ibañez, L’Illa i Benadressa, l’IES Bovalar, l’Escola d'Art i Superior de Disseny de Castelló, el Centre de Jardineria de Cáritas del Barri de Sant Llorenç de Castelló de la Plana i el programa «Barris Inclusius» de la regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament d'Almassora.

CIÈNCIA CIUTADANA

«Vigilants de l'Aire» és un projecte que replica a Espanya el projecte Airbezen de la Universitat d'Anvers, fruit de la col·laboració entre el professor Samson Roeland i la Fundació Ibercivis i amb el suport de l’Institut Pirenaic d’Ecologia (CSIC) i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT)-Ministeri de Ciència i Innovació.

La iniciativa planteja una alternativa més oberta i humana, recollint el suport en processos tradicionals com regar una planta, podar-la, o enviar una carta per correu postal per a implicar la ciutadania en l'estudi de la qualitat de l'aire del seu carrer o localitat i així aconseguir dades de gran valor científic que serviran per a elaborar un gran mapa nacional.

Això permet posar en el centre del projecte la ciutadania, acostant el mètode científic a col·lectius habitualment allunyats de la ciència acadèmica, el que permet aprendre de la mà d’especialistes i millorar les seues habilitats cientificotècniques. Després de l'experiència d'Anvers (2014), Saragossa (2017) i la primera edició de «Vigilants de l'Aire» en l’àmbit nacional (2019-2020), es llança aquesta segona edició amb més plantes, més col·lectius implicats i amb la intenció d'arribar a més zones d'interès d'estudi.

Dèsset punts de tot Espanya s’han convertit en ambaixadors regionals del projecte, triats després d’una convocatòria oberta que ha atès a criteris científics i logístics i en la qual va participar el Projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana de la Universitat Jaume I de Castelló, dirigit pel professor Lluís Martínez. Cadascun d'aquests ambaixadors es converteix en un punt de lliurament de tests durant el mes d’octubre.

10 SETMANES D’EXPERIMENTACIÓ

Al costat del test, cada participant rebrà instruccions per a la seua col·locació i cures, així com l'enllaç al formulari de registre, que es podrà emplenar en el mateix moment de recollida de la planta i que servirà per a tenir accés a totes les novetats, consells i notícies que el projecte genere durant les 10 setmanes de cures.

La data de recollida i enviament de mostres tindrà lloc durant la setmana del 16 al 23 de desembre, i es realitzarà introduint en el sobre facilitat per l'organització un petit manoll de fulles de la planta, al costat del formulari final -online o en paper- en el qual s’ha d’explicar com ha estat la planta durant les setmanes de cura.

CONTAMINACIÓ AMBIENTAL

Per controlar els paràmetres de la contaminació de l'aire habitualment s'utilitzen equips professionals que recullen dades amb molta precisió i són analitzats per especialistes (dispositius electrònics i sensors automàtics, o fins i tot apps en telèfons intel·ligents). El projecte «Vigilants de l’aire» permet fer-ho entre tots, des del llar, llocs de treball, col·legis o col·lectius veïnals. L’objectiu és conèixer més sobre la qualitat de l'aire a Espanya a través de l'estudi de la contaminació derivada dels metalls en suspensió.

Les plantes de maduixa són, gràcies al seu contacte directe amb l'aire, estacions de monitoratge de la contaminació ambiental. Al llarg del temps s'acumulen en les seues fulles aquestes partícules en suspensió de metalls i aplicant tècniques biomagnètiques es pot identificar de quins compostos es tracten. Fent un estudi agregat s’analitzarà la concentració de contaminants en l'aire d'Espanya i es constatarà amb evidències si la concentració de contaminants es correlaciona amb el volum de trànsit i altres agents com ara trens o tramvies.

MÉS FOTOS