L’UJI aposta pel paper de les dones en el món del trail en el V Congrés Internacional de Carreres per Muntanya
La Universitat Jaume I ha donat inici al V Congrés Internacional de Carreres per Muntanya, una edició que es desenvoluparà fins al pròxim diumenge 23 d’octubre en la qual el paper de les dones en el món del trail pren especial protagonisme.
La inauguració del congrés, organitzat pel Servei d’Esports en col·laboració amb Penyagolosa Trails i amb el patrocini de la Conselleria d’Educació Cultura i Esport, la Diputació de Castelló i la Càtedra Endavant Villarreal CF de l’Esport, ha sigut a càrrec del vicerector d’Infraestructures i Sostenibilitat, Vicent Cervera; el cap del Servei d’Esports i codirector del Congrés, Carlos Hernando, i el cap de Servei d’Esport d’Elit i Formació Esportiva de la Generalitat Valenciana, José Ricardo Vila.
Carlos Hernando ha destacat que, per primera vegada, el congrés es realitza en format híbrid, tant presencial com en línia, amb més de 30 participants en cada modalitat. Per la seua part, Vicent Cervera ha agraït el suport de totes les entitats que fan possible aquesta cita i s’ha realitzat un minut de silenci en homenatge a José Manuel Llaneza, vicepresident del Villareal C.F.
Aquesta primera jornada, dedicada a «Les dones en les curses de muntanya», s’obri amb la ponència d’Alberto García Bataller, professor d’INEF de la Universitat Politècnica de Madrid i exvicepresident responsable de Formació, Tecnificació i Dones de la Federació Madrilenya de Triatló, qui abordarà l’adaptació de les càrregues d’entrenament en funció del cicle menstrual.
La sessió es completa amb dues conferències sobre els aspectes fisiològics que cal considerar durant l’embaràs i el postpart en les dones corredores, per part de la investigadora Irene Coll, i sobre la importància del treball del sol pelvià en les corredores, de la mà de la fisioterapeuta Marina Guallar, a més d’una taula redona amb les ponents i les corredores Eva Mesado i Maria Obrero.
Les jornades de dissabte 22 i diumenge 23 s’estructuraran en tres blocs temàtics més. D’una banda, dissabte al matí s’abordarà la nutrició en les carreres per muntanya, on la suplementació i la periodització nutricional en l’entrenament de trail marcaran les ponències. De vesprada, s’incidirà en l’estudi de la tecnologia i materials en les carreres per muntanya, amb aspectes com ara el mesurament de la glucosa en temps real, l’oxigenació muscular o l’ús de potenciòmetres.
El Congrés es tancarà diumenge amb ponències relacionades amb l’entrenament en els corredors i corredores de muntanya, en les quals es tractarà l’ús dels bastons o l’alternança entre córrer i caminar, i la importància del treball de força en aquesta disciplina.