Llum verda per a retirar la creu del Ribalta: La jutgessa alça la suspensió cautelar
Compromís ha fet balanç polític de l'any 2021 i ha destacat els avanços de la ciutat en matèries com el feminisme o la descarbonització
L'Ajuntament reforçarà els plans per la lluita contra el bullying o l'absentisme escolar
L'Ajuntament de Castelló ja pot prosseguir amb el procediment administratiu per a la retirada de la creu dels caiguts del parc Ribalta. I és que, segons ha anunciat la regidora de memòria democràtica del consistori, Verònica Ruiz, la jutgessa del contenciós ha alçat la suspensió cautelar que havia imposat per a paralitzar la retirada, a petició de la formació política Vox i de l'associació Advocats Cristians, que tenen interposada una denúncia davant el jutjat.
Així ho ha explicat Ruiz en la trobada que la coalició valencianista ha convocat per a fer el balanç polític de l'any 2021, on també han participat el portaveu Ignasi Garcia i el regidor Francesc Mezquita.
Així, malgrat que el procés judicial continua en marxa, el consistori ja no té l'impediment de la suspensió per a prosseguir amb el procés de contractació de la retirada d'aquest monument franquista, que serà entregat al bisbat. “Es lliurarà al bisbat una creu llatina desproveïda ja de simbologia feixista, que serà simplement això, una creu llatina”, ha explicat Ruiz.
Sobre aquest tema, el portaveu municipal, José Luis López, ha explicat que la suspensió serà comunicada als serveis jurídics de l'Ajuntament perquè indiquen els passos a seguir per a poder reprendre la tramitació, paralitzada per la suspensió judicial quan es trobava en el tràmit de redacció dels plecs. Cal recordar que l'obra preveu un pocmés de 80.000 euros per a la retirada de la creu i també per al restabliment aquesta àrea del parc.
La petició de la suspensió cautelar venia motivada, segons els querellants, pel perill de que a causa del mal estat el monument es trenqués en la retirada, per la qual cosa demanaven protecció. Una suspensió que s'ha alçat després de la resposta que va donar l'ajuntament, que ha assegurat la seua protecció física perquè no es destruïsca en ser alçada dels seus fonaments.
Balanç polític de 2021
Els representants de Compromís han fet balanç de l'any 2021 al mateix temps que han explicat els reptes que es marca la seua formació per a enguany, i amb la mirada posada en les eleccions de 2023. Així, Ignasi Garcia ha assegurat que l'objectiu és “ser la primera força política d'esquerres a la província” en estes eleccions.
Garcia, a més, ha traçat els eixos generals de la formació per a “fer de Castelló una ciutat d'avantguarda, moderna i pròspera”, que van des de l'enfortiment dels serveis públics a la implantació d'una mobilitat sostenible, passant per la lluita pels drets socials, la digitalització de la ciutat o la creació de llocs de treball perquè Castelló siga “una ciutat d'oportunitats”.
Per això, Garcia ha apostat per “impulsar l'economia circular deixant arrere l'economia d'usar i tirar”, com a manera de millorar la sostenibilitat mediambiental i de crear ocupació en les xicotetes i mitjanes empreses de la ciutat. En matèria de sostenibilitat, a més, ha destacat que el treball ha tingut resultats com la reducció del la contaminació per NO2 en un 25%, sent una de les ciutats espanyoles on més ha caigut aquest diòxid de nitrogen.
Així mateix, Verònica Ruiz, ha explicat que la formació abandera “la lluita feminista, la pluralitat, la diversitat i contra les desigualtats en tot el País Valencià enfront de l'ofensiva de la ultradreta cap a les persones més vulnerables”.
En aquest sentit, ha destacat els avanços fets, com la implantació de la perspectiva de gènere en la gestió de les despeses municipals o que Castelló haja sigut de les primeres ciutats d'Espanya a tindre un Pla de Diversitat Sexual i la primera a “finançar per si mateixa les exhumacions en fosses de la Guerra Civil”. Una qüestió de la qual, ha assenyalat, “hauria de fer-se càrrec l'Estat”.
Per la seua banda, Francesc Mezquita ha posat en relleu la construcció de quatre noves escoles en el marc del Pla Edificant de la conselleria, així com els projectes del nou Conservatori de Música i Dansa o del futur Centre integrat de Formació Professional del Grau. També s'ha referit als plans de l'extensió de les aules de 2 a 3 anys per tota la ciutat, una mesura que, ha subratllat que “facilitarà la conciliació familiar”.
A més, en els reptes per a 2022 ha destacat que s'implantaran plans contra el bullying a les escoles i per a frenar l'absentisme escolar. I és que, segons ha explicat Mesquita, “s'ha incrementat de manera important a conseqüència de la pandèmia” i “especialment en aquells centres on ja era una realitat”. Així, ha lamentat que “s'haja perdut el fruit de la bona faena feta pels serveis socials durant anys”, per la qual cosa ha anunciat plans de xoc per a evitar aquesta situació ja que, segons ha subratllat, “tot el temps que es passa fora de les aules és temps que guanya la descohesión social”.