Llum verda al Pla General de Castelló després d'una odissea de 14 anys
Des de 2008 la ciutat està en uns llimbs jurídics en anul·lar el Tribunal Suprem el ‘mapa’ de la ciutat
Costas ha donat aquest divendres el ‘ok’ al Pla General de Castelló, amb el que es posarà punt final a una odissea de diversos anys per a poder aprovar la bíblia de l'urbanisme a la ciutat.
I és que, segons ha explicat el consistori, la Direcció General de la Costa i la Mar ha informat favorablement el Pla d'Ordenació Detallada (POD), l'últim document que quedava pendent.
Així, aquest POD s'elevarà al pròxim ple municipal per a la seua aprovació i, amb això, el Pla General de Castelló quedarà definitivament aprovat.
L'alcaldessa de la ciutat, Amparo Marco, ha assenyalat que “és una gran notícia per a Castelló” ja que “significa que disposarà d'un planejament urbanístic aprovat definitivament en els pròxims dies després de quasi dos mandats d'intens treball”.
Es tracta, en paraules de la primera edil, de “un Pla General que recuperarà la seguretat jurídica després d'una dècada amb l'anterior anul·lat per la justícia, que atraurà inversions i contribuirà al rellançament socioeconòmic de la ciutat".
Una odissea per a dibuixar el mapa de la ciutat
La història de la tramitació del Pla General de Castelló de la Plana viurà el seu epíleg aquest mes de novembre, diversos anys després que s'iniciara la seua tramitació.
L'última pedra en el camí ha sigut l'objecció de Costas a la idea de l'Ajuntament de traçar camins d'emergència cap a la mar des de l'aeroclub i el polígon del Serrallo, que el consistori ha hagut d'esmenar.
Cal recordar que el camí del nou Pla General es va iniciar fa ja sis anys, quan en 2016 es va dur a terme la primera exposició pública.
Així, l'Ajuntament cercava acabar amb el buit legal que suposava que la ciutat tinguera anul·lat el seu Pla General d'Ordenació Urbana des de l'any 2008, quan el Tribunal Suprem va tombar aquest document aprovat l'any 2000, després d'una denúncia dels veïns dels Mestrets, en contra del projecte per a edificar aquesta zona on actualment se situen xalets i alqueries.
Entre altres qüestions, l'Ajuntament vol cohesionar les zones verdes, les industrials i les residencials, eliminant els buits entre elles. Així, se cercarà completar els buits de solars que hi ha a la ciutat i unint el seu nucli urbà amb els grups d'extraradi construïts a partir dels anys 50 per les famílies immigrants procedents de la resta d'Espanya.
Un altre tema que es vol resoldre és el de les milers d'habitatges ‘alegales’ que hi ha en el terme municipal, especialment en la Marjal, amb el que se cercarà regularitzar definitivament els habitatges construïts abans de 2014 a través de dos plans especials.
El Pla General també identifica 17 barris degradats de la ciutat, que tindran una consideració especial per a reformar-los i promoure l'habitatge social.
Així, després de sis anys de plans, avaluacions, documents i al·legacions i 14 anys de llimbs legals, sembla ser que aquesta odissea arribarà a la seua fi.