L'ITC investiga nous materials per a la fabricació d'aerogeneradors en el projecte AeroExtreme
L'Institut Universitari de Tecnologia Ceràmica Agustín Escardino de la Universitat Jaume I de Castelló participa en el desenvolupament de nous materials resistents a climes extrems per a utilitzar-los en la fabricació d'aerogeneradors. El projecte AeroExtreme, liderat per l'empresa Siemens Gamesa, es desenvolupa fins a finals de l'any 2018 cofinançat pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat i Fons FEDER.
L'energia elèctrica generada a partir d'energies renovables com l'eòlica està augmentant en els últims anys a Europa. Segons WindEurope, aquest tipus d'energia ha representat el 51% de l'energia generada en les noves instal·lacions obertes durant el 2016, reemplaçant així instal·lacions basades en combustibles fòssils.
Els grans aerogeneradors s'enfronten amb condicions climàtiques adverses, com ara l'impacte continuat de partícules transportades pel vent a elevades velocitats, temperatures molt altes o molt baixes; abundància de pols; alta exposició a rajos ultraviolats, etc. Per a augmentar els rendiments de producció energètica i reduir els costos de reparació, cada vegada es fa més necessari el desenvolupament de materials de prestacions avançades que suporten aquestes condicions extremes.
El projecte AeroExtreme estudia diverses solucions passives i actives per a les pales i la naveta (estructura interior sobre la qual giren les pales) amb l'objectiu de mantenir alts rendiments de producció elèctrica i una elevada durabilitat en condicions climàtiques extremes.
El desgast provocat per les partícules de pols suspeses en l'aire, l'acumulació de brutícia i el creixement de microorganismes en les pales disminueix significativament el seu rendiment energètic a causa del perjudici sobre els seus perfils aerodinàmics. En el marc del projecte, l'ITC ha desenvolupat un tipus de material amb una resistència a l'erosió molt superior als utilitzats actualment, així com recobriments fotocatalítics i antifouling també d'elevada durabilitat.
Segons Vicente Sanz, investigador principal del projecte, «els desenvolupaments previs de l'ITC en nanotecnologia i la col·laboració interdisciplinària han sigut els elements clau per a l'èxit de les solucions oposades, la implementació de les quals es realitzarà pròximament».
El projecte, cofinançat pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat en la convocatòria Reptes-Col·laboració 2016 (RTC-2016-4712-3), compta amb el suport del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i està liderat per l'empresa Siemens-Gamesa. Compta a més amb la participació d'empreses com Laurentia i centres tecnològics com Aimplas i Tekniker per a la fabricació de nanopartícules i el desenvolupament de recobriments superhidrofòbics i antigel.