L'IES Violant de Casalduch participa en la jornada Ciència i Tecnologia en Femení organitzada per Espaitec
ELPERIODIC.COM - 04/11/2021La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha donat la benvinguda acompanyada pel director d'Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I, Juan Antonio Bertolín, a l'alumnat de 2n d'ESO de l'Institut «Violant de Casalduch» de Benicàssim en una jornada dedicada al fomento de les vocacions STEM, l’interès en les disciplines de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, especialment, entre l’estudiantat femení d'Educació Secundària.
En l'actualitat existeix una bretxa de gènere considerable en professions i graus vinculats a les quatre disciplines STEM. És per això que els parcs científics i tecnològics espanyols han promogut actuacions de difusió i immersió en les vocacions STEM, coordinats a través de l'Associació de Parcs Científics Tecnològics d'Espanya (APTE), amb la finalitat d'intentar revertir aquesta situació.
Espaitec ha organitzat una jornada en la qual l'alumnat de l'IES «Violant de Casalduch» ha tingut l'oportunitat de viure en primera persona l'experiència de conversar amb tecnòlogues i científiques d'èxit en actiu del seu entorn més pròxim, i visitar l'exposició «Dones que van canviar el món», en el qual es destaquen 35 perfils que han ressaltat dins del sector tecnològic o científic al llarg de la història.
La rectora de l’UJI ha destacat en la seua intervenció que «malgrat ser la taxa de dones que estudien carreres científiques menor que la d'homes, aquestes obtenen grans resultats acadèmics». Per la seua part, el director d’Espaitec ha ressaltat la importància d'aquesta mena d'iniciatives, com l’organitzat per segona vegada a Castelló per Espaitec, amb la finalitat de reforçar l'escassetat de professionals en vocacions STEM amb la incorporació de més dones en aquesta mena de disciplines, habitualment amb major presència masculina.
En la taula redona que ha tingut lloc posteriorment, i en la qual han participat la directora de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de l'UJI, Amelia Simó; l'empresària Marianella Martínez, cofundadora de les empreses tecnològiques Roofeco i BluePlasma Power; i Susana Pérez, cap de projecte en Manteniment de BP Refineria de Castelló i coordinadora des de 2018 el programa bpSTEM, han destacat la necessitat que més dones s'òbriguen camí professional en l'àmbit de la ciència i es bandege l'estereotip que són professions dedicades a un públic masculí, ja que moltes dones al llarg de la història han realitzat grans assoliments per a la humanitat; han aconseguit millorar molts camps i disciplines científiques i tecnològiques que hui dia són vitals, com ara la medicina, biologia, física, química o enginyeries, entre altres.
Una vegada finalitzada la taula redona, l'alumnat ha participat en una sèrie de tallers teoricopràctics en els quals, per grups liderats per una xiqueta, han construït, aprés i reflexionat sobre els diferents conceptes científics vinculats als experiments que s'han desenvolupat.
Finalment, s'han repartit unes guies explicatives de les diferents eixides en les disciplines STEM elaborades per l'Associació de Parcs Científics i Tecnològics d'Espanya (APTE). La guia il·lustrada «Què vull ser de major?» aporta exemples reals de les eixides professionals i els ajuda a triar les disciplines que més s'adapten al seu perfil i el document «Què són les tecnologies disruptives?», creat amb la Plataforma Tecnològica Espanyola de Tecnologies Disruptives (DISRUPTIVE), visibilitza a les tecnologies més disruptives actualment com a Ciberseguretat, Blockchain, Intel·ligència Artificial, Big Data, 5G i Computació Quàntica; i aporta possibles eixides professionals en aquests àmbits. Aquest material pot descarregar-se en la web www.apte.org/ciencia-tecnologia-en-femenino
Aquesta jornada ha sigut possible gràcies al finançament de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana.