CASTELLÓN | SANITAT I SALUT

L'hospital General de Castelló comptarà amb dues sales de radiologia digital amb Intel·ligència Artificial

ELPERIODIC.COM - 28/01/2024

En breu començaran les obres per a adaptar les sales i instal·lar els equips

La Conselleria de Sanitat adquirix dos equips de sostre que incorporen visió i intel·ligència artificial per a la personalització de les radiografies als pacients, que s'instal·laran en dues sales de radiologia de l'Hospital General Universitari de Castelló.

La Conselleria ha invertit prop de mig milió d'euros en l'obtenció d'este equipament. S'iniciaran, en breu, les obres d'adaptació en les corresponents sales de radiologia i simultàniament es procedirà a la instal·lació dels nous equips. Posteriorment es procedirà a la formació dels professionals, com a pas previ a la seua posada en funcionament.

La principal novetat que aporta esta tecnologia és que disposa d'una cambra amb algorismes d'intel·ligència artificial i un detector per a l'anàlisi corporal, que detecta la grandària i el volum del pacient. D'esta manera, es delimita la zona que s'il·lumina amb el feix de raigs X sobre la qual es realitza la prova i s'optimitza la radiació.

El conseller de Sanitat, Marcià Gómez, ha explicat que la tecnologia amb la qual compte “permet calcular els paràmetres òptims per a un pacient determinat i un estudi específic i, sobre la base d'això, ajusta automàticament i delimita el camp de tractament”.

Tot això suposa optimitzar el procés i obtindre la millor qualitat d'imatge adaptada a cada pacient, complint a més amb els estàndards òptims de dosificació de radiació. “De fet, en termes generals, gràcies a esta mena de sales es reduïx en aproximadament a la meitat les dosis de radiació en els pacients”, ha destacat Marcià Gómez. Esta disminució pot ser de fins a un 45% en estudis d'abdomen pediàtric, d'un 15,5% en tòrax pediàtric i de fins a un 27% en crani pediàtric.

El conseller ha afegit que a més amb este sistema “es reduïxen les taxes de rebuig de proves, ja que incorpora un sensor de moviment, mitjançant el qual s'evita que el tècnic de Radiodiagnòstic active el sistema en cas que el pacient es moga”.

Detecció en temps real

Esta tecnologia disposa d'altres eines d'intel·ligència artificial que, per exemple, mitjançant algorismes és capaç de detectar en temps real les anomalies que presenta el pacient en una prova de tòrax, la qual cosa pot contribuir a reduir els temps de lectura i a ajudar en el diagnòstic. Un altre avantatge és que, amb una única exposició, el programari permet diferents visualitzacions, com ara, eliminar la visió de les costelles en una radiografia de tòrax, veure només els tubs i drenatges, etc., sense necessitat de realitzar més adquisicions i evitant radiació innecessària al pacient.

El titular de Sanitat ha remarcat que “en definitiva, l'objectiu d'estos equips és la cura del pacient a través del control de dosi, de manera que està tot dissenyat per a contribuir a l'ergonomia i la productivitat de la sala, que tot siga automàtic i específic per a cada pacient i el seu examen radiològic siga concret”.

“D'altra banda, -ha continuat el conseller-, a més dels indubtables beneficis que estes sales comporten per al pacient, suposen una gran ajuda per als professionals de Radiodiagnòstic, que ja no han de calcular tots els paràmetres específics en cada examen”. “Així mateix, com estan robotitzades amb suspensió a sostre i tots els moviments poden fer-se de manera automatitzada, els tècnics tampoc han de posicionar al pacient de manera manual, amb el que això comporta de reducció de l'esforç físic i de minimitzar lesions”, ha conclòs.