CASTELLÓN | CULTURA I ESPECTACLES

L’Espai d’Art Contemporani de Castelló presenta l’exposició ‘Una veu / una imatge’

ELPERIODIC.COM - 11/03/2020

L’exposició està concebuda expressament per a l’EACC per María Virginia Jaua

L’Espai d’Art Contemporani de Castelló acull, des del 12 de març i fins al 14 de juny, l’exposició ‘Una veu / una imatge’, una mostra col·lectiva que inclou 13 artistes espanyols, o que resideixen en la seua majoria a Espanya, concebuda expressament per a l’EACC per l’escriptora, editora i comissària María Virginia Jaua. Amb aquesta exposició Jaua busca portar encara més lluny el treball que ha vingut desenvolupant en l’àmbit de l’anàlisi i la reflexió sobre la construcció dels imaginaris contemporanis. En l’exposició que presenta a l’EACC, María Virginia Jaua indaga i explora les diferents maneres de llegir i interpretar les imatges que ens envolten.

En paraules de la comissària: “‘Una veu / una imatge’ sorgeix del desig de voler ampliar i explorar diferents formats per a l’anàlisi de les imatges en el nostre temps. El dispositiu permet que ens detinguem en la superfície de la imatge i viatjar i interactuar amb aquesta a partir del so i això fa que ens submergim en la veu, que és un segell distintiu i únic de cada persona”. A més, Jaua afig que “amb aquest projecte es busca implicar els artistes en la lectura de les imatges que ens envolten i que compartisquen les seues lectures amb un públic ampli. Donar eines de reflexió i fer-les més accessibles als innombrables lectors d’imatges”.

Aquest projecte funciona com un dispositiu de visió en el qual el format de vídeo permet a l’espectador detindre’s en la superfície de la imatge i viatjar i interactuar amb aquesta a partir del so i els elements visuals. També permet submergir-se en la veu, que és un segell distintiu i únic de cada persona. El pensament es presenta en el format sonor que distingeix a cadascun dels 13 artistes inclosos en la mostra.

Un altre dels trets destacables és la selecció de les imatges que cada artista ha fet. D’una banda, moltes d’aquestes reflecteixen la implicació respecte als desafiaments de la realitat; mentre que d’altra banda, hi ha artistes que han triat reflexionar sobre temes inherents al treball de la representació i a la reflexió que es fa respecte a la mateixa producció artística.

La suma de totes les propostes revela dos aspectes de l’obra que normalment no veiem, és a dir, la manera en què els artistes reflexionen a l’hora d’enfrontar la concepció de les seues peces. Encara que ací aquesta reflexió es manifesta per una via tangencial, que és la d’invitar-los a reflexionar sobre imatges que no han sigut produïdes per ells. Per aquest motiu, podríem dir que el dispositiu que s’activa en aquesta mostra és la del fet que la lectura de l’artista active al seu torn l’impuls ‘lector’ de l’espectador. I per aquesta via, es descobrisquen altres maneres d’acostar-se a la producció artística, que haurà d’estar sempre prop a l’elaboració d’un pensament i una postura crítica davant de la multiplicitat d’imatges que ens envolta.

És important assenyalar que en la procedència de cada una de les imatges elegida pels artistes hi ha certes diferències. Alguns, per exemple, han utilitzat arxius públics o familiars, altres han acudit a l’univers digital de la web o al suport material del diari. No obstant això, totes les peces que conformen la mostra han sigut realitzades de la mateixa manera i es presenten en el mateix format, mitjançant la projecció de la imatge i l’escolta de la veu. Es pot dir que tots els artistes han fet la mateixa peça, però cadascuna és única i diferent de les altres, ja que cadascuna expressa els senyals particulars de cada subjectivitat.

Activitat pública

Dins de les activitats plantejades per María Virginia Jaua hi ha un taller obert al públic, ‘Llegir una imatge i donar-li veu’, impartit juntament amb José Luis Espejo qui és investigador independent, docent i ha treballat sobre els sons que subjau en les imatges. En aquest taller es proposa als assistents elegir la seua imatge per a llegir-la en grup i donar-li la seua pròpia veu. La idea és replicar la metodologia que s’ha emprat en la mostra per a fer que els espectadors interessats desenvolupen les seues pròpies capacitats de lectura i anàlisi. El taller se celebrarà els dies 24 i 25 d’abril.