L'avantprojecte de l'avinguda Lledó prioritza al vianant, duplica la superfície verda i redueix les emissions en un 87%
La proposta incorpora més del 90% de les aportacions sorgides del procés de participació per a definir la remodelació del vial
L'Ajuntament de Castelló ja disposa de l'avantprojecte de millora de la mobilitat per als vianants i ciclista de l'avinguda Lledó, fruit del procés participatiu iniciat el mes de novembre passat per a definir de manera col·laborativa la remodelació, i en el qual s'han implicat més d'una vintena de col·lectius socials, en representació d'associacions i federacions veïnals, comerciants, col·legis, sindicats, empreses, col·lectius ecologistes, el Consell Social i la Universitat Jaume I (UJI), entre altres, a més de tècnics municipals i regidors de la corporació municipal, tant de l'equip de govern com de l'oposició. Més del 90% de les aportacions sorgides d'aquest procés s'han incorporat a l'avantprojecte.
“La reforma de l'avinguda Lledó ens permetrà impulsar una transformació urbana sostenible, que situe a Castelló en l'avantguarda de l'urbanisme de qualitat basat en criteris de sostenibilitat i alineat amb els ODS”, ha explicat l'alcaldessa, Amparo Marco. “Ja disposem d'un avantprojecte que és fruit d'un procés de participació ciutadana, durant el qual s'ha definit una proposta que prioritza la mobilitat per als vianants i ciclista. Continuem avançant així de la mà d'Europa i al costat dels veïns i veïnes per a fer de Castelló un model de ciutat més sostenible, segura i saludable, amb perspectiva de gènere i accessibilitat universal”, ha remarcat l'alcaldessa.
El contracte per a la redacció del projecte i l'execució de l'obra eixirà a licitació en breu, amb un pressupost de 3,3 milions d'euros. L'avantprojecte que defineix la millora urbana i ambiental de l'avinguda Lledó és fruit d'una anàlisi profunda de les infraestructures existents, plans urbans, estratègies i plans de ciutat, i dels suggeriments i necessitats aportades en el procés de participació ciutadana. La intervenció té com a objectiu la millora de la mobilitat per als vianants i ciclista mitjançant la remodelació completa de la secció viària per a la reducció de la pressió del vehicle privat i de les emissions de COâ. A més, incorpora altres objectius com la creació d'un itinerari segur, l'accessibilitat universal, la millora de la biodiversitat i de les solucions naturals per a la gestió sostenible de l'aigua o la creació d'un espai saludable i de benestar, amb la intenció que el projecte siga un exemple replicable de transformació urbana sostenible que situe a Castelló com a ciutat pionera a fer un urbanisme de qualitat basat en criteris de canvi climàtic i alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Impacte en mobilitat, medi ambient salut urbana i aspectes socials
La remodelació proposada en l'avantprojecte ha tingut en compte impactes relacionats amb la mobilitat, medi ambient, salut urbana i aspectes socials. Així, en mobilitat, incrementa les places d'aparcament, passant de les 397 actuals a 435, assegurant una distància per als vianants a les places existents de màxim 5 minuts a peu. A més, augmenta la longitud d'itineraris segurs, de 910 a 1.413 metres; i introdueix un carril ciclable al llarg de tota l'avinguda, de 1,4 quilòmetres, que connecte el centre amb Lledó. Així mateix, redueix notablement el trànsit de pas, estimant que passe dels 4.251 vehicles per dia actuals a 537; i amb això disminuir les emissions de carboni en un 87% (de 507 Kg CO2/dia a 64). L'espai destinat al vianant s'incrementa així en més d'un 35% (del 31% actual al 68%).
Quant a l'ordenació del trànsit, es proposa que tota l'avinguda siga zona prioritària per al vianant, incloent un carril bici al llarg del recorregut, des de la plaça Maria Agustina a la Basílica de la Mare de Déu del Lledó, i evitant que el trànsit siga continu, de manera que no siga una via ràpida d'entrada i eixida de la ciutat, incorporant per a això elements que contribueixen a reduir la velocitat i a pacificar el trànsit. En aquest sentit, l'avantprojecte de reforma divideix l'ordenació de l'avinguda en tres trams i en tots ells es garanteix l'accés de vehicles de residents, d'emergències i de serveis urbans.
En el tram 1, de la plaça Maria Agustina a Tombatossals, l'avantprojecte preveu illes que es poden recórrer en vehicle i altres que són per als vianants. En aquesta zona hi ha previstes bosses d'aparcament i es permetrà l'accés al col·legi en les hores punta, tant a vehicles particulars com al transport públic. En el tram 2, de Tombatossals a la ronda de circumval·lació, es permet el trànsit a velocitat reduïda en les dues direccions i en aquest espai es contempla la ubicació d'un pàrquing dissuasiu, que inclourà zones verdes i de gestió de l'aigua. El tram 3, des de la ronda a la basílica, serà per als vianants (encara que continuarà permetent en tot cas l'accés a residents i de vehicles d'emergències i de serveis urbans).
En medi ambient, si comparem la situació actual amb la proposta, s'incrementa en més de 200 arbres (dels 506 que hi ha ara en l'avinguda a 734, incloent diferents estrats vegetals, que milloren els indicadors ambientals de biodiversitat); i s'augmenta la superfície permeable (de 5.000 metres quadrats a 14.000). La superfície vegetada s'amplia, de 5.000 metres quadrats a 9.700; i l'índex biòtic del sòl passa del 10 al 23%. A més, es gestionen en sistema urbà de drenatge sostenible (SUDS), 587 metres cúbics d'aigua de pluja que prèviament anaven a la xarxa de sanejament i s'assegura la qualitat suficient perquè, allà on es puga, s'infiltre l'aigua al terreny segons les directrius de disseny internacionals. També s'utilitzarà per al reg aigua regenerada, no potable.
Respecte a salut urbana, l'avantprojecte de l'avinguda Lledó contempla una reducció notable del trànsit, que comporta la millora de la qualitat de l'aire i la reducció del soroll. A més, la introducció d'àrees arbrades i pèrgoles que generen ombres, les làmines i jocs d'aigua i els paviments drenants redueixen l’estrés tèrmic. També es generen itineraris continus segurs, amb un ample superior a 4 metres per a mantindre les distàncies de seguretat, tenint en compte la situació de crisi sanitària que ha posat en valor la necessitat d'espais públics que garantisquen el seu ús com a lloc d'esplai segur, amb prioritat per als vianants i assegurant una accessibilitat universal. I en l'avantprojecte es contempla l'obertura de les tanques del parc Rafalafena a l'avinguda Lledó, generant un espai de major qualitat i fomentant un major ús d'aquest parc.
Quant a aspectes socials, l'espai té en compte les diferents esferes pròpia, política, productiva i reproductiva, generant espais d'estada, de relació, de producció, esportius, de joc, de descans i de cultura. La reducció del trànsit permet destinar una gran quantitat d'espai per al gaudi de les persones, generant un carrer més viu, amable i segur. Aquest urbanisme també té en compte l'accessibilitat universal i la perspectiva de gènere, adoptant mesures com ara la introducció de mobiliari adaptat i espais ben il·luminats.
Cal recordar que el projecte, valorat en 3,3 milions d'euros, serà cofinançat amb fons europeus, a través de la convocatòria de subvencions a projectes singulars d'entitats locals que afavorisquen el passe a una economia baixa en carboni en el marc del programa operatiu Feder de creixement sostenible.