L'alcaldessa explica als col·legis de Castelló el funcionament de l'Ajuntament
El futur de Castelló es planta en el Palau Municipal. Les formalitats i tensió pròpia de l'àrea política es dilueixen amb la innocència dels xiquets i xiquetes en la seua visita al Saló de Plens. Les parets de l'edifici tricentenari han presenciat moments decisius per a la vida de Castelló, però també han sigut testimoni dels dubtes i inquietuds que s'amaguen darrere de la mirada infantil dels escolars. Història i futur s'entrellacen per a plantejar-se un present més humà i menys contaminat.
Pel consistori, passen cada any desenes col·legis de la ciutat. L'alcaldessa, Amparo Marco, rep a l'alumnat, en la seua major part dels cursos de Primària, als qui els trasllada un trosset de la història de la seua ciutat, posant en valor en tot moment el pes de la democràcia.
De manera periòdica, els xiquets i xiquetes de Castelló prenen les bancades dels grups polítics per a abordar les seues pròpies peticions. Més arbres i fins, més biblioteques i fins i tot un jacuzzi a les escoles són algunes de les demandes que presenten els alumnes i les alumnes a l'alcaldessa. També mostren la seua expectació per l'excursió al port que els oferia eixa mateixa setmana. Feien referència al ‘Baptisme del Mar’, una campanya que impulsa l'Ajuntament amb el propòsit de fomentar la cultura marítima entre els escolars.
“Ni la vareta de Harry Potter ni d'eixes que converteixen als prínceps en granota”. El bastó de comandament és molt més, té el poder de “portar vaixells com el del capità de Pirates del Carib al nostre port en Escala a Castelló o de decorar les escoles amb murals de colors gràcies al projecte Pintaescola”. Així, Marco tracta de fer entendre el paper que juga el govern municipal en el seu entorn i dia a dia sota l'atenta mirada dels xicotets.
Algunes es queden fascinades amb els frescos i imponents llums del sostre, uns altres se sorprenen davant el retrat del rei Felip VI presidint la sala. Tot això en un ambient barroc que substituïa al de les seues aules. La lliçó en aquestes visites periòdiques és especial, aprenen el significat del poder del poble, la manera en què els representants polítics municipals s'organitzen o la funció dels pressupostos.
Entre el públic sorgeixen dubtes, l'alumnat alçava la mà a l'espera de plantejar les seues pròpies inquietuds i introduir-les en l'agenda política. Per part seua, Marco tracta de resoldre i atendre cadascuna d'elles, sempre incidint en la importància de la cura dels espais públics perquè “el carrer és la casa de tots i totes”.
Per a acabar, una foto. A l'uníson, criden “patata!” i es dóna per conclosa la classe del dia. Volen veure's retratats a la sala noble de l'Ajuntament al costat de la primer edil. La fotografia capta les mirades del moment, expressions que reflecteixen satisfacció per haver donat veu al col·lectiu més innocent.