CASTELLÓN | POLÍTICA

L’Acord de Fadrell insta el Govern a fixar mesures que permeten abaratir el rebut de la llum i el gas

ELPERIODIC.COM - 09/06/2021

Els grups del Govern demanen garantir la protecció de les famílies vulnerables i en situació de pobresa energètica

L’Acord de Fadrell impulsa una declaració institucional de cara al pròxim Ple amb motiu de l'entrada en vigor, el passat 1 de juny, d'un nou model per a calcular el rebut de la llum. En la iniciativa, els grups que conformen el govern municipal proposen instar el Govern perquè, davant la situació de crisi econòmica i sanitària actual, establisca mesures que frenen l'especulació energètica i afavorisquen l'abaratiment del rebut de la llum i del gas per a les famílies. També proposen instar el Govern a garantir la protecció de les persones en situació de pobresa energètica i vulnerables, mitjançant polítiques socials, bo social elèctric o subministrament mínim vital per als i les consumidores vulnerables.

“Compartim la preocupació de la ciutadania davant els nous canvis en la factura de la llum, i per això promovem una declaració institucional en la qual demanem al Govern que, davant la crisi econòmica i sanitària que estem travessant, fixe mesures per a frenar l'especulació energètica i que afavorisquen un rebut de la llum i el gas més barat per a les famílies”, ha indicat l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco.

En aquest sentit, l'alcaldessa ha recordat que el govern municipal va activar un pla per a reduir la pobresa energètica a la ciutat en arribar al govern en 2015. “Aquest equip de govern sempre ha sigut i és conscient de la gravetat de la situació de moltes famílies que estan en situació de vulnerabilitat i amb greus problemes per a fer front a les factures”, ha indicat.

El portaveu del grup municipal socialista, David Donate, ha apuntat que amb aquesta iniciativa “es posa sobre la taula el nou impacte que suposa aquesta nova manera de calcular el rebut de la llum, en el qual l'import depén més de quan es consumeix i no en quant es consumeix, i es demanen mesures per a atallar la pobresa energètica i abaratir les factures”.

“Des de Compromís ho tenim clar: el subministrament energètic és un dret fonamental i consegüentment no pot estar totalment en mans privades”, ha assegurat el portaveu del grup municipal de Compromís per Castelló, Ignasi Garcia. “El model pel qual apostem és el de les comunitats energètiques, perquè cada finca de pisos o grup veïnal puga produir la seua energia, entregar a la xarxa la que no necessita i agafar de la xarxa quan ho necessite”, ha assegurat Garcia, per a qui aquest model permet “controlar el preu d'un mercat que ha demostrat ser salvatge i no tindre en compte ni les necessitats de les llars ni les dificultats econòmiques de les famílies”.

Per part seua, el portaveu de Podem-EUPV Castelló, Fernando Navarro, ha manifestat que “l'accés a l'energia ha de ser un dret bàsic garantit per les administracions, però patim la tensió del mercat per un règim d'oligopoli que deixa al 15% del país en pobresa energètica”. “Necessitem més implicació institucional per a intervindre de manera decidida en aqueix mercat i protegir els drets de la ciutadania», ha afirmat.

La declaració institucional proposta pel govern municipal recull que l'augment del rebut de la llum es deu, principalment, al repunt en el preu mitjà del mercat majorista de l'electricitat, que ha tancat el mes en quasi els 67 euros per megavat/hora (MWh), el seu nivell més alt en el que portem d'any.

Per això, la iniciativa sosté que “es fa necessari actuar de manera decidida contra els vaivens en els costos de producció de l'energia i la seua repercussió en el consumidor final, especialment en els col·lectius i famílies vulnerables, víctimes de la pobresa energètica”, ja que l'accés a l'energia “és essencial per a la qualitat de vida”.